Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hiteles forrásnak tekinthetem...

Balasa Bence kérdése:

Hiteles forrásnak tekinthetem a "táltosperek jegyzőkönyveit" névkeresés céljából?

Figyelt kérdés

A volt barátnőmmel közösen dolgoztunk egy sci-fi könyvsorozaton (öt része lett volna, az első teljesen a saját művem, a többi közös munka) ahol az általam teremtett világban sokat merítettem a régi magyarságból:

Régi magyar nevek használata.

Egy egész népet, és kultúrát teremtettem az "íjfeszítő népek" alapján.

Ha név szerint akarok megnevezni tudókat, látókat, gyógyítókat a szereplőim életében, akik segítenek nekik, hiteles forrásnak tekinthetem a fent említett anyagot?

Azóta belekezdtem egy új alkotásba, amiben a főhősről kiderül, egy táltos (mielőtt elfogták volna) megáldotta az egyik ősét.

2021. dec. 22. 14:19
 1/2 anonim ***** válasza:
Az előszót meg lábjegyzeteket kellene elolvasni, hogy mennyire tűnnek hitelesnek. A jegyzőkönyvet a tárgyalásokon vezetik (a mai napig) a bíróságokon, tehát ha voltak ilyen perek, és fennmaradt róluk jegyzőkönyv, akkor normál esetben hiteles lehet. De ha csak önmagában a kutatásai alapján írt valamit, az is hiteles lehet, ha egyszer tudományos-kutató igénnyel írt.
2021. dec. 24. 15:05
 2/2 A kérdező kommentje:

Az anyag teljes címe:

"Magyarországi sámánperek a Kassai kódexben"

A kassai kódexet persze sokan tartják hamisítványnak, ahogy sok minden mást is, mi a régi magyarsággal, a táltosokkal foglalkozik.

A kódexet Fehér Mátyás Jenő Domonkos-rendi szerzetes másolta le, és katalogizálta, az eredeti kéziratok megtalálása után, 1945-ben.

Mivel egy egyházi személy másolta le a kéziratot, értem, hogy miért nem nevezi táltosoknak a perekben említett személyeket (csak sámánokként, vagy mágusként nevezi őket) de ettől el tudok tekinteni.

2021. dec. 24. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!