Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Az "Így élt.." könyvek hiteles...

Az "Így élt.." könyvek hitelesek még?

Figyelt kérdés

2021. dec. 17. 21:48
 1/5 anonim ***** válasza:
77%
Attól függ, kiről szól.
2021. dec. 17. 21:53
 2/5 anonim ***** válasza:
76%

Nagyrészt igen, de óvatosnak kell lenni.

Amugy is igen gyenge minőségű éketrajzok voktak

Fokozott kritika kell akkor ha

- Baloldali személyzől van szó, ilyenkor mindig szépítik a tényeket.

- Az "Egyház bűnei" vagy a "kersztényseg bűneit" emlegetik, fokozottan törekedtek a vallás lejáratására.

- Kommunista személyről van szó, ilyenkor minden negativumot elhallgattak.

De óvatosan azert használhatók, nekem is van pár kötet, egyet se dobtam ki...

2021. dec. 17. 22:10
 3/5 A kérdező kommentje:
Nekem Petőfi, Darwin, Rákóczi, Arany és Napóleon van meg. Ezekben lehet bármi ferdítés?
2021. dec. 17. 22:12
 4/5 anonim ***** válasza:
93%

A Darwinban biztos. Ott a kereszténység, és az egyhazak elleni rágalmak és ferdítesek sokaságára keszülj fel, sok teljesen valótlan is lesz közöttük. Másoknak van valami alapja, de elferditik és feltupirozzákk majd.

Tudni kell hogy ezek a könyvek a "nép müvelésére" iródtak, "ismeretterjesztő" szándékkal annak idején, vagyis az ideológiai befolyásolas volt a céljuk, nem tudományos művek, igy a kommunista kincstári ateizmus terjesztése is cél volt.

A többi rendben lesz.

Nyilván ezek is marxista szempontból iródtak.

Rákóczinál majd sokat emlegetik a "nép küzdelmét" es az "áruló nemesség"-et - de valóban voltak áruló nemesek es a "nép" ténykeg küzdött - de voltak népi árulók is, és a vegsőkig kitartó nemesek is. de ezt nem emelik ki.

A szatmari békét is osztályszempontból fogják magyarazni - pedig valójaban az egesz ország érdeke volt hogy masfél evszázad folyamatos háború (törökök+Rákóczi) után végre béke legyen.

Petőfi majd nagyon forradalmár lesz - de hat ő az is volt.

Arany pedig kevesbé konzervativ mint amennyire valójaban volt.

2021. dec. 17. 22:40
 5/5 anonim ***** válasza:
83%

Mi értesz hitelességen?

Minden (irodalom)történész elfogult; teljesen objektív, megbízható életrajzokat nem fogsz találni sehol. Arról nem is beszélve, hogy gyakran évtizedekkel, évszázadokkal később előkerül egy levél, amely teljesen a feje tetejére állítja az íróról addig gondosan felépített képet.

A kérdezett sorozatot én ma már nem olvasnám, de a mai (2000-) irodalomtörténészi munkák (95-99%%)is rendkívül gyengék, mert ugyan lehet osztogatni doktori címeket (MTA stb.), de a szerzők tehetségtelensége kézzelfogható még a laikusok számára is.

Tanácsként: próbálj minél több forrásból tájékozódni, ha érdekel az adott személyiség, és saját magad próbálj valamiféle képet kialakítani róla. Szerintem ez ugyan felesleges, mert a művek a fontosak, magáról a személyiségről pedig úgysem tudhatunk meg mindent, így nem is lehet róla „hiteles” életrajzot írni.

2021. dec. 18. 07:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!