Miért dicsérik a 100 év magányt? Miért jó egy olyan könyv, amit kevesen tudnak kiolvasni?
Figyelt kérdés
Nekem tetszett (ahogy az író több műve is), amikor olvastam, nem erről van szó, hanem arra gondolok, hogy jó az a könyv, ami sok embernek a figyelmét képes megragadni és ébren tartani. Akkor miért mondják azt erre a könyvre, hogy zseniális? Eddig mindenkitől azt hallottam, hogy nem tudta kiolvasni.2021. júl. 13. 13:17
1/6 anonim válasza:
Wtf? Annál jobb egy könyv, minél többen tudják élvezni? Ilyen gondolatmenet alapján a Leiner Laura, Szürke 50 meg hasonlók a világ legjobb könyvei.
2/6 A kérdező kommentje:
Ezt értem, de szerintem az lenne egy fontos szempont, hogy az író hány embernél tudta elérni, hogy le se bírják tenni a könyvét.
A szjg szerintem 10-14 éveseknél lenne ilyen, én felnőttként nem tudnám élvezni és szerintem egy felnőtt a kezébe se venné. Nekik van sok könyv, ami érdekesen van megírva, nincs lebutítva, komyabb témakkal foglalkozik és sok ember figyelmét képes ébren tartani.
2021. júl. 13. 14:22
3/6 anonim válasza:
A szépírónak (mint amilyen Márquez) nem az a feladata, hogy igényeket kiszolgáló tömegtermékeket hozzon létre, az ugyanis giccs, irodalomban ponyva. Vannak jó giccsek meg jó ponyvák: igényesek, ugyanakkor tisztességesen megmaradnak a saját szintjükön, nem akarnak többnek látszani. A műalkotás feladata viszont az, hogy lehetőség szerint tágítsa a befogadó igényeit, látásmódját, ne pedig kielégítse a meglévőt. A művészet metafizikai nyelv, amit az alkotónak ismernie kell, és valamennyire a befogadónak is. Feladata, hogy leírja/kifejezze a valóságot, annak sokoldalúságát. Nem utat mutat, mint a tömegtermék, nem is azt mondja, amit a befogadó hallani akar, hanem teret ad. És nem mindig kényelmes ebben a térben eligazodni, rájönni, hogy mint befogadók honnan indulunk és hova szeretnénk/tudunk eljutni benne.
4/6 anonim válasza:
Ha vezetéknév alapján említjük, akkor nem Márquez, hanem García Márquez, mert a Márquez csak a második vezetékneve, ennyivel egészíteném ki az előttem szólót, akinek amúgy hasznos a kommentje, úgyhogy ment neki a zöld.
6/6 anonim válasza:
#3 jól megfogalmazta. Hozzátenném, hogy ez nem csak az irodalomnál, hanem más művészeteknél is így van. Pl. Xenakis, Glass, Metheny zseniális zeneszerzők, mégis csak kevés ember "tudja" hallgatni őket, mert legtöbbüknek a "jaj hogy szeretlek bébi" stílusú tuctuc jelenti a zenét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!