Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Gáz ha fiú létemre tetszenek...

Gáz ha fiú létemre tetszenek a vörös pöttyös könyvek?

Figyelt kérdés
Sokat szoktam olvasni és tudom, hogy a könyvmolyképző vörös pöttyös sorozatában inkább lányoknak szóló könyvek vannak. Én Leigh Bardugo, Sarah J Maas könyveit olvastam innen és nagyon tetszenek. Mennyire gáz ez?

2021. jan. 31. 14:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
68%

10, van különbség aközött, hogy "nekem nem tetszik" és aközött, hogy "márpedig ez nem minőségi irodalom".

Az első személyes vélemény, amihez szíved joga, a második meg lenéző ítélkezés a könyvek, a zsáner, és az ezt kedvelők felett.

Nem mindegy.

2021. jan. 31. 18:27
 12/21 anonim ***** válasza:
34%

De ha egyszer nem minőségi? Most miért mondanám hogy az, ha egyszer következetlen a világ, irreálisak a karakterek, rossz az egész tempója, bénák a párbeszédek, stb.?

Konkrét példákat hozok, hogy tudd, miről beszélek. Ne haragudj, de ezekre a dolgokra egyszerűen nem tudom azt mondani, hogy a minőségi irodalom ismérvei.

Mégegyszer mondom, én sem csak és kizárólag Tolstoy könveket olvasok és kobe marhát eszek, de legalább őszinte vagyok magammal. Nem kell szégyelni, de azért azt is viccesnek tartom, hogy YA könyvekkel úgy kell csinálni, mintha minimum a Biblia lenne kétszer, mert különben sértődés a vége és úgy tudjátok védeni őket, mintha emberélet múlna rajta.

2021. jan. 31. 18:46
 13/21 anonim ***** válasza:
87%

Újra megkérdezem: milyen jogon bírálsz bármilyen zsánert? Ki vagy te, hogy azt mondd, hogy - a maga műfajában(!) - nem minőségi? Attól lesz ponyva egy könyv, mert te, Kis Marcsi Sznobfalváról azt mondta? Ugyan már.

Ez nem arról szól, hogy YA vagy nem YA, beszélhetnénk kortárs magyar szépirodalomról is (mert SZERINTEM meg az a moslék), itt arról van szó, hogy semmi jogod nincs általános érvényű jelzőket tenni mások olvasmányára és ezzel közvetve mások személyére.

Az előző kommentemnél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni, de akkor megismétlem: a véleményedhez jogod van, degradáló megjegyzéseket tenni nincs. Legyen szó bármilyen könyvről.

2021. jan. 31. 21:09
 14/21 anonim ***** válasza:
34%
Hát, pedig megtettem, lebontva példákra. Akkor most mi lesz? Rámhívod a YA rendőrséget? A kamaszlány hadsereget?
2021. febr. 1. 07:57
 15/21 D-Mano ***** válasza:
63%

Nem kell szégyellni, jó kis limonádék azok. A férfiasság sem ezen múlik, kamasz fiúként anno én is sok ilyet olvastam. Sőt, most az egyik nagy kedvencem a On Sai: Álruhában c. műve.

De azért a Vörös pöttyös könyvek valóban nem a minőség netovábbjai. A 10-es jó kritikát írt róluk.

Én a Vörös pöttyösökből és hasonlókból akkor ábrándultam ki, amikor többedjére azt éreztem, hogy 5-600 vagy annál is több oldalon konkrétan max. 100-200 oldalban leírható anyag van, és értetlenkedtem utána, hogy mit lehetett ezen a sztorin ennyi oldalig rágódni: kevés világ, kevés helyszín, kevés szereplő, kevés történet és sok oldal…

Ezt összevetve mondjuk Darren Shan Vézna hóhérával, vagy David Eddings Belgariad könyveivel, amik kevesebb oldalon sokkal több tartalommal rendelkeznek, még nagyobbnak tűnik a szakadék.

És a főszereplőkkel sem az a baj, hogy nők, hanem hogy semmilyenek. Leírják róluk, hogy mennyire bátrak, erősek, fontosak, stb., aztán valahogy mindig csak belekeveredni tudnak a dolgokba, de a férfiak nélkül, akik Isten tudja miért, beléjük zúgtak (egyszerre többen is), sokszor már az első száz oldalon otthagynák a fogukat.

És felmerült bennem a gyanú, hogy ezeket valami séma alapján írják, amikor az Üvegtrón után nem sokkal elolvastam a Seraphina-t. A 2 sztori kb. ugyanaz volt csak pepitában.

A karakterek legalja (és végig olvastam a könyvet, mert azért anno még lekötött), akivel eddig találkoztam, az Chloé Saunders Kelly Armstrong Sötét erő trilógiájában, aki többször is leáll apróságokon hisztizni, miközben konkrétan nyakukon az ellenség.

Ne keverjük a minőséget az ízléssel! A 10-es a minőséget kritizálta, nem az ízlést, érvekkel és szerintem jogosan. Nem minőségi irodalom a mai YA-k nagy része, ezt jó tudni, ennek ellenére nincs baj azzal, ha valaki ezt szereti.

2021. febr. 1. 09:10
 16/21 anonim ***** válasza:
90%

Már miért lenne gáz? Az én egyik kedvenc Vörös Pöttyösöm pl. kimondottan "fiús" könyv, fiú főszereplőkkel (akik nem, még véletlenül sem melegek), de ahogy lányok is szerethetik a Harry Pottert (amit kimondottan fiús könyvnek szántak), úgy nem értem, miért kéne azt elítélni, ha egy fiú esetleg pl. Cassandra Clare-t olvas.

Ez az egyik. A másik meg: miért gondolják még mindig egyesek azt, hogy leszólhatnak 28000 könyvet, csak azért, mert olvastak közülük... Hm. Harmincat? Talán ötvenet is?

Attól, hogy valamit példákkal támasztasz alá, az érvelésed még nem lesz elfogadható. Ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy minden szőke lány csúnya, és felsorolnék tíz szőke lányt, akik objektíven nézve se a legnagyobb szépségek. Ugye látni, mi az érvelési hiba?

A YA egy zsáner. Ha azt mondod, hogy a legtöbb YA-könyv nem minőségi, azzal természetesen egyet fogok érteni, mert meglepetés: bármilyen műfajt/zsánert választasz ki, a könyvek nagy része borzasztó lesz, hiszen az íráshoz nem kell diploma. De egy zsánerről kijelenteni, hogy egy az egyben rossz, úgy ahogy van, meglehetős hozzá nem értésről tanúskodik.

2021. febr. 1. 14:43
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Miért lenne gáz? Ez ugyanolyan hülyeség, mintha leszólnak egy lányt, mert sci-fit vagy akciót olvas. Mindenki azt olvas, amit csak akar. Hála égnek, még nem tartunk ott, hogy szabályoznák a nemek szerinti olvasást.
2021. febr. 1. 15:21
 18/21 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem nem. :) Lány vagyok, de én nem tartom gáznak az ilyesfajta érdeklődéseket.
2021. márc. 13. 20:21
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Az olvasás menő!

Mindegy,hogy fiú vagy e vagy lány

2021. márc. 21. 19:30
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem. Az én öcsém is főleg "lányosnak" jelölt könyveket olvas, főleg mivel én szoktam neki ajánlani, de attól nem leszel kevésbé "férfias" szerintem. Meg amúgy az Üvegtrón például, attól, hogy női főszereplője van, nem feltétlenül csak lányoknak van.
2022. máj. 31. 16:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!