Hogyan kell kiadatni egy könyvet?
Ha írtam egy regényt és nem magánkiadással, hanem kiadóval szeretném, kiadatni, akkor mi a következő lépés?
Tudom, hogy erre nagyon kevés az esély, de csak elvi síkon kérdezem, hogy mi lenne a következő lépés.
Csak küldök egy e-mailt a kiadónak és ha tetszik nekik, válaszolnak?
Nagyjából igen. De nézd meg, hogy fogadnak-e egyáltalán kéziratot, és ha igen, milyen formában (pl. szinopszis és első 20 oldal, vagy a teljes szöveget kérik, vannak megkötések betűtípus stb. esetén).
Megpróbálkozhatsz pályázatokon is indulni, van, ahol megjelenés a födíj.
A legtöbb kiadó nem fogja kiirni, hogy fogad kéziratot (mert amúgy is küldik orrba-szájba nekik a szerzőjelöltek). Ezért nyugodtan elküldheted azoknak is, akik nem írták ki egyértelműen, hogy "nem fogadnak kéretlen kéziratot".
Egy rövid benutatkozást kell írnod az e-mailbe, egy-két mondatot a kéziratról (miről szól, terjedelem, zsáner). Csatolni egy szinopszist és a teljes kéziratot kell. Ne várj arra, hogy majd a szinopszis alapján bekérik... Erre nincs idejük, és ha megtetszik a szinopszis, beleolvasnak az elejébe a kéziratnak, ha ezek után látnak benne fantáziát felkérnek egy lektort, aki elolvassa, véleményezi, és kiadásra javasolja vagy nem javasolja.
Milyen zsáner? Beleolvasnék, ha lehet. (Azt nem garantálom, hogy el is olvasom).
Jelenleg 2 könyvön dolgozok. Az egyik egy lassú történet, melynek főszereplője rólam van mintázva, a történet pedig velem megtörtént események alapján íródott. Ha nagyon be szeretném kategorizálni, akkor rámondható, hogy szerelmes történet, de nem ez benne az egyetlen szál.
A másik még nincs annyira előrehaladott állapotban, az John Lennonról lenne egy olyan fiktív történet, melyben Chapman nem öli meg.
Egyik regény sincs még kész, valamint még csak bontogatom szárnyaimat az írás területén, ezért is csak elméletben kérdeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!