Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kell megmagyarázni, ha...

Hogyan kell megmagyarázni, ha a könyvem világában egyes tárgyakat másképp hívnak?

Figyelt kérdés
Ilyenkor le kell írni, hogy pl. "ebben a világban a telefonokat ábrának hívják", vagy el kell magyarázni, hogy néz ki az adott tárgy? (Az utóbbinál kicsit olyan érzésem van, mintha hülyének nézném az olvasót). Esetleg más ötlet?

2020. nov. 20. 16:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
58%

Valahogy hasonlóan érdemes, vagy egy szereplő szemszögéből elmesélni: "Xy tudta, hogy a ... tárgyat e világban úgy hívják" stb...

Olvass sok hasonló "más világban játszódó" művet és kialakul.

Valaki azt mondta nekem egyszer hogy Tom Kenyon írt hasonló könyveket, ahol más világot mutat be mint amit ismerünk.

2020. nov. 20. 17:01
 2/11 anonim ***** válasza:
83%
Betennék egy mellékletet (szójegyzék). Egy helyen lennének gyűjtve a kifejezések és jelentésük, és ha bárhol elakad az olvasó az értelmezésben akkor tudja, hogy ezt a fix listát előveszi, és rögtön ott a válasz. Sokkal rosszabb lenne, ha a szövegben szétnyújtva és belefűzve lenne minden egyes magyarázat, és még külön vissza kellene mindig keresni, hogy mi is akart az lenni, és mindegyik leírás máshol van.
2020. nov. 20. 17:01
 3/11 anonim ***** válasza:
89%

Csak be kell helyettesíteni, az ábra szót a telefon szó helyére, miközben leírod, hogy valaki azzal felhív valakit. Ebből egyértelmű, hogy az ábra telefonként funkcionál.

A kinézetét meg például így:

A férfi tenyere izzadni kezdett, amikor füléhez emelte a vékony ovális készüléket.

2020. nov. 20. 17:04
 4/11 anonim ***** válasza:
50%

Vagy csak így:

"Pista felemelte a grgff-t,amit valahol(vagy valamikor,ami illik a sztoriba) távirányítóként neveznek„

2020. nov. 20. 17:27
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Jó ötletek!
2020. nov. 20. 18:13
 6/11 anonim ***** válasza:
83%
Számomra illúzióromboló, mikor valaki így leírja, hogy "ebben a világban ezt így hívják, ezt meg úgy...". Mármint, nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de nekem ez nem annyira szimpatikus megoldás. A harmadik válaszoló által leírt megoldás a legjobb, de ha ez még se jönne össze, akkor a második által ajánlott szójegyzék.
2020. nov. 20. 19:50
 7/11 anonim ***** válasza:
45%

Én úgy tudom, nem jó ötlet így írni. Biztos van kivétel, most nem részletezte, nálad miért lenne így, de alapvetően valamit másként hívni, miközben egy átlagos dolog, elég illúzióromboló és hatásvadász.

Ha minden áron át akarod nevezni, akkor pedig figyelj, hogy legyen mögötte logika, és akkor az olvasónak is egyértelmű lesz.

Ábra. Ennek a szónak van már jelentése, tehát ehhez kötjük. Ha ebben a világban úgy alakultak ki a telefonok, hogy volt egy különleges eszköz, amivel ábrázolták, majd ez egészen addig fejlődött, hogy most már telefonálni is lehet vele, akkor látok mögötte logikát. És ha ezt az olvasók is tudják, nekik is világosabb lesz.

2020. nov. 20. 22:03
 8/11 A kérdező kommentje:

Értem :) Az az okom, hogy ez egy technológiailag visszamaradott világ, és ezt tárgyak megnevezésével is érzékeltetném (még egy példa: lőfegyverek helyett durranócső).

Most, hogy belegondolok telefon csak a távoli kommunikációhoz kellene, úgyhogy lehet egészen más lesz belőle, hisz applikációk itt nem léteznek :D

2020. nov. 20. 23:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Na, nekem így tetszik (meg amúgy sem vagyok híve annak, hogy mindig minden szabályt betartsunk írás közben - jó ha tudjuk, hogy létezik, de ha van "mentségünk", akkor nem kell görcsösen ragaszkodni hozzá).

A durranócső nagyon jó, a telefonnal is érdemes lenne szerintem ilyesmi vonalon indulni. Kishalló, távbeszélő, messzeszóló...:D

2020. nov. 21. 00:54
 10/11 anonim ***** válasza:
Olvastad az Északi fényt? (Philipp Pullman) Ott máshogy hívnak tárgyakat.
2020. nov. 22. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!