Könyvet könnyű írni?
Attól függ milyen témában. Sokkal nagyobb a szabadságod, ha egy szerelmi regényt akarsz írni, mintha a femtokémia kT-s mágnesekben való alkalmazásáról írsz laikusként. Ugyanis egy szakkönyvhöz nagyon sok ismeretanyag kell (nemzetközi tudományos cikkek), nem árt a szakmai tapasztalat sem. Szóval a nagy kérdés, hogy milyen könyvet szeretnél?
Egyébként az írás maga olcsó, csak időigényes tud lenni, az én kedvemet az olyan dolgok veszik el, mint a korrektor, tördelő, dizájner, kiadó,... ezek után mind fizetni kell. De ha egyszer beindul, és híres szerző leszel, akkor visszajön az ára, csak akkor fel kell készülni a kritikákra, fanatikus rajongókra,...sat.
Mondjuk nekem az a gonosz véleményem van, hogy nem kell boldog-boldogtalannak írnia. Kezdésnek javaslom a blogírást, abból kiderül mennyire harapnak rá a témádra.
Sok szerencsét! :)

Egyáltalán nem könnyű, írom ezt több kiadott könyvvel a hátam mögött.
Szerintem eleve kell hozzá egy vele született érzék, de önmagában ez sem elég, mert mindig van hova fejlődni. Például mitől lesz lebilincselő egy leírás és nem unalmas, vagy hogyan kell humort írni.
Minden műfaj más, így ha egy romantikus drámát szeretnél írni, nem úgy kell hozzáállnod, mintha egy pszichológiai horrort. Ez egyébként híres íróknak is létező "probléma", hogy míg valamihez nagyon értenek, addig máshoz kevésbé. Lehet neked van egy nagyon jó ötleted egy fantasy-hoz, de képtelen vagy érdemben kibontani a világot és a fantasy elemeket, így nem lesz jó a könyv.
Tagadhatatlanul nagyon igényes folyamat az írás, és ehhez nem kell G. R. R. Martin-nak lenned. A vázlat után még mindig legalább egyszer (általában többször) át kell írnod az egészet, hogy kerekebb legyen és sehol se legyen önmagának ellentmondó. Minél nagyobb és minél több szálon fut a történeted, ez annál nehezebb.
Ha már kész a könyv és szeretnéd kiadatni, akkor jön a neheze, ugyanis találnod kell egy kiadót, aki hajlandó belefektetni, és még akkor sem garantált, hogy eléri a közönségét. Lehet instant siker lesz, lehet alig pár száz ember olvassa el. Ez egy nagyon kiszámíthatatlan, mert egy nagyon újszerű regénynek és egy sablonokból épültnek is megvannak a lehetőségei mind a sikerre, mind a bukásra. Ilyen szempontból sok múlik a marketingen is.
Az írás szépsége viszont, hogy nem kell feltétlen szabályokat követnie és bárki megteheti. Legfeljebb nem lesz jó, de ha például nem is kiadásra szánja, hanem csak a fióknak és élvezetből csinálja, azzal sincs probléma, épp ellenkezőleg.

Könyvet egyszerre nehéz és szórakoztató írni. Persze kérdés, milyen komolysággal csinálod. Ha wattpados fanfictiont szeretnél írni, akkor nagyon könnyű, elég egy népszerű shipet találnod, összeírni random romantikus jeleneteket, amire az olvasók csorgathatják a nyálukat, de ez nem könyvírás.
Ha van egy ötleted, és elég eltökélt vagy, akkor ez a legcsodálatosabb folyamat, kikapcsol, feltölt és átformál. Nyilván kérdés, milyen műfajban írsz, de mindenféleképpen sokkal műveltebb leszel, fejlődnek a kommunikációs és helyesírási készségeid, jobb emberismerő leszel, és még vagy egy tucatnyi dolog. DE, mint azt szokták mondani, jobb ismerni a szabályokat, mielőtt megszegjük őket. Ha belecsapsz mindennek a közepébe, akkor az eleinte könnyűnek fog tűnni, de nem vezet célra - és ez tapasztalat. Mindenképpen tölts le különböző, direkt íróknak készült appot a szereplőid, helyszíneid, cselekményed rendszerezésére, és legalább egyszer játszd végig az egészet fejben - és ha be akarsz szúrni egy plusz jelenetet, csavart, akkor ezt tedd meg újra, hogy ne legyenek űrök a történetben, és ellentmondások.
Olvass el néhány írástechnikai blogot, ami alapján én belevágtam, az az 'Így neveld a regényedet' című oldal, szinte minden kategóriára kitér. Olvasd végig, elejétől a végéig, mert ad némi támogatást, hogy hogyan állj neki. Ha valami olyan téma merül fel írás során, amit nem tudsz, annak nézz utána, mert a részletek teszik teljessé a képet.
Lesz, amikor unod, nem halad a sztori, ezernyi ötleted lenne egy másik részhez, ezzel viszont nem haladsz... Ilyenkor írd le az ötleteidet, de ne halogasd azt a részt, amit unsz írni, inkább gondold újra.Néha egy kényszernek érzed majd, lesznek buktatói, zsákutcái, és az első, kezdetben csodásnak tűnő ötleted a harmincadik fejezet után elcsépeltnek tűnik, a kezdeti írásstílusod bénának... Itt lesz az, hogy nekiállsz javítgatni, majd inkább hagyod a francba az egészet, és újrakezdesz egy más sztorival.
A sok átírás folyamán, ahogy te és a stílusod változol, ahogy fejlősz, végül egy teljesen más történet lesz, de ez jelenti azt, hogy fejlődtél. Miután az alábiakban felsoroltakat rengetegszer végigjátszottad, jön az, hogy úgy érzed, elkészült a kéziratod, és van esélye, hogy kiadd...
Elkezdesz kiadók után kutatni, kisebb depresszió jön rád a tudattól, hogy ez nyereséges semmiképp nem lesz, örülnöd kell, ha nem buksz rajta pénzt, alig lehet a nevesebb kiadók elérhetőségét megtalálni, igazából az egész egy rohadt nagy szívás, végre találsz egy lehetőséget, ami még fairnek tűnik, elküldöd, mellé firkantod életed legszebb leírását, minden tehetségedet belevetve... Erre jobb esetben elutasítják - rosszabb esetben meg sem nézik. De ha elég kitartó vagy, hogy az utóbbi folyamatot addig ismételgesd, amíg előbb-utóbb el nem fogadják, akkor talán egyszer a kezedben tarthatod a kiadott könyvedet, álmaid borítójával, és rajta a neveddel.
Ezutóbbiban még nincsen tapasztalatom, viszont írni már elég régóta írok, felfedeztem pár platformot, amik nekem segítettek, és van pár tapasztalatom, amit tovább tudok adni. Ha segítség kell, írj nyugodtan privát üzenetet, leírom, én miket fedeztem fel. Jó írást, és soha ne add fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!