Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Magán könyvkiadás vagy kiadó?

Magán könyvkiadás vagy kiadó?

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy a többségnek mi a véleménye, tapasztalata? A magán könyvkiadás vagy a kiadóval kötött szerződés a jobb? Sok kérdést olvastam itt ezzel kapcsolatban és a válaszok nem voltak túl biztatóak egyik esetben sem. A magán könyvkiadásról sokan írták, hogy nagyon költséges és nem jut el annyi emberhez a könyv. Persze lehet e-book formában is honlappal, de a hirdetések a közösségi oldalakon egy vagyonba kerülnek. Ahhoz viszont, hogy eljusson az emberekhez, gondolom rengeteget kell hirdetni. Láttam is mostanában olyan csoport hirdetéseit, olyan konferenciákat, ahol bevezetnek a magán könyvkiadás rejtelmeibe, de nem tudom, hogy ők mennyire tudnak segíteni, mert pénz akkor is kell hozzá, mégpedig nem is kevés. Tartok attól, nehogy ők is az 1000. online marketinges cég legyen, aki elhinti magáról, hogy sikeressé tesz, viszont ez csak a csali és téged nem, de magát annál sikeresebbé teszi, minél többen hiszik el neki, amit mond és fizetik ki a díjakat, belépőket stb...

A kiadókról pedig azt írták többen is, hogy egy kezdő író kéziratát szinte el sem olvassák, ajánlás kell, valamint ebben a formában is nagyon költséges kiadni egy kezdőnek és nem éri meg, mert a kiadó rengeteget levesz a haszonból. Akkor ezek szerint el is lehet felejteni minden könyvkiadással kapcsolatos álmait egy kezdő írónak Magyarországon? Mit gondoltok erről a témáról? Kérlek benneteket, hogy most ne a helyesírásomra menjetek rá, mert láttam, hogy máshol szinte nem is a kérdésre válaszoltak többségében, hanem a kérdezőt kezdték ki. Tényleg csak az írjon, akinek van konkrét tapasztalata vagy tényekre alapozott álláspontja a témával kapcsolatban. Köszönöm! F

2020. nov. 2. 12:14
 1/7 anonim ***** válasza:
27%
Az a legjobb, ha ingyen elérhetővé teszed. Így legalább nullára jösz ki. Minden más megoldáson buksz.
2020. nov. 2. 12:33
 2/7 dililili ***** válasza:
A magánkiadóknál is vannak, akik terjesztik a könyvet, a könyvesboltok meg reklámozzák a könyvedet, a te dolgod meg a könyvbemutatók szervezése, a könyvet reklámozni se árt. Viszont ott azzal kell számolni, hogy nem fogsz belőle profitálni, elvégre a rokonok meg a barátok nem igazán fognak a könyvesboltba rohanni megvenni a könyvedet, max elfogadnak egy tiszteletpéldányt, másrészt nincs arra se garancia, hogy az összes könyvedet elvigyék, hiszen még ismeretlen író vagy, sok könyv között lesz ott a Tied és minden embernek más az ízlése, ráadásul egyre kevesebben olvasnak.
2020. nov. 2. 12:39
 3/7 A kérdező kommentje:
# 1-es Igen, erre már én is gondoltam. Mivel pont egy olyan könyvről van szó, amiben tanácsok vannak, így ha pénzt nem is keresnék, legalább segíteni tudnék vele másokon. Ahhoz, hogy anyagilag is megérje, rengeteg példányszámban el kellene adnom, és ehhez előtte sokat bele kellene tolnom anyagilag, amire most sajnos nincs keret. Azért írni, hogy a kiadó jól járjon, ahhoz meg szintén nincs sok kedvem. Egyedül azt sajnálom, hogy egyesek próbálják elhitetik, hogy magánkiadásban is ki tudod adni és keresni is tudsz vele sokat. Biztos volt akinek ez járható útnak bizonyult, de a legtöbben még mindig kiadókkal adatják ki a könyveiket, még ha nem is keresnek rajta sokat.
2020. nov. 2. 12:48
 4/7 dililili ***** válasza:

3, Hogy elterjed e azoknak az íróknaka könyve, akik rendes kiadóval adatják ki, kérdéses, hiszen, ahogy írtam feljebb, sok könyv jelenik meg egy évben, lehet egy könyv a boltban, aminek a borítója kevés embert fog meg vagy a fülszövege, esetleg, ha a kezükbe is veszik valahogy akkor is ott a kérdés, hogy miért azt vegyék meg és miért ne attól az írótól vásároljanak, akinek a múltkori művétől padlót fogtak. :) Az, hogy egy kiadó terjeszti a könyvet reklámozza, nem egyenlő azzal, hogy kígyózó sorok álnának a könyvesboltok előtt, hogy ezt a könyvet megvegyék. Persze vannak kivételek. Szóval én ezért mondom, hogy olyan kiadót érdemes keresni, ha magánt választanák, akik teresztik is a könyvet, létezik ilyen.

Javaslom, keress fel itt felhasználókat, akik írták, hogy kiadták a könyveiket, egy privátot írhatsz nekik, ők el tudják mesélni, hogy adták ki a könyveiket, ha esetleg egy író nem tévedne ide.

2020. nov. 2. 12:59
 5/7 anonim ***** válasza:

A kiadók - kivéve a nagyon sikeres, eleve sok pénzt hozó sztárírókat - úgy adják ki a könyveket, hogy állami támogatást kérnek rá. Ebből a kezdő íróknak már nem szokás honoráriumot fizetni, adnak 50 példányt a könyvedből, oszt jó napot. Haszon nincs belőle. Viszont egy igazi csoda, ha olyan tehetségesnek találnak, hogy ismeretlenül bevállalják a könyvedet.

A magánkiadásból akkor lesz hasznod, ha voltak már korábban sikeres könyveid, és ismerik a nevedet. Meg ugye magánban a könyvkiadás összes költségét neked kell kifizetned, nem úgy, mint a pályázatosnál.

2020. nov. 2. 13:06
 6/7 anonim ***** válasza:
75%

Elég sok hülyeséget láttam itt, mivel már egy ideje figyelem a könyvkiadás iparágat, eloszlatom a kedélyeket.

Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha a hagyományos könyvkiadásban gondolkodsz, akkor annyi a dolgod, hogy keresel néhány kiadót ami szimpatikus, megnézed az oldalukat, majd beküldöd az általad tökéletesre csiszolt kéziratot, egy szinopszissal, meg hasonló dolgokkal. Nincs olyan, hogy olvasatlanul visszadobják, viszont olyan van, hogy csak az elejét, vagy az összefoglalót olvassák el, vagy nem küldenek visszajelzést arról, hogy elutasították. (Ezt általában leírják a honlapjukon azzal együtt, hogyha mégis írnak a műveddel kapcsolatban, azt mennyi időn belül teszik.) A döntésükben nagy szerepet játszik a könyv minősége, bár gondolom ez egyértelmű, az, hogy most mi megy – például kis eséllyel fognak első könyves íróként elfogadni egy középkorban játszódó fantasyt –, és valamennyire a szerkesztő ízlése is befolyásol, hiszen ha belegondolsz, neki az adott kézirattal hónapokon át kell törődnie, javítania.

Ha elfogadják, és azt mondják hogy látnak benne fantáziát, így kiadják, akkor köttök egy szerződést, amiben ők megvásárolják a te szellemi terméked annak minden jogával együtt, és megegyeztek abban, hogy hány százalékot kapsz majd, vagy hogy csak most kapsz egy bizonyos összeget érte.

Innentől neked nem sok dolgod van a kézirattal, csak a szerkesztő javaslatait kell javítanod, a többit viszont a kiadó intézi helyetted. Ilyen a marketing, a tördelés, a nyomtatás, és

2020. nov. 6. 14:54
 7/7 anonim ***** válasza:
67%

(Az előző vagyok, bocsánat, lefagyott a telefonom és véletlenül elküldtem.)

*és a forgalomba helyezés. Ezesetben nem kell fizetned semmit, és mindent ők intéznek.

Tehát a hagyományos könyvkiadás előnyei:

- kevesebb teher, nem kell vele annyit foglalkozni

- nem kell érte fizetned (nem bukhatsz rajta)

- nem kell foglalkoznod a marketinggel

Hátrányai:

- a könyvhöz való jogod elvész

- kevesebb bevétel

A magánkiadás már érdekesebb téma. Itt ugyebár te döntesz mindenről, a jogaid is megmaradnak, viszont az egész folyamatot neked kell megtervezned és kifizetned.

Ebben az esetben először egy szerkesztőt/lektort érdemes felkeresni, főleg első könyvesként, és vele megdiskurálni a történet hibáit, hiányosságait, de persze ez nincs ingyen. Ezután még rengeteg javítás, átírás, stb., amit neked kell elvégezned, vagy kifizetni azt, hogy valaki megcsinálja. Mindenesetre ez egy viszonylag drága folyamat, de lehet csökkenteni rajta, például ha magadnak csinálod a tördelést, ha ügyes vagy a marketingben (erre tudnám ajánlani a sklillshare-t, ott vannak kurzusok, bár fizetős, szerintem megéri ha magánkiadásban gondolkodsz, Jenna Morecit tudnám ajánlani ott). A borítótervhez is neked kell keresned egy embert, aki megtervezi, és persze megint fizetsz érte. Ezután keresni kell egy nyomdát, ami vállalja hogy kinyomtatja a könyved, majd forgalomba kell helyeztetned, ebben az esetben is neked kell elintézned. Természetesen ezzel sokkal több munka van, és rizikósabb, de ha okosan csinálod, talán még jobban is megéri, de ez egyéni meglátás kérdése. Igazából az, hogy a magánkiadás sikeres-e, csak a marketingen múlik. Ha már tudatosan reklámozod a könyved mikormég csak írod, kiépítesz egy olvasóközönséget, hallják, ismernak téged, akkor valószínűleg megéri.

Összességében a magánkiadás előnyei:

- minden jog a tiéd

- minden bevétel a tiéd

Hátrányai:

- minden költség téged terhel

- neked kell mindent intézned

- marketing

2020. nov. 6. 15:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!