Milyen könyveket ajánlanál?
Jöhetnek személyes kedvencek, olyanok, amik hatással voltak rátok és a szempontok/példák alapján könyvek.
Az "egy bizonyos hangulat kell, hogy leülj ilyet olvasni" típusú könyveket keresek. (bocsi, de hirtelen nem jött jobb megfogalmazás)
Szempontok:
- tragédia
- lelki vívódás
- izgalom/bonyodalom (ld. B.F. Tükörjég)
- akár "sírós"
- tanulságos
Példák:
- K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet
- Cat Clarke: Entangled – Összekuszálva
- Julie Johnson: Like Gravity – A szerelem vonzásában
- Colleen Hoover · Tarryn Fisher: Soha, de soha
- Jay Asher: Tizenhárom okom volt
- Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
- Becca Fritzpatrick: Tükörjég
- Clélie Avit: Itt vagyok
- E. Lockhart: Szemfényvesztés
- Colleen Hoover: It ends with us - Velünk véget ér

Ajánlok az előttem szólóhoz csatlakozva egy másik kiváló Dosztojevszkij művet:
Karamazov testvérek.

Nekem Sarah Dessen könyvei nagyon tetszettek, ez inkább a "tanulságos" kategória, általában nem hatalmas drámák vannak a háttérben, közelebb van az (általam ismert) hétköznapi élethez, mint a Tíz apró lélegzet vagy a Tizenhárom okom volt. Kb 4 könyve van lefordítva magyarra ezeket mind olvastam és szerettem, a legjobb talán a Tökéletes volt.
Samantha Young - Mély víz, már kicsit drámaibb (viszont ez egy első rész, folytatása még nincs magyarul)
Tammara Webber - Egyszeregy is tragédia-sírós-izgalmas
Benina - Mindig és soha ez is nagyon drámai, de már nem nagyon emlékszem rá...
Van még pár, ha érdekel, de ezek mind romantikusak.

Hermann Hesse: Demian (ezt nagyon-nagyon erősen ajánlom, lenyűgöző, de úgy önmagában az író maga is, a legtöbb könyvét olvastam és szerettem mindet: Csillagsors, Az üveggyöngyjáték, Narcissus és Goldmund, A pusztai farkas)
Albert Camus: Közöny
James Joyce: Ulysses (ezt nem tudom, mennyire fogod szeretni, ehhez kell egyfajta ízlés, de hátha)
Dosztojevszkij-t én is nagyon tudom ajánlani, de ha már őt említjük, szerintem érdemes Tolsztojt is olvasni: Háború és béke, Anna Karenina

Anna Karenina tényleg nagyon jó - eddig a legjobb orosz, amit olvastam. Nálunk a Bűn és bűnhődés volt kötelező, de az sokkal-sokkal kevésbé tetszett.
Janikovszky Aranyesője is tetszhet: lelki vívódás és tanulságos.
Ha tetszettek Colleen Hoover művei, szerintem a többi is fog.

Lev Grossman - A varázslók
Igazából NEKEM a legnagyobb üzenete az volt, hogy a boldogságodhoz nem elég az, hogy megkapd azokat a dolgokat, amiket akarsz, hanem meg kell tanulnod megengedni magadnak, hogy tényleg boldog legyél.

Ha már orosz, akkor Bulgakovtól A Mester és Margarita.
(Amúgy nyugodtan lehet fújni, de szerintem A Karamazov testvérek nagy falat elsőre. A Bűn és bűnhődés viszont igazi, mai értelemben vett regény.)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!