Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Aki ír, elmesélné milyen...

Aki ír, elmesélné milyen vázlatot készített egy novellához, könyvhöz?

Figyelt kérdés

Nem, nem írástechnikai cikkeket kérek, hanem személyes szubjektív tapasztalatokat.

-Milyen karater tervet csinálsz mielőtt nekifogsz? Mi kerül a karakterlapra?

-Hogyan tervezel meg egy jelenetet, az egészet összekötő ívet?

-Tartassz jegyzetfüzetet vagy telefonba írsz ötleteket?

-Pinterest board vagy tematikus zene kell nektek?

2020. júl. 25. 00:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

"Milyen karater tervet csinálsz mielőtt nekifogsz? Mi kerül a karakterlapra?"

Én a felfedező írást (discovery writing) kedvelem, vagyis minimális tervezem meg előre az egész történetet, hanem ami éppen eszembe jut, úgy folytatom. Ezek a karaktereimre is igaz, volt, akit nagyon más irányba vittem el, mint hittem volna. Nem szoktam külön leírni, de fejben minden karakterhez párosítok pár jellemvonást, aztán meglátom, mennyire mélyítem el. A nagyobb történeteimhez mindig készítek családfát, ahol minden tag mellé felírok pár alap dolgot. Például így szól egy ilyen rész a legterjedelmesebb családfám egyik tagjáról:

Edvar Vanderor (2132-)

- ragadványneve a Költő Király

- jártas a művészetekben

- "hopeless romantic"

- nem akart király lenni

- rossz a hadvezetése

- álruhában járja a tábort, hogy megtudja, mit gondolnak róla

Ezek elég táptalajt biztosítanak ahhoz, hogy amikor már ténylegesen eljutok oda, hogy róla írjak, akkor már nagyrészt kialakuljon bennem egy kép arról, hogy ki ő.

Ellenben több helyen olvastam, hogy egy kérdéssort összeállítása segít nekik mélyíteni a karaktert. Ilyenekre gondolok:

[link]

[link]

"Hogyan tervezel meg egy jelenetet, az egészet összekötő ívet?"

Mint írtam, a felfedező írás híve vagyok, így nem, ellenben mindig hagyom magamnak egy kis jegyzetet, hogy éppen hol tartok. Ez külső szemlélőként kifejezetten értelmetlen lehet, de nekem jó segédlet, hogy éppen hol tartok. Ilyenre gondolok (frissen másolva):

1. Chiara találkozik Pietro-val.

2. Chiara beszél a nagybátyjával.

3. Chiara és Pietro betörtnek a nagybácsihoz.

4. Megtalálják a festményt.

5. Átjutnak Velencébe.

(...)

"Tartassz jegyzetfüzetet vagy telefonba írsz ötleteket?"

Van jegyzetfüzetem, abba írok mindenfélét, akár inspiráló idézetet, akár történetrészletet, de tényleg, bármit. Ha valami akkor jut eszembe, amikor nincs nálam, akkor telefonba írom és onnan később átmásolom.

"Pinterest board vagy tematikus zene kell nektek?"

Pinterest-ről szoktam hangulatképeket letölteni, ezeknek van külön mappa. Ezek lehetnek képek a karakterek elképzelt külsejéről, tárgyakról és helyszínekről. Utóbbiak kapcsán mindig keresek olyan helyeket a való világban, ahol el tudnám képzelni, hogy játszódik a történet. A különböző karakterekhez mindig összevágok egy "mood board"-ot, például ilyet (nem az enyém): [link]

Íráshoz mindig hallgatok zenét. Ha fantasy-t írsz, őszintén ajánlom Peter Gundy munkásságát: https://www.youtube.com/watch?v=eIGu6if6bHA Vannak olyan zeneszámok, amik pedig szimplán az eszembe juttatják az egyik karakteremet. Aztán vannak ambient zenék, amik egy konkrét helyszín hangulatát idézik fel, például ez: https://www.youtube.com/watch?v=5RHTt4_XVVU&t=1181s

Remélem tudtam segíteni valamennyit. Igazából mindenkinek más válik be, így érdemes több módszert kipróbálni és az ezekből származó tapasztalatok alapján kialakítani a neked valót. Sok sikert!

2020. júl. 25. 00:34
 2/9 anonim válasza:
100%

A karakter tervhez én az alapvető információk mellett (kinézet, név, születésnap stb) leírom a hattértörténetét,még akkor is ha emlékeznék rá alapból. Leírom a félelmeit, hibáit, legrandomabb képességeit, és a főszereplőknél az mbti-t is, hogy ne térjen el az adott szereplő a személyiségétől.

Hát a jelenetet először fejben tervezem meg, úgy próbálom kifejezni magam, hogy ahhoz hű legyen, és ha valamit nagyon elrontottam vagy nem tetszik, utómunkával kijavítom vagy esetleg kibővítem, ha csak annyi a baj hogy nem írtam le részletesen.

Igen, persze hogy tartok. Ha random jön valami ötleted ajánlom hogy írd le, akkor is ha az a könyv legvégén állná meg a helyét, vagy ha sorozatban gondolkodsz, egy teljesen másik könyvben,mert más különben mire oda érsz elfelejtenéd.

Nekem nem feltétlenül kellenek motiváló elemek, de ez lehet hogy csak nálam van így. Ha neked segítenek, akkor nyugodt szívvel nyerhetsz inspirációt a fent említett dolgokból.

2020. júl. 25. 00:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem fontos hogy a karakter megjelenjen előttem, tehát el tudjam képzelni hogy néz ki, tehát ezekkel a szereplőkkel játszok írás közben. Nem mindenkinek írom le a szeme színét, mert én nem szeretem a bevásárlólistás leírásokat. Általában minden történetnek vannak zenéi, mely hozza a hangulatot. Pinterestet csak akkor használom, ha túl sok a gondolat vagy valami lényegeset keresek.

A telefonba jegyzetelek, ha van egy jó ötletem, de sose oda csinálom az írásom terveit. Én speciel táblázatot rajzolok és kitöltöm, közben pedig próbálom elképzelni, hogy is nézhetne ki ez a jelenet.

Szerintem ezt ki kell tapasztalni és tudni kell váltani. Régen pl a jegyzeteimbe csak pár szó volt, ami szupi volt, mert nem töltöttem el vele sok időt, de az írásnál pedig fogalmam sem volt, mit csináljak.

2020. júl. 25. 09:27
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Én mindent leírok, ami a karakterről/helyszínről kiderül, hogy következetes legyen a dolog. Ha egyszer utálta a rántottát, akkor azt végig utálnia kell, ahogy zongorázni sem felejthet el; de a garázs is a ház bal oldalán helyezkedik el, nem fog elmászkálni máshová stb.

Szobáknak és épületeknek, ha sokszor járunk bennük, akkor alaprajzot rajzolok; szereplőket viszont sosem rajzolok, nem is tudnék.

Zenét se írás, se olvasás közben nem tudok hallgatni, elterelné a figyelmem.

2020. júl. 25. 10:59
 5/9 A kérdező kommentje:

És a nanowrimo féle metrómegállós vagy hullámvasútas dolog működik valakinek?

[link]

2020. júl. 25. 11:01
 6/9 anonim ***** válasza:
Én a saját fejem után megyek, nem használok még ilyen sablont.
2020. júl. 25. 12:32
 7/9 A kérdező kommentje:
#6 De te csinálod a "sablont", vagyis inkább tervet magadnak, hogy átlásd a szálakat.
2020. júl. 25. 12:40
 8/9 anonim ***** válasza:
Igen. Vagy legalábbis próbálkozom
2020. júl. 25. 13:05
 9/9 anonim válasza:
100%

Én a karakterek megtervezését a végére szoktam hagyni.

Az egész folyamat nálam úgy néz ki, hogy eszembe jut egy ötlet, amit jónak találok. Aztán gondolkozok rajta több napon keresztül és leírom minden gondolatomat egy füzetbe.

Ha már elég részlet összegyűlt, akkor pedig ki írom őket apró cetlikre,majd egymás után sorba rendezem a dolgokat és így megvan a sztori.

Most viszont a legújabb ötletemhez használtam egy táblát is,mert több szereplő is van és úgy könnyebb őket nyomon követni.

Az egész folyamat pedig azzal záródik, hogy összecsomagolom az ötleteket és beteszem a fiókba :D. Már 4 ilyen történetem van. Mindig lelkes vagyok, viszont amikor a tényleges írás része következne, akkor megijedek, mert félek csak el rontanám. Leginkább a helyesírásom miatt.

2020. aug. 5. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!