Miért van néhány szó a regényekben dőjtött betűvel írva?
Olvasás közben észrevettem, hogy néhány szó dőjtve van írva. Eleinte azt hittem, fontos szavak/kifejezések vannak kihangsúlyozva, de nem mindet ítélnék fontosnak, néha csak úgy random meg vannak dőjtve, így felmerül a kérdés, hogy miért van így.
Lehet értelmetlen a kérdés, de a válaszokat előre is köszönöm!
Könyvtől függ igazából az értelmezése, nincs egy egységes szabály erre. Lehet, hogy a karakter hangja megremeg, jelölhet ijesztő lényt, kiemelhet valamit, sok minden lehet.
Egyébként a "döjtve" nagyon aranyos😂😂😂
Dőlt betű = Cursive.
Olyankor használjuk, ha a folyószöveg olvasása közben szeretnénk egy-egy szót nyomatékosítani az olvasó néma olvasásakor.
Ugyanakkor a dőlt betűnek sajátos funkciói is vannak. Az élőlények latin elnevezését – pl. Homo sapiens – mindig, minden nyelvű szövegben dőlt betűvel kell szedni.
A szövegben előforduló könyvcímeket, folyóiratcímeket – pl. a Népszabadság címét – általában dőlt betűvel szedik. Ennyiben a kurziválás pluszinformációt ad a szöveghez (pl. „ez itt egy folyóiratcím”). Ez egyfajta funkcionális kiemelés, azaz nem nyomatékot ad, hanem a dőlt betűvel kiemelt szövegrészt elkülöníti a szöveg más részétől.
Folyóiratra utaló bibliográfiában a folyóirat címe dőlt betűs, könyv esetében a könyv címe.
A napi sajtóban dőlt betű ritkán fordul elő, leginkább a cikkekben található személynevek legelső előfordulásakor.
A kurzív szövegen belüli kiemelés antikvából szedett. Kurzív szöveget hosszabb szövegrészek kiemelésére ne alkalmazzunk, mert nehezen olvasható.
– A dőlt betűktől elkülönítik a döntött (faux italic, oblique) betűt, mely szintén „valódi” betű, de nincsenek rajzolatbéli eltérések a döntött és álló verzió között. Dőltek (italic) általában a talpas antikvák, míg döntöttek (oblique, sloped, angled) a groteszk betűtípusok „dőlt betűs” verziói.
– Visszafelé (balra) dőlt (backslant, linkskursiv): főleg régi térképeken vízrajz megjelölésére.
köszönöm szépen a válaszokat! őszintén már abban reménykedtem, hogy össze kell szendi az összes dőlt betűt, aztán összerakni és a végén kijön egy titkos információ, ami nem csak a könyv jelentését, de az egész élet értelmét megváltoztatja az ovasó szemében. bár hülyeségnek hangzik, menő lenne, ezt el kell ismerni:))
minden esetre, köszönöm!:)
(első válaszoló, a "dőjtve" ezek szerint tájszólás lehet, mi többször is így használjuk, nézd el nekem:)))
Egyébként létezik ilyen könyv. :)
Igaz, hogy ifjúsági, de mindegyikben így lehet összerakni a megoldást.
A 39 kulcs sorozat egyébként.
Szerzőt nem írok, mert kb minden kötetnek más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!