Hova (kiknek) jelenik meg Magyarországon az a rengeteg könyv?
Bármelyik könyvesboltba belépve azt látom, hogy tonnaszám állnak az újabbnál újabb kiadványok, a legkülönbözőbb kategóriákban, szépirodalomtól a tudományos művekig. Ezt persze nem tartom rossz dolognak, de elgondolkodom néha, vajon tényleg mindnek megvan a célközönsége? Ennyire sokan olvasnak ebben az országban, hogy megéri ennyi mindent kiadni? (A mindennapi tapasztalat nem erre utal, de ez egyéni meglátás persze).
Valakinek valami gondolata erről? Létezik valami "olvasási statisztika"?
Hidd el, egyetlen könyvkiadó sem a veszteségre adja ki a könyveket...
Kőkemény piacfelméréseik vannak (ami persze nem válik be 100%-osan), és persze a "méretgazdaságosság" is szerepet játszik: nagy példányszámban olcsóbb az egy könyvre jutó nyomtatási, terjesztési, stb. költség.
"Hidd el, egyetlen könyvkiadó sem a veszteségre adja ki a könyveket..."
Hát sejtettem, hogy a kiadók részéről komoly költségvetési megfontolás előzi meg a könyvmegjelentetést, csak elképzelnem nehéz, hogy ennyire sokan olvasnának :)
A méretgazdaságosságot tehát úgy érted, hogy ilyen szempontból jobban megéri a kiadóknak, ha X "fölös" példányt nyomtatnak is, mert még így is olcsóbbra jön ki?
Nem vagyok könyvkiadási szakember, csak szoktunk időnként publikációkat megjelentetni (tudományos témák), ill. egyéb információs anyagokat nyomtatni, és ismerem az árkülönbségeket.
A fölös példányt még mindig elkótyavetyélhetik harmad áron, kféle diszkontokban, stb. stb.
Azért érheti meg nekik, mert nem kér kenyeret a könyv. Ha van elég tőkéje a kiadónak, gondolom, beletolja a pénzt, aztán előbb-utóbb csak eladják a megfelelő darabszámot, hogy nyereséges legyen a kiadás. Most egy 2011-es kiadású könyvet rendeltem meg igen borsos áron.
Van, amit én sem értek. Sci-fi, fantasy - rendben, elfogy. Nyelvkönyv - elfogy. Útikönyv, albumomk - hagyján, megveszik ajándékba. No de például a szakácskönyvek??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!