Aki olvasta eredetiben, franciául a Nyomorultakat, mit ír Hugo a rendőrfelügyelőről? Tényleg néger/fekete/szerecsen, azt írja róla?
10
A kérdés NEM személyes véleményre vagy másra vonatkozott.
Amúgy fordítva ez többször történik, csak mivel nekünk az a megszokott, hogy a szerepek többségét fehérek játsszák, nem tűnik fel, meg sok alapvetően színesbőrűekről szóló irodalmi művet nem is ismer az átlagember, ami alapján készülnek egyes filmek.
De ez egészen Hollywood első fénykora óta megy... aki tud angolul, itt van a jelenségről egy Wikipedia-cikk: [link] . és ez csak pár példa.
A Nyomorultak, Hamlet mondjuk nekem necces azért, ha konkrétan nincsen modern korba áttéve, modernizálva a darab, mert ha kosztümös, akkor azért a történelmi hűségre oda kellene figyelni. De azonkívül én nem tartom akkora egetrengető problémának azt, hogy nem úgy néz ki az adott szereplő, ahogy a könyvben meg van írva.
De olyan is van, hogy konkrétan meg van írva a sztori szerint, hogy milyen származású a szerep... aztán az Aloha c. filmben az ázsiai-hawaii származású szereplőt játssza a fehérebbnél fehérebb Emma Stone.
A Hamlet modernizálva volt teljesen.
A szellemet a biztonsági őrök kamerákon vették észre, és a szereplők rádiótelefonon beszéltek egymással. Érdekes volt, de nagyon jól meg volt csinálva. És egyébként a szöveg meg az eredeti régies angol kiejtéssel és szavakkal ment. Ez az Andrew Scott-féle Hamlet volt, amit élőben láttam.
De felvételről láttam Benedict Cumberbatch és Ben Whishaw Hamletjét is. Mindkettőben voltak fekete szereplők, ezek is modernizálva voltak, az első jobban, a második kevésbé talán.
Bocsánat, de nem lehetne egy másik kérdés alatt folytatni egész más témakörű beszélgetést?
Én meg hadd várjak az én kérdésemre adott válasz(ok)ra, ha szabad lenne.
A műsorkészítők tettek valaha kijelentést arra vonatkozóan, hogy a történelmi hűség jegyében folytatták le a castingot?
Másrészről pedig miért ne láthattak volna el ekkora tisztséget?
Thomas-Alexandre Dumas is fekete volt, az apja vagyonos márki volt, anyja afrikai rabszolga, katonai kiképzést kapott és tábornokként szolgált a francia seregben. Nem mellesleg a fia, Alexandre Dumas az egyik legolvasottabb francia író.
Jean-Louis pedig a legsikeresebb kardvívó mester volt, számos halálos kimenetelű párbajt nyert meg, szolgált Napoleon seregében is. Haiti származású, tehát szintén fekete. "Abban az időben" élt mindkettő.
Dumas negyed néger volt. És az olvasottsága valószínűleg a négereinek köszönhető, hiszen nem maga írta a könyveit.
Napóleon sem volt francia, nem mérvadó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!