Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen lesz egy olyan regény,...

Milyen lesz egy olyan regény, amit egy 13 éves ír meg?

Figyelt kérdés

Mivel az oldal szabályzata nem engedélyez 16 évnél fiatalabb regisztrálókat, ez az egész csak feltételes.

Szóval.. Egy tizenhárom éves lány írni szeretne egy könyvet, nem kiadási célból, mert tudja , hogy ahhoz még túl fiatal és fejletlen. És pont itt van a gond.

Minden alkalommal, mikor a lány neki kezd az írásnak lehangolódik, mert tudja, hogy bármilyen erőfeszítést is tesz, nem lesz jó. Persze, tudja, hogy gyakorlásnak remek lesz, de elszontyolodik mikor arra gondol, egy neki tetsző alap történetet nem tud még jól megírni.

Ti mit tanácsoltok? Ha valakinek ilyen a hozzá állása, akkor hagyja az írást, mert nem megy semmire? Illetve, ti, akik írtok, mikor kezdtétek? Milyenek voltak az első írásaitok, milyen volt vissza olvasni, stb.. Előre is, köszönöm.

UI: Mielőtt tanácsoljátok, már most is viszonylag sokat olvasok.

2020. ápr. 3. 23:10
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Igazából tök mindegy, hogy az ember hány éves, az első könyve valószínűleg akkor sem lesz csúcssiker, vagyis az első változata biztos nem. Úgy kell erre gondolni, hogy jó gyakorlás, és később bármikor újraírhatja. Újraírhatja akár ezerszer is. Megírja most, és akkor 3-4 év múlva, vagy bármikor, amikor már több dolgot megtapasztalt, akkor újraírja. Meg amúgy nem biztos, hogy egy 13 éves nem tud megírni viszonylag jól egy regényt. Ez attól függ. Egy 18+-osat nyilván nem fog tudni rendesen megírni... Én azt mondom, hogy mindig lesz olyan dolog, ami miatt az ember "kibújhat" az írás alól. Mindig lesz valami kifogás. Ha nem ez, akkor az, hogy "úgy sincs időm". Kár halogatni, mert végén emiatt az ember sok dologból kimaradhat.

A lényeg az, hogy kezdd el írni. Mert ha szeretsz írni, akkor ilyen alapból még jó pár évig bele se fogsz kezdeni semmibe sem, mert hogy "még túl fiatal vagyok ehhez". Kezdd el, és max. újraírod, kiegészíted. Épp ezen a hozzáálláson kell változtatni. Kifogások mindig lesznek, kibúvók, de meg kell próbálni átjutni rajtuk és nekiállni.

Én körülbelül 11 évesen kezdtem amúgy írni. Igazából így jó pár évvel utána visszaolvasva nem olyan gáz. :D Ez most lehet nagyon egoistán hangzik, de szerintem 11 évesen, koromhoz képest rohadt jól írtam. Sőt, úgy érzem, hogy azóta mintha csak rosszabb lennék. :D

Szóval csak írj. Rögtön kezdd el most vagy holnap. Ne halogasd. Ez a "mert tudja, hogy bármilyen erőfeszítést is tesz, nem lesz jó" az pedig nem igaz. Senkinek sem lesz rögtön az első könyve/története/bármije tökéletes. De szerencsére amit leírsz, az nincs kőbe vésve, bármikor megnyithatsz egy új dokumentumot a wordben, és akár ezerszer újraírhatod a sztorit, bármikor.

Annyi az egész, hogy 13 évesen még nem olyan tapasztalt az ember, sok dolgot még nem élt át, de most na. Ilyen alapon mindent lehetne halogatni. :) Szóval hajrá!

2020. ápr. 3. 23:52
 2/8 A kérdező kommentje:

Őszintén köszönöm! Amit leírtál, tényleg sokat segít nekem, az, hogy valaki veszi a fáradtságot, hogy segítsen :D

Elfogom kezdeni holnap, vagy lehet már most.

2020. ápr. 4. 01:11
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Mikor kezdtem? Oviban. Szerinted az milyen lett? Nagy nyomtatott betűkkel teleírtam három A3-as lapot, és királynő helyett kidálynőt írtam, mert még kevertem kissé a betűket:D Feladtam? Nem. Büszkén kitettem a falra. De írtam alsós koromban is és írtam felsős koromban is. Milyenek lettek? Mind borzalmas. De imádom őket visszaolvasni, a legtöbb történet alapötletét a mai napig jónak tartom és szándékomban áll egy nap rendesen megírni őket.

Írtam középiskolás koromban is, ekkor már ki mertem tenni a sztorikat a netre, és pozitív visszajelzésneket kaptam. És most itt tartok. Nekem már ez is sokat jelent, és igenis látom, mennyit fejlődtem. Írd meg azt a történetet, ha bírod azt is, ha kritizálják, töltsd fel valahova, ha nem, őrizd meg magadnak és csiszolgass rajta. Fogalmazod át a mondatot, ami nem tetszik, töröld ki, ami nem kell, írd hozzá, ami szükséges. Aztán hagyd pihenni. És hidd el, ha évek múlva újra rabukkansz, vigyorogva fogod olvasni, mert látod már, hol hibáztál, de azt is, hol írtál olyan pöpec mondatokat, amilyeneket nem néztél volna ki magadból.

2020. ápr. 4. 11:17
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én '16-ban kezdtem az írást, ami azt jelenit, hogy akkor olyan 12, 13 voltam. Természetesen én is wattpad-en kezdtem, mint bárki más, (szerintem) és még a mai napig azt godolom, hogy az alapötletem, az első 'regényemhez' fantasztikus volt.(xd) Ami a fogalmazást illeti, az nyílván nem volt valami fényes, még ma is nehezen megy néha. Ami viszont a legnagyobb gondot okozza a mai napig, az a tanulság. Mert valljuk be, egy könyv azért jó, mert van valami tanulsága, vagy valami ami után azt mondju, hűha. És 16 évesen nem sokmindent él meg az ember. Mivel úgy gondolom, egy könyv akkor jó, ha eredeti az ötlet, és nem az a mondanivalója, mint minden harmadiknak. Szóval, igen, szerintem ahhoz, hogy megírj egy jó könyvet meg kell élned egyet, s mást.

Amire viszont szeretném felhívni a figyelmed, az a helyesírás!!! És itt nem az elgépelésről van szó, mert az még kiadott könyvekben is előfordul. Tudni kell, mit hogyan kell írni. Nagyon sok ilyen 13 éves leányka 'könyvében' látok brutális helyesírási hibákat, ami konkrétan sírva fakaszt. Használj word-öt, az általában kijavítja a hibákat, de néha az is tud hülyeségeket mondani, szóval ajánlom az mta.hu oldalt is. :Dd

A párbeszédek is nagyon fontosak. Nem lehet annyival letudni, hogy végig azt írod: - mondta. Mert ez egy idő után unalmassá, sőt idegesítővé válik. De úgy látom, abból, ahogy ezt a kérdést megfogalmaztad, nem lesz ezzel gond. :))

Plusz tippek:

- ügyelj, hogy mikor használsz vesszőt, senkisem szereti, ha a vesszők rossz helyen vannak. Ha nem vagy benne biztos, hová rakd a vesszőt, olvasd fel hangosan a mondatot és ahol változtatsz a hangnemen, oda tedd.

- Ha tényleg komolyan szeretnéd venni az írást, akkor ne írj 100-200 szavas fejezeteket, mert azt szerintem olyan, mintha nem írtál volna semmit.

Plusz, ha bármi kérdésed van, vagycsak szeretnéd, ha valaki véleményt mondana a történetedre, nyugodtan írj nekem privátban, és ott megadom az e-mail-em.

Sok sikert a továbbiakban! :Dd

2020. ápr. 4. 14:46
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én a barátnőmmel írok egy könyvet, amit már kb. 3-szor újraírtunk. Az első változatra a megfelelő mondat: "Az elképzelés mocskos jó, a fogalmazás pocsék."

És ez így igaz. A mostani változat már sokkal jobb.

Ne hagyd abba.

Amúgy az olvasás is nagyon sokat segít. Bővíti a szókincset, javítja a megfogalmazást.

Sok sikert!

12/L

2020. ápr. 4. 23:05
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

írj magadnak és addig, amíg ez élvezetet okoz

megmutathatod ismerősöknek is, akikben megbízol, és az sem baj ha nekik is tetszik

de ha nem akkor sincs baj

netre is kiteheted, de számíts arra, hogy az emberek szeretnek azonnal mindent fikázni

végül, egy 13 éves már nem kisgyerek, kellő szókincse lehet, sőt ha a korosztályáról ír, ő a leghitelesebb

2020. ápr. 5. 13:50
 7/8 anonim ***** válasza:
73%

"Annyi az egész, hogy 13 évesen még nem olyan tapasztalt az ember, sok dolgot még nem élt át"

igen, sok dolgot meg átélt

sőt van amit pont most él át

pont ezekről tud legjobban írni most, és nem 20 év múlva

2020. ápr. 5. 13:55
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

En is 16 evesen kezdem irni. 🙂 Erotikus reszeket, amiket eltettem, elfelejtettem, majd a betegsegem utan elovettem es a remalmaimmal egyutt egy egesz korrekt +18-as trilogia lett belole. Es ki is adtam...😋

Ha irsz, mindig mentsd el usbre. Figyelj a helyesirasra (a Google nagyon jo baratod)!

Es en ugy csinaltam, hogy megirtam egy reszt es azt felolvassam a tesomnak. O elmondtam a velemenyet es, hogy hol lehetne rakta javitani. Ez nagyon fontos... Mert lehet te nem veszel eszre valami kis hibat, ami lehet kesobb elrontja az egeszet.

Hajra! 😀

2020. ápr. 6. 01:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!