Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Disztópikus regényt E/1-ben...

Disztópikus regényt E/1-ben vagy E/3-ban érdemes írni?

Figyelt kérdés

Már régóta írok. Versekkel és kisebb történetekkel kezdtem, és most szeretnék meg próbálkozni a regény írással is.

Utána olvastam a témában és azt találtam, hogy ebben a zsánerben az egyes szám harmadik személyű elbeszélés gyakoribb, mint az egyes szám első személyű. Nektek mi a véleményetek? A válaszokat előre is köszönöm!

2020. febr. 5. 16:29
 1/5 anonim ***** válasza:
81%

Pompás író lehetsz ha ennek a kérdésnek a megválaszolásához a gyk segítségét kéred.

További kérdések:

- hány oldalas legyen?

- legyen benne szerelem?

- legyen benne egy Zsolt nevű borostás, zöld szemű fickó?

- 2050-ben vagy 2115-ben játszódjon?

2020. febr. 5. 16:41
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy érzed. A nézőpontokat váltogathatod is.
2020. febr. 5. 19:04
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Pls, ha van kéznél linked erre a gyakorisági megállapításra, ne tartsd vissza :)

Amúgy, ha megbízható helyen sikerült utánaolvasnod a dolognak, az első tanácsom az lenne, hogy fogadd meg a tanácsot! (Itt óhatatlanul is kevesen fogunk hozzászólni, és (legtöbbünk) legfeljebb a saját véleményét mondhatja el -- legyünk őszinték, nem egy íróiskola :)

Nade, témához:

szvsz a dolgot erősen befolyásolja a célcsoportod... fiatalabbaknál (mondjuk: YA), nekem úgy tűnt, újabban nagyon megy az E/1, és éppen emiatt az idősebbek talán kicsit idegenkedve néznek rá, tarthatnak tőle, hogy "gagyit", "gyerekeset" kapnak kézbe.

2020. febr. 5. 23:40
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem a műfaj határozza meg. Mindkettőnek megvannak a maga árnyalatai és árnyoldalai.

Az klasszikus E/1-nél poéngyilkos, hogy a főszereplő biztosan túléli, máskülönben hogyan is mesélne? (A szellemes poénokat már ellőtték.) De kijátszható azzal, ha mondjuk találnak egy kéziratot, és annak leírása a történet. Ott a narrátor (aki általában a főszereplő tapasztaltabb, bölcsebb énje) nem biztos, hogy bölcsebb, lehet, hogy fokozatosan tébolyodik meg / válik zombivá stb., sőt a kézirat olvasásakor már nem is él. Ha jól írják meg, még a disztópiát meghatározó körülményeknél is izgalmasabb lehet, ahogyan átalakul a stílusa. Ám ha csak szimplán mesél, akkor már el sem kezdhetné józan, emberi mivoltában, ezért a lehetőség alapból ejtve van.

Az E/3 szabadabb, viszont nem szól nagyot, ha ezt a szabadságot nem használja ki az író. Ott beleláthatunk több szereplő lelkivilágába, és olyan dolgokról is informálódhatunk, amelyet egy E/1 szereplő nem volna képes a helyzetéből fakadóan elbeszélni.

2020. febr. 6. 01:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Az előző hozzászólóval teljes mértékben egyetértek. Mindkettőnek meg vannak a maga előnyei. Függ attól, hogy neked melyik megy jobban, melyik a szimpatikusabb. Pont nemrég gondolkodtam azon, hogy a történetemet milyen szemszögből írjam, de nálam ez hamar eldőlt, mivel én akárhányszor elkezdek E/1-ben írni, észre sem veszem, és már át is mentem E/3-ba. :D Szerintem E/1-ben nehezebb írni. Mármint akkor van egy karaktered, ugye akinek a szemszögéből mesélsz, és ennyi. Mármint nem írhatod le azt, hogy mittudjamén kicsoda hogy érezte magát. Míg E/3-ban beleláthatsz az összes karakter lelki világába. Persze E/1-ben is akár csinálhatod azt, hogy különböző karakterek szemszögéből írsz, de ha van 20 karaktered, akkor az nem a legjobb megoldás. :) Szóval attól függ. Nekem speciál az E/3 könnyebb. Szerintem kezdd el, ahogy most gondolod, és ha nem áll kézre az a szemszög, akkor max. átírod.
2020. febr. 9. 23:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!