Mitől stratégiai egy stratégiai játék? Mikor jó egy stratégiai játék?
Wikipedia: "A stratégia cselekvések egy hosszabb távú terve egy bizonyos cél elérése érdekében, amely gyakran az úgymond „győzelem” avagy egy probléma megoldása. "
Nem könnyű definiálni azt, hogy stratégiai játék, de itt egy definíció amit most találtam ki. Attól stratégiai egy játék, hogy a rövidtávú döntések hosszútávú hatásaival kell számolni benne a sikeres játékhoz. Pl. a pókerben egy adott kört kell megnyerni, az taktika, nem stratégia. De sakkban a kis lépéseknek harmonizálniuk kell valamilyen hosszútávú célhoz. Nem egyes lépésekkel, hanem a lépések hosszútávú összességével lehet nyerni. És az is fontos kitétel, hogy legyen egy "győzelem" jellegű cél. És hogy ne legyen túlságosan tele random elemekkel, ami fontos része a hosszútávú számíthatóságnak.
De attól biztos hogy nem stratégia valami, hogy nagyon komplex. Pl. egy ördöglakat is lehet nagyon komplex játék, de az nem stratégia.
Akkor jó egy stratégiai játék, ha a játékosok megkapják tőle, amit vártak. Ez általában az, hogy szórakoztató legyen és megmozgassa az agyat. Az nem lehet kitétel, hogy minden játékot a következő 1000 évre tervezzenek. A sakk/go/shogi/stb. azok a saját kategóriájuk. Nem lehet szerintem egy Pandemic-et összehasonlítani a sakkal. A sakkot egy ingerszegény környezetre tervezték, ahol azzal az egy játékkal fogsz játszani több tízezer, százezer játszmát. Én nem vagyok egy hatalmas sakkozó, de így is Chess.com-on 2500 játszmám van, és ennél jóval többet játszottam élőben. A második legtöbbet játszott játékom szerintem a Bang volt, amivel 100 körül lehet a lejátszott játékok száma. Teljesen más kategória, nincs értelme egy listára tenni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!