Walking dead final seanson-Többi lent?
Spoiler
Az lenne a kérdésem higy ugye Clementine Richmondból elindult megkeresni AJ-t és meg is találta de miért nem ment vissza a Richmondba Javiékhoz?
(Nemtudok jól angolul és lehet a final seansonban elmondta Clem hogy miért nem megy vissza vagy ilyesmi? Vagy van ennek valami oka?
Mellékesen megjegyzem hogy lenne rá oka hogy visszamenjen)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ezt a kérdést aerodinamikai légterelő elemek nélkül (spoiler) nem lehet vagy csak nagyon nehezen lehet megválaszolni. De, kiadásra került már több mint fél éve a befejező rész is óriási viszontagságok és bizonytalanságok közepette/után, ami a Telltale Games megszűnése és a fejlesztők szélnek eresztése okozott. Így De Robert Kirkman, a TWD Univerzum atyja nem hagyta, hogy Clementine története befejezetlen maradjon és a stúdiója átvette a projektet, a még elérhető régi Telltale csajszikat és srácokat is összeverbuválta, akik megalapították a Still not bitten formációt. Így ők fejezték be a sztorit Továbbá egy hete a TWD minden része (a 400 days és a Michonne DLC is) elérhető magyarul, szóval akit érdekel a történet, már látta, tudja, játszotta, így szerintem lehet írni konkrét dolgokat is, de gondolva azokra, akik még nem játszották, nekik előre jelzem, mit ne olvassanak el.
A voice actors (szinkron) már kész volt végig, mikor a The Final Season második részének kiadása előtt bejelentette a stúdió, hogy több projektet kaszálnak, majd pár nappal később azt is, hogy Clementine történetét is. A legjobb kezekbe került a sztori egyébként, Kirkman egyébként azt nyilatkozta, hogy nem nézhette tétlenül, hogy Rick Grimes mellett Clementine-t is elveszítsék a rajongók, egyszerre. Respect neki. De a játékfejlesztői társadalom is megmozdult, a nagy stúdiók sorban ajánlották fel a segítségüket a Telltale Games-nek, hogy legalább a TWD széria méltó befejezést kaphasson. Durva mi? 😀 Ahhoz képest, hogy a legelején (az első évad fejlesztése közben) aggódtak a készítők, hogy a játékosok nem fognak törődni Clementine-al (volt olyan terv is, hogy kiveszik a sztoriból emiatt), erre túlzás nélkül állítható, hogy emberek milliói aggódtak a sorozatért - gyakorlatilag Clementine-ért -, köztük olyanok is, akik tenni tudtak a megmentéséért. Szintén túlzás nélkül állítható, hogy Clementine a TWD Univerzum egyik legegyedibb, legerősebb karaktere.
Na, innentől akkor aerodinamikai légterelő elemek olvashatóak. SPOILERVESZÉLY! Ne olvasd tovább, ha nem játszottad! SPOILERVESZÉLY! Ugyanitt bojler van eladó. SPOILERVESZÉLY! Én szóltam, magadra vess, ha továbbolvasol úgy, hogy még nem játszottad, de tervezed...
Nos, annyit tudni lehet, hogy Dr. Linguard AJ-t egy közeli "farmra" a McCaroll Ranch-ra vitte. Aztán a flashback jeleneteiben mondjuk egy konkrét erődöt látunk, de mindegy. Az utolsó évad második részében Clementine-nak vannak rémálmai az ott történtek miatt, de nem tudjuk meg még akkor, mi is történt, csak sejtjük a hangokból (gépkarabélyok dörrenései, sikolyok, AJ sírása) hogy fegyveres harc volt és a fényekből (vörös fény van a folyosó végén), hogy tűz ütött ki. Meg hát, ott a döglött ló is a folyosón, álmoskönyv szerint biztos nem sok jót jelent... Aztán az utolsó évad utolsó részében, a pajtában, Clementine haldoklik, nincs jó bőrben, és teljesen mindegy, hogyan döntünk, Clem túléli mert AJ nem a fejébe vágja a baltát, hanem a lábát vágja le. Clementine hogy élte túl? Lentebb leírom, nem saját teória, hivatalos, az egyik történetíró rittyentette ha jól tudom, teljesen logikus és hihető amúgy, legalábbis nekem.
Nos, AJ suhint, majd fekete kép, mindenkinek patakokban folyik a könnye (én is így jártam), hogy így ért véget aztán... kis piros fények jelennek meg, azt hittem szentjánosbogarak - egyből arra gondoltam, hogy a keserű vég mellett megvalósították Tenn túlvilágról alkotott elképzelését, miszerint a halál után mindenki épen és egészségesen találkozik szeretteivel. Egy ilyet amúgy adtam volna, hogy Clementine találkozik mindenkivel, akivel a zombiapokalipszis kitörése óta találkozott: Lee, Kenny, Jane, Luke, Rebecca, Sarah, Katjaa, Duck, Carley, Doug, Nick, Pete, Carlos, Ben, Chuck, Molley, Ava, Tripp, Marlon, Brody stb, stb. Mindannyian együtt várják, mindenki boldog, mindenki ép, és mindenkivel lehet beszélgetni pár szót aztán mikor ez megtörtént, két alak jelenik meg a távolban, a fény elvakítja Clementine-t, majd kiderül, hogy a szülei azok. Clementine odaszalad, megöleli öket és "megtaláltalak titeket!" érzelmes zene, vége főcím. 😀
De nem ez történt, mert patkókopogást hallani, Clementine lovagol, lassan sétál, a kis apró piros pontokról kiderül hogy szálló parázs és meglátjuk a McCaroll Ranch-et ami konkrétan erőd, hogy tűzben áll, lövések, sikolyok zaja, Clementine-ra lőnek, a ló megbokrosodik, kétlábra áll így a ló kapja a golyókat, elesnek. Clementine itt kivallattja a támadót, majd megöli, bemegy az épületbe, szanaszét égett ember kér kegyelmet, kéri, hogy ölje meg, Clem tőle is kérdezi, hol van AJ, majd bentebb megint rálőnek, szintén kivallatja az embert, végül valami öltözőben talál egy nőt, akit lelő (muszáj, mert ha nem teszed, a játék lő le és kezdődik a jelenet előlről). Mondjuk itt nekem egyértelmű volt, hogy a nő VÉDI azt, aki sír a szekrényben, szóval Clementine nem igazán válogatott, kit öl meg... Megvan AJ, kocsiba be (ablakot le, könyököt ki, kettesbe be 😀) és Clem kijelenti, nem maradhatnak a környéken, nem mehetnek Richmond-ba, mert az egész környék egy háborús zóna, nem biztonságos. Meg egyébként is, Lee leghasznosabb tanácsa közül kettőnek van igazán értelme (maradj távol a városoktól - ezt választottam, mert ennek van a legtöbb értelme, a másik a maradj mozgásban), szóval csak számomra teljesen logikus, hogy nem kereste meg Javi-t Richmondban. Persze örültem volna, ha megjelenik valamilyen módon, mert szimpatikus karakter volt, de a The New Frontier vége is nagyon szerteágazó, így ezt a szálat nehezen tudták volna behozni, mert annyiféle jelenetet, történetet, párbeszédet kellett volna hozzá írni.
Az első évad vége az egyféle volt, egy helyre torkollott az egész, kétféle megoldással, hagyjuk Lee-t átváltozni vagy lelőjük. De ugyanaz a vége. Ezért volt egyszerű a második évad elejét elkezdeni, mert nem bonyolult az elsőnek a vége. A második évad vége viszont már szerteágazik, előbb két részre, majd majd az egyes ágak még két részre és ennek az egyik ága is megint két részre (a másik ága a főág kettéágazásának (Kenny és Jane) ugyanaz a jelenete, hogy bárkit választunk, ott fent a hóviharban végül egyedül folytatjuk az utunkat). Azért valljuk be, ezt máshogy nem tudták megoldani a készítők, csak a "flashback" visszaemlékezésekkel. Ezzel tudták feloldani azt a bonyolultságot, amit a választási szabadsággal adtak nekünk. Tulajdonképpen annyiféle játékot kellett volna írni a harmadik évadra, ahányféle befejezése volt a másodiknak. Erre nem lett volna kapacitás, vagy ha igen, sokkal drágább lett volna a játék. Nem túl elegáns a megoldás, de hatékony, az biztos. Azért azt ne felejtsük el, hogy a Telltale meséli a történetet nekünk, mi néha beleszólhatunk.
Ugyanígy a New Frontier-nek is sok befejezése van, és Clementine Ava-val való találkozása és a vele való kommunikáció határozza meg, hogy az utolsó részben Clementine mit fog tenni. Persze fontos, hogy Javi mennyire állt ki mellette addig. Clem így lehet hideg, őszinte, együttérző, stb. Van olyan befejezése, hogy Javi és Clementine motoron megy David és Gabe után, de olyan is, hogy Kate, Clem és Javi hárman először Richmondot mentik, majd Clem és Javi David és Gabe után ered. Vagy olyan, hogy Clem annak segít, akit NEM VÁLASZTASZ, vagy olyan, hogy azt várja, mond meg, kinek segítsen. De több befejezése van, szintén szerteágazik. Ezt szintén nem tudták máshogy feloldani, csak úgy, hogy kihagyják teljesen, vagy flashback. Itt inkább kihagyták és picit megmagyarázták ezzel a flashback-el, miért nem ment vissza Richmond-ba.
De ezt ne rójuk fel nekik, ismeri mindenki a körülményeket, a Telktale vezetőség sorozatos rossz döntései, a túlfeszített munkatempó, a munkakörülmények, a légkör garantálta azt, ami történt: a Telltale Games megszűnését. Nyakra-főre vásárolták a licenszeket, éves szinten több játékot is kiadtak amik egyre gyengébb minőségűek voltak (igazából a TWD, a The Wolf Amoung Us és a Tales From the Borderlands ami jól sikerült, a többi csak jó erős közepes, de pl. a Minecraft Story Mode (???????) minek kellett?) Egy nagyobb stúdió több emberrel se tudta volna ezt kivitelezni. Meg valljuk be, rossz szerződéseket írhattak, mert a Telltale több pénzt termelt a franchise tulajoknak vagy más partnereknek a játékaival, mint saját magának. Biztos több ember kezdte el olvasni a képregényeket, könyveket, kezdett el játszani más TWD játékkal vagy kezdte el a sorozatot nézni, mint fordítva.
Aztán az ígéretem: hogyan élte túl Clementine? Mikor olvastam, ledöbbentem, hogy basszus, tök logikus. Nos, AJ a saját feje után fogbmenni, bárhogy is döntünk, a készítők megtisztelték annyival a rajongókat, hogy nem csak annyival fejezték be, hogy nyomunk egy X-et vagy kattintunk egyet, ha sírni akarunk. Szóval AJ suhint és vágás, nem mutatják, mi történt pontosan, ezután jön AJ megmentése flashback. De mi történt? 😀 Az történt, hogy AJ-t nem érdekelte mit fog kérni Clementine, elhatározta, hogy megmenti, vagy legalábbis megpróbálja. Így levágta a lábát, nem elsőre sikerült, Clementine sikoltozott majd a sokktól elájult. AJ tudta, hogy tennie kell valamit a csonkkal, és csak egyet tehetett: kiégette. Clementine zsebében ott volt a kovakő, amivel a barlangban csiholt tüzet, a pajta tele szénával, a fejsze nyelét felmelegítette majd kiégette a csonkot. Az egész leírás úgy van megírva, mintha AJ gondolatai lennének, itt megemlíti, hogy hússütés illata volt az egésznek, nagyon durva volt de Clementine-nak ne szóljunk erről. A zombikkal mi lett? Az volt a legegyszerűbb: felállt a talicskára és egyesével fejbeszúrta őket egymás után. Majd Clemet betette a talicskába és kinyitotta a pajta ajtaját - nincs egy zombi sem a környéken. Ennyi. Tök jó szerintem.
Persze lehet kötekedni, hogy bír el egy 6-7 éves kisfiú egy 16-17 éves lányt... De, ez nem az a világ, ahol egy 6-7 éves kisfiú nyámnyila, hanem komoly túlélő. Chuck is megmondta az első évadban: már nincsenek kicsik, nagyok, erősek, lányok, fiúk, ügyesek, gyengék. Csak élők és holtak. Szóval AJ valószínűleg sokkal erősebb mentálisan és fizikailag is, mint egy "normál 6-7 éves", főleg, ha Clementine nevelte 😀 Clementine pedig 16-17 évesen sem egy túl nagy ember, valahol láttam, hogy 5'2" magas, ami kb. 160 cm. Mivel teljesen arányos a testalkata, ehhez kb. 50 kg körüli súly tartozik, ami annyira nem nehéz, főleg, ha tolni kell csak. Meg képzeljük el, hogy a suli többi lakója is a keresésükre indulhatott (a leírás már ezt nem tartalmazta), szóval simán lehet, hogy nem kellett hazáig tolnia kilométereken keresztül, csak egy darabig, mert összefutott a többiekkel. Ne feledjük el: AJ csak harctéri ellátást adott, amit a körülmények engedtek (a fertőzés megállítása a láb levágásával, a vérzés elállítása a csonk kiégetésével). Lee miért halt bele a kéz levágásába akkor? Mondjuk mert egy rozsdás fűrésszel történt és nem is tudták ellátni szakszerűen, nem voltak gyógyszereik (Vernon vitt mindent a csónakkal együtt), szóval ő mindenképpen a fertőzésbe hal bele. De Clementine miért sápadt el, volt rossz bőrben? Halló, vérveszteség! Volt egy bazinagy seb a bal lábán Minnie-től, ami mondjuk lehez mázli is, mert pont ott harapta meg a zombi is, így a fertőzés a vérzés miatt nehezebben terjedhetett. Hiába van benne a kór mindenkiben, így tér vissza mindenki walker-ként ha meghal, még akkor is, ha nem harapták meg. A harapás csúnya fertőzést okoz, ami felgyorsítja a halált. Ha az amputálás megfelelően el van látva, a harapás túlélhető. Hershel a sorozatból, Reggie és Abel (ha kilökted az ablakon) a játékból túlélték, de Pete is említett valakit, hogy túlélte ezt, aki nem Reggie volt. Saját lábát azért nem merte levágni, mert félt, el fog vérezni, mint egy disznó.
De ki látta el Clementine-t? Ruby. A nővérke, aki velük maradt majd az üveghazban halt meg, megtanította mindenre: hogyan lássa el a sebeket, csillapítsa a lázat és voltak gyógyszereik (antibiotikumok) mert mikor AJ-t kezelik, Mitch kiakad, hogy egy gyilkosra pazarolják a készleteket. Szóval, tök logikus.
Egyébként eléggé levoltam taglózva, mikor azt hittem Clementine meghalt. Szomorú voltam, valahol számítottam rá, de akkor is. Szemét húzásnak tartottam azt us, hogy a halászatnal a folyó Clementine sapkáját sodorja és eljátszotta a játék, hogy nem tudod elkapni, többszöri próbálkozásra sem, mert nagy a sodrás. Konkrétan kapkodtam utána (gondolom mindenki 😀), mint egyetlen kézzelfogható emlék róla, egy olyan világban, ahol ritka az ilyen), de Rosie a kutya elkapja... Felsóhajtottam. Aztán amikor AJ találkozik Ruby-val, aki megemlíti, hogy milyen jó, hogy megtaláltuk a sapkáját (de egy szót se szóp, hogy örülne neki, szemét húzás 2, mert szomorú zene a háttérben...) majd odavitte a halakat Omar-hoz megszólalt, és megszólalt az ismerős hang, hogy "What you doin' there, Goofball?" kamera Clementine-ra fordul, aki mankóval biceg, egy lábon... Leírni nem lehet, mi szabadult fel bennem akkor, youtube-on néztem reakciókat, nos, teljesen ugyanazt éreztem, mint ők: döbbenet, öröm, megkönnyebbülés, nekem kicsit könnyes lett a szemem itt is.
Hú, sokat írtam, kicsit másról is, a kérdésre is válaszolva. 😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!