Ha el szeretnék kezdeni játszani valamelyik fantasy szerepjátékkal, melyik könyvet ajánlanátok?
Igazából szerintem inkább először társaságok találj vagy ha van akkor döntsetek közösen.
Igazából szerintem nincs nagy különbség, vagyis persze van de ez játékstílusól is nagyban függ, az egyetlen hátráltató tényező szerintem ha túl van bonyolítva a szabály rendszer és ez megakasztja a játékot. (dobj 1 6 oldalú 1 tízoldalú és egy pi oldalú kockával vonj gyököt stb.) igen ilyen is van a MAGUS vagy a D&D pont nem ilyen.
A modernség nem biztos hogy mindig nyerő, pld a Vampire-t meg akarták újítani ami kb megdöglött de a "régi" verzió a mai napig megy.
Kis olvasgatni való:
Bár a MAGUS idehaza messze a legnépszerűbb, én mégsem ajánlom. Négyféle különböző szabályrendszer, ezt minden csapat tovább bonyolítja a saját háziszabályaival, a regények és a szabálykönyvek gyakran teljesen ellentmondanak egymásnak, stb. Inkább ajánlok egy univerzális rendszert, a d6 Fantasy-t, amivel gyakorlatilag bármilyen világban lehet játszani (és kizárólag hatoldalú dobókocka kell hozzá):
A másik jelöltem a magyar fejlesztésű Kard és Mágia, ami inkább a klasszikus ős-D&D kalandok hangulatát idézi meg:
Kb. 180 oldalban egy komplett, teljesen kidolgozott játékot kapsz, ami jobban magyarázza el, hogy mi is az a szerepjáték, mint bármilyen más kiadvány. A Mesélői Irányelvek című füzet egyenesen a legjobb útmutató, amit a mesélésről valaha írtak, annak is érdemes elolvasnia, aki soha nem akar Kard és Mágia játékot vezetni.
Magyar nyelven ingyenesen elérhető a Kard és Mágia valamint a Helvéczia. Mindkettő ugyan azt a DnD-alapú, egyszerű, de azért nem minimalista rendszert használja. A KéM alapvilága leginkább Conan-szerű hard fantasy, némi sci-fi vonulattal de a szabályok hagyományos fantasyhez is jók. A Helvéczia a kosztümös filmek és könyvek, valamint magyar népmesék hangulatára épülő, áltörténelmi fantasy. Mindkettőhöz jöttek ki ingyenes kalandmodulok is: [link]
Ha egyszerűbb szabályokra vágysz, Thészeusz több általános miniredszert is lefordított, amik bármilyen világhoz hozzáigazíthatók: [link]
Vagy ha szereted a lapozgatós könyveket, a Kaland Játék Kockázat könyvek szabályaival asztali szerepjáték is készült: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!