Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Hogy kell játszani a römit?

Hogy kell játszani a römit?

Figyelt kérdés

2014. márc. 7. 13:21
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

[link]

Kb. 10 másodpercembe került... neked se kellett volna sokkal több.

2014. márc. 7. 13:36
 2/4 A kérdező kommentje:
Ne igazán értettem a wikin írtakat, ezért kérdeztem meg, de azért köszi.
2014. márc. 7. 20:13
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

2 pakli franciakártyával kell játszani. Osztunk mindenkinek 14 lapot, a kezdő játékosnak pedig 15-öt. Ezután a paklit lefordítjuk, és (ez kihagyható) berakunk alá felfordítva (úgy, hogy félig kilátsszon) egy lapot a pakli tetejéről. A játék célja, hogy elfogyjanak a lapjaid.

A kezdő játékos (akinek 15 lapja van) eldob egy kártyát, tehát felfordítva a húzópakli mellé helyezi. Az első körben nem engedélyezett a lerakás, de azért leírom:

Akkor rakhatsz le a kezedből kártyát, ha a letett lapok értéke eléri az 51-et. A számos kártyák világos, hogy mennyit érnek, a bubi, dáma, király és ász lapok 10-10 pontot érnek.

A lerakás szabályai:

Azonos értékű lapból különböző színűek, legalább 3 lapot kell letenni. Tehát mondjuk egy kőr, egy pikk és egy káró hetes szabályos lerakás lenne. Mivel 2 paklival játsszunk, előfordulhat, hogy mondjuk 2 pikk 7-esed van, ezek azonos színűnek számítanak, magyarán nem kerülhet mindkettő egyazon sorozatba.

A másik lehetőség szó szerint sorozat, egymást követő értékű és egyszínű lapokat kell letenni. Ász kerülhet az elejére és a végére is, ha az elejére (tehát 2-es elé) kerül akkor csak 1-et ér, mi legalábbis úgy szoktuk számítani. Szintén 3-at kell minimum letenni.

Pl. a treff 9-10-J egy szabályos lerakás lenne.

Ezen lerakások kombinálásával, ha a lapok elérik az 51 pontot, lerakhatod őket.

Majd jön a következő játékos. 2 lehetősége van: vagy felhúzza a legfelső kártyát a pakliból büntetlenül, vagy felhúzza a legfelső kártyát a felfelé fordított dobópakliról. Az első körben ezt büntetlenül megteheti, viszont ezután csak akkor, hogyha még abban a körben le is tudja rakni. Ezután következik a lerakás, ahogy írtam. Nyilván, ha a lapok összege nem éri el az 51-et a dobópaklin levő felső kártyával együtt sem, akkor nem húzhatja fel.

Ha megvolt a lerakás, eldob egy kártyát a dobópaklira.

Mint mondtam, a cél, hogy elfogyjon az összes kártyád. Innentől ugyanilyen módon lepakolhatsz, ha sorra kerülsz, ha viszont egyszer már letettél 51-et, onnantól mindegy, hogy mennyit teszel le (tehát letehetsz 3 db 2-est is 6 pontért). Innentől a dobópakli kártyáját is felhúzhatod, feltéve, hogy le tudod rakni. Mellesleg nem muszáj új sorozatokba belekezdened, már meglévőket is kiegészíthetsz. Tehát pl. ha van egy káró 2-3-4-5 sorozat, és nálad van a káró 6-os, berakhatod az 5-ös után. Nincs meghatározva, hogy mennyit tehetsz le és hová, amennyit akarsz és ahová tudsz. A lényeg, hogy a játékot úgy fejezed be, hogy az utolsó lapod a dobópaklira dobod.

Tehát ha 2 lapod van, az elég nagy szívás, mert még ha húzol is egy közéjük passzoló harmadikat, nem rakhatod le, mert egyed muszáj dobnod is.

A normál römiben csak a saját sorozataidhoz csatolhatsz újabb kártyákat, viszont a rablórömiben, ami szerintem sokkal izgalmasabb, akármelyik asztalon lévő sorozathoz csatolhatsz. Értelemszerűen ha egy sorozat bezárul (tehát ugyanolyan értékűből összegyűlik 4 különböző színű, vagy végigér egy sorozat 2-től ászig), azokhoz már nem csatolhatsz.

És mi szerepe a lapnak, amit a pakli alá tettünk?

Ha éppen pont arra a lapra van szükséged, hogy az ÖSSZES maradék kártyádat letedd, és nyerj is, akkor felhúzhatod. Tehát ha pl. már csak 3 lapod van: treff 2, pikk 2 és kőr 3, a pakli alá tett lap pedig egy káró 2-es, akkor felhúzhatod, lerakhatod a három 2-est, és dobhatod 3-ast, és nyertél. De az is elképzelhető, hogy még mindig 14 kártyád van, mert nem tettél még le, de azt felhúzod 15.-nek, és azzal megnyered. Volt már rá példa :)

Remélem érthetően magyaráztam, ha van kérdésed, írj. Jó szórakozást!

Ui: legközelebb írd bele a kérdésedbe, hogy nem találtál a neten értelmes leírást.

2014. márc. 8. 19:19
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2014. márc. 9. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!