Hogyan kell használni a 4 oldalú dobókockát?
Szerepjátékhoz szokták használni, általában fegyverek sebzését dobják vele, meg lehet, hogy a figurás warhammerhez is, de abban nem vagyok biztos.
Konkrétabban mi érdekel belőle? ugyanúgy dobni kell vele, amelyik szám nromálisan áll rajta, azt az értékel dobta az ember
előző vagyok, most jutott el az agyamig, hogy szabályokat is kértél...hát azokat oldalakon át lehetne írni...
A lényege a szerepjátéknak, hogy van 1 kitalált világ(fantasy, dark-fantasy, sci-fi vagy egyéb...) a világban meg vannak határozva, ugye, hogy mik-kik élnek, van történelem, nyelvek stb.
Ezen a világon belül egy mesélő vagy kalamd-mester kitalál egytörténetet. a játékosok meg megadott szabályok( mekkora ereje lehet, milyen fajú, képességei stb) szerint megalkotnak egy-egy karaktert, valakit egy személyiséget, akit ők alakítanak. Vagyis amit a kitalált mondana szóban akkor azt kimondják játék közben(ezt hívják in-nek vagyis mikor nem magad vagy, hanem a karaktered, elentéte az out, mikor te magad vagy és a magad nevében beszélsz)és elmondják, amikor valamit cselekszik a karakter, hogy azt hogyan teszi.
És a végére kikerekedik egy jó kis történet, ugye a mesélő próbálja a játékosok karaktereit úgy terelni, hogy az ő megírt sztorija legyen meg( nem minden mesélő ír konkrét történetet, sokan spontán kitalálnak mindnefélét) a játékosok meg úgy játszák a kerektert, amilyen annak a jelleme. pl egy gonosz karakter nem fog gyerekeket gyógyítani, de falut felgyújtani igen...
Á,köszi szépen! Soha nem tudtam volna meg:D egy csomóan el próbálták magyarázni, és nem értettem meg:D
És... a szerepjátékhoz kell valamilyen társasjátékmező?
Szia, nem kell hozzá játéktábla, ez a fejedben játszódik, bár pl harcnál le lehet rajzolni, hogy a mesélő hogy gondolja a helyszínt (pl vámpírok a játékosok és egy sikátorból vérfarkas támad rájuk, vagy fordítva, és berajzolni hogy kb ki hol áll, és hogy mit akar csinálni merre menni, de gyakorlott játékosok nem nagyon szokták alkalmazni, csak DnD-hez (dungeons and dragons) vannak lapok amik 6szögekre vannak osztva, mert fontos hogyki mennyit halad egy kör alatt...) Jha igen a játék harcnál vagy bonyolultabb cselekményeknél (zártörés, számítógéphack-elés...) körökre ki van számolva, hogy meddig tart az adott cselekedet, de játéka válogatja, hogy 1 kör hány másodpercnek felel meg, van ahol 10nek, van ahol 6-nak...
De amúgy egy nagyon szabad fantáziajáték, és általában nagyon összetett, előtörténettel rendelkező karaktereket találnak ki a játékosok, én is úgy érzem néha, hogy kicsit bennem élnek azok akiket kitaláltam pedig van már vagy 20... egyik barátnőm mondta egyszer, hogy minden szerepjátékos skizo egy kicsit XD
Jha, fontos még, hogy van karakter-lap ezen vannak jelölve a fizikai, mentális, és egyéb erényei, hátrányai a karaktereknek, van amiből csak le van írva hogy van neki: pl kétkezes, vagy van egy levakarhatatlan ellensége,
máshol egy skálán van megadva a tulajdonság, pl Vampire-ben az alap változatban egy vámpírnak 5 pontos lehet az ereje maximum (van olyan kiadás, ahol 10, de ott öregebb vámpírokat játszanak általában) és a 2-es felel meg az emberinek vagyis olyan erős amijennek kinéz. 5ös erővel félkézzel felemel egy kamiont...
Kb ez az ami még fontos hozzá :)
Itt egész jól leírja az egészet rendszerezve: [link]
Jha amit kihagytam még a szerepjáték(röviden RPG) ismertetésből az az, hogy van élő(live) formája is, ahol nem kockákra, hanem a mesélőkre van bízva a véletlen is, itt mindenki beöltözik annak, akit játszik, vámpírnak, elfnek, varázslónak, attól függ, hogy milyen világban játszanak.
Szóval itt, ha szúrós szemmel letolsz valakkit, mert a te karaktered megesabb rangú ,akkor ezt meg is kell tenned élőben, vagyis kicsit spontán színészet az egész. A harcot viszont itt is vagy lemesélik vagy néha imitálják, (ennek ellenére szokott fegyver -kard, tőr stb -lenni az emberkéknél, csak nem használják, dísz csupán) de az úgynevezett über-live-okon viszont kipárnázott botokkal harcolnak néha( ezek a botok a kardok, lándzsák és a többi...)
az rpg.hu-n találsz leírásokat meg klub-okat, fantasy boltokban meg szerintem tudnak mondani olyan kört, ahol játszani tudsz ha szeretnél vagy neten is biztos találsz társaságot :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!