Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » (sakk) Téged is zavar, ha...

(sakk) Téged is zavar, ha kilép a játékból feladás helyett?

Figyelt kérdés

Sosem lépek ki, nehéz feladni, de ez is hozzátartozik a játékhoz, az ellenfél tisztelete, nem hagyjuk ott, mint kutya a szarát.

Ráadásul bármikor hibázhatok, és fordíthat, kihasználva a hibámat.

[Event "pranavsai234 vs. nop"]

[Site "Chess.com"]

[Date "2023-10-26"]

[White "pranavsai234"]

[Black "nop"]

[Result "0-1"]

[WhiteElo "15"]

[BlackElo "16"]

[TimeControl "standard"]

[Termination "nop nyert - az ellenfél kilépett"]

1. e4 c5 2. Qf3 a6 3. Bc4 e6 4. a3 Nc6 5. b4 Bd6 6. d3 Be5 7. c3 Nf6 8. bxc5 O-O

9. Bb2 b5 10. Ba2 a5 11. d4 Bb8 12. d5 exd5 13. exd5 Re8+ 14. Ne2 Ne5 15. Qg3

Nc4 16. Qd3 Nxb2 17. Qc2 Na4 18. Qb3 Qe7 19. Qxb5 Nxc5 0-1

2023. okt. 27. 07:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem
2023. okt. 27. 08:35
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha kilép az is feladàsnak szàmìt. Amúgy lehet

,hogy egyszerűen pl munkahelyen játszott és jött a főnök :D

2023. okt. 27. 09:06
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Így is nyerek, úgy is nyerek. Csak legfeljebb 1 perccel később. Chess.com-on ugyanis 1 perc offline töltött idő után automatikusan az ellenfél megnyeri a játszmát. Ráadásul tény, hogy nem mindig szándékos a kilépés. (Bár 90%-ban tapasztalataim szerint az...)

A tisztelet meg számomra nem az, hogy előttem teszi a szépet, közben meg a monitor mögött kvaanyázik.

Egyedül az irritál, amikor a chatben kezd el valaki méltatlankodni, vagy bunkózni. Szerencsére az ilyenek azért ritkák, de ha mégis van "szerencsém" ilyenhez, egyből jelenteni szoktam.

Azért azon jókat szoktam nevetni, amikor valaki nincs tisztában azzal, hogy a kilépésével nem válik semmissé a játszma, és kilép, majd utánna fél perc múlva ismét belép. Látja, hogy még tart a játszma, nem tud a helyzettel mit kezdeni, ismét kilép. És ezt akár 3-4-szer is eljátssza, mire végleg távozik.

Viszont ha már sportszerűség, azt sem tartom sportszerűnek, hogy te egy feltételezés alapján nyíltan becsmérelsz valakit, a felhasználónevét is közzétéve.

2023. okt. 27. 09:33
 4/5 anonim ***** válasza:

Mi nem mondjuk el senkinek, hogy becsmérelsz valakit :)

Ha szándékos a kilépés - mondjuk vesztett állásban ahelyett, hogy feladná, engem is zavar. Sőt, sportszerűtlen is.

A sakk egy olyan játék, ami tiszteletre és türelemre tanít. Legalábbis kellene.

Meg kell tisztelni az ellenfelet, a figurákat, magadat!, és magát a sakkjátékot.

Én versenysakkozó vagyok, sokat jarok versenyekre.

Ott úgy néz ki: leültök az asztalhoz. Aki előbb ül le és az ellenfél később jön - de a kihirdetett kezdés előtt - akkor a másik fél feláll amikor megjön az ellenfél, és kezet fogtok.

Kitöltitek a játszmalapot.

Aztán amikor a bíró szól, hogy sötét indíthatja az órát, akkor még egyszer kezet fogtok és sok sikert kívántok, majd a játszma hátralévő idejében, ami lehet 5 perc vagy 5 óra, síri csendben vagytok. Ha nem amatőrök játszanak, még a "sakk" bemondásával sem töritek meg a csendet, mert valamire való sakkozó látja ha sakkban van a királya, ezért nem mondjuk be.

Aztán a játszma végén - ha nyertél ha remi ha bukó, kezet fogtok, aki feladta a játszmát, az állítja meg az órát, ha remi - mondjuk közös megegyezés szerint - akkor az állítja meg az órát, aki elfogadta a döntetlen ajánlatot. Ha addig játszotok ameddig már nincs elég mattadó erő, akkor világos állítja meg az órát.

Ha 3X állásimsétlés miatt, vagy az 50 lépéses szabály miatt igényel valaki döntetlent, akkor a döntetlent igénylő játékos állítja meg az órát és hívja a bírót aki megállapítja, hogy jogos-e a döntetlen igénylés vagy sem.

Ezekkel arra akarok rámutatni, hogy a sakk egy úri sport és a legapróbb részletekig meg kell tisztelni a játék minden részét.

Sakkozók körében óriási bunkóságnak számít ha valaki csak úgy feláll az asztaltól és elmegy. Vagy megszólal a telefonod, okosórád - ebben az esetben azonnal el is veszíted a játszmat.

Vagy a kihirdetett fordulóra meg sem jelensz, az is bunkóság.

Láttam már ezt is azt is.

Az online térben ugyan úgy bunkóság ha valaki csak úgy kilép.

Mindazonáltal nem biztos, hogy direkt lép ki.

Sajnos a chess.com gyakran lefagy, én is vesztettem már ez miatt játszmát.

Vagy elmegy a net - pl buszon / vonaton van az illető és elmegy a térerő. Ezért is vesztettem már játszmát.

Vagy amit más mar mondott: munkaidőben sakkozik és jön a főni, el kell rakni a telefont.

Ezért is veszítettem már játszmát 😅

Szóval egyáltalan nem biztos, hogy direkt lép ki valaki.

De ha igen, az tényleg nagy bunkóság, az ellenfél és a játék szentségtelenítése.

2023. okt. 31. 12:36
 5/5 anonim ***** válasza:
Engem zavar ha kilépnek, mert azzal is tovább tart egy új partiba bejutni. De én is szoktam munka közben játszani és abbahagyni, ez van
2023. nov. 6. 01:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!