Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Valaki el tudná magyarázni...

Valaki el tudná magyarázni hogy működik a Baldurs gate?

Figyelt kérdés
A szabályait nem értem és sehol sem találtam infót magyar nyelven, hogy hogyan is működik ez a játék. A harcrendszer illetve a karakter fejlődés az ami nem egészen tiszta.

2023. ápr. 8. 16:03
 1/6 anonim ***** válasza:
35%

"sehol sem találtam infót magyar nyelven"

Becslések szerint több, mint 7000 beszélt nyelv van jelenleg a világon. Kiindulásnak javaslom a németet, angolt és franciát.

2023. ápr. 8. 16:17
 2/6 anonim ***** válasza:

Esetleg régi gamestar magazint nézd meg!

Régen láttam elég sok magyar nyelvű útmutatót hozzá.

2023. ápr. 8. 17:27
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A D & D alapú játék.

AC (armor class / védettség) --> Minél alacsonyabb annál jobb.

THAC0 (to hit AC 0 / 0-ás AC-s lény eltalálásához szükséges dobás) --> Minél alacsonyabb annál jobb.

A karakterek HP-t (életpont) kapnak szintlépéskor. Mágia-használó karik néha új varázslatokat kapnak szintlépéskor, egyébként tekercsekből kell új varázslatokat tanulni. Wisdom (bölcsesség) alapú dobás dönti el, hogy sikeres-e a tanulás, a varázstekercs mindenképp elvész.

Néha eloszthatsz fegyveres képességekre pontokat (5 bogyó a maximum ha jól emlékszem).

Tolvajok rejtőzködésre, zsebmetszésre stb. kapnak pontokat.

Egyébként van magyarítás a játékhoz (nem próbáltam).

[link]

2023. ápr. 8. 17:27
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

3as, ACból nem pont a minél magasabb a jobb?

A Baldur's Gate-et ugyan nem próbáltam, de aktívan DnD-zek. Ott az AC az 10+Dexterity, vagy a hordott páncéltól függ.

Kérdező

Pontosan mi nem tiszta? Az a gond, hogy egy egész rendszer leírása elég... bonyolult:D

Az asztali szerepjátéknál úgy működik pl minden támadás (kivéve a magic missile-t:D), hogy van egy fix értéked, pl 5, és ahhoz hozzáad d20-at. Azaz 20 oldalú kockán dobva egy értéket. Így 6 és 25 között bármekkorát tudsz támadni. ENnek kell megütnie az ellenség AC-ját.

Ha megüti, akkor dobsz sebzésre, ami a fegyvertől függ, hogy mekkora skálán mozog, lehet d4, d8, d10, d12 stb, és akár fix módosítók is járhatnak hozzá (pl d4+2). Szóval bizonyos skálán belül ez is random generálódik.

Ability checkek szintén ilyesmi.

Ha pl 2 a Strengthed és egy erőt igénylő próbát kell kiállnod, akkor d20+2-vel "dobsz", és az így kapott eredmény ha eléri a próba nehézségi szintjén (DC, difficulty class asszem) akkor a próba sikeres, ha nem, nem:D

Deeeeeeeee ez mind a DnD asztali szerepjátékra igaz, annak is az 5. kiadására. A Baldur's Gate nyilván módosít valamennyit ezen, ráadásul sztem az sem mindegy melyik Baldur's Gate-ről van szó.

2023. ápr. 9. 00:46
 5/6 Hintalow ***** válasza:

Az 5-ik kiadásban valóban 10+dex a base AC, ergó felfelé nő.

Viszont a Baldurs Gate (a kérdező nem írta hányadik résszel próbálkozik, ergó kezeljük úgy, hogy a legelsővel) még bőőven a 2-ik kiadású (ADND, 1989 és 2000 között futott) rendszert használja, ahol a THAC0 érték valóban minél alacsonyabb, annál jobb.

Szóval eléggé más logika fut mögötte, mint amilyen az 5-ik kiadás.

A kérdező viszont ha a rendszert akarja megérteni, akkor egy játékosok könyvét kellene elolvasnia, mert elég szabálydús a rendszer :D

2023. ápr. 11. 14:29
 6/6 anonim ***** válasza:
"szabálydús":D Finom kifejezés alsóhangon 2 kötetre:D
2023. ápr. 11. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!