Kínai sakkban (xiangqi) tényleg ennyire t*ketlen bábuk vannak?
A király, és a két testőr csak egy 3×3-as négyzetben tud mozogni. Az elefánt nem tud átmenni a másik térfélre. A paraszt nem tud átváltozni, mint az európai, vagy a japán sakkban. Ha eléri az ellenfél alapvonalát, akkor csak jobbra-balra mozoghat. Gyakorlatilag csak a ló, a bástya, meg az ágyú, amivel lehet támadni. Ráadásul egyetlen rossz lépés is sokkal jobban büntet, mint az európai sakkban.
Tetszik a játék, de eléggé zavaró tud lenni, hogy ennyire korlátozottak benne a lehetőségek.
Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul?
Gondolom a másik játékosnak is ilyen korlátozottak a lehetőségeik, nem?
Az őrök nyilván nem hagyhatják el a várat, a parasztok nem katonák, csak honvédő háborúban vesznek részt. Tök logikus az egész.
Egyébként te csinálsz valamit rosszul.
Ez a kínai sakk egy külön világ. Azt olvastam róla, hogy a legtöbb kimenetel döntetlen. Úgy gondolom, az szokott néha veszteni, aki előbb lép előnytelent, és az ellenfél ezt észreveszi, kihasználja. Többnyire "nem történik semmi", legalábbis nem olyan látványos, mint az általunk ismert sakkban.
Kicsit olyan mint a dzsúdó. Ott is a két ellenfél megpróbálja kibillenteni egymást, de kívülről nézve nem biztos hogy látszik, mi minden küzdelem árán maradtak mindketten állva. Csak az látszik, hogy "nem történik semmi". Amíg az ember profin nem csinálja, unalmasnak tűnik.
Nekem is van itthon, de nem igazán találok érdeklődő partnert hozzá. El is akarom adni.
Olvastam róla, hogy egyesek szerint nem is stratégigi, hanem inkább taktikai játék. Jobban belegondolva tényleg...
A döntetlen kimenetel "sima" sakkban is magasabb szinten gyakori (ezért is hozták létre kb. egy évszázada a "gótikus", meg a Capablanca-sakkot, csak aztán nem terjedt el), viszont a kínaiban tényleg úgy tűnik, hogy ha egyetlen hibát vét az ember, akkor azt a hátrányt már csak akkor tudja behozni, ha a másik is hibázik.
Nekem egyébként tetszik, gyerekkoromban a gép ellen rengeteget játszottam, aztán kb. egy 10 évet kihagytam, most meg a gép ellen is bénázok, online meg van, hogy egy-egy játszma nagyon jól sikerül, máskor meg már a második lépésben tudom, hogy elbuktam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!