Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » A chess.com on mi ez az...

A chess.com on mi ez az kincssakk?

Figyelt kérdés
2022. máj. 29. 08:47
 1/10 anonim ***** válasza:
Valami NTF-s próbálkozás. Kíváncsiságból megnéztem, de még rémesen bugos. Mondjuk egyébként sem prederálom ezt az NFT-zős dolgot.
2022. máj. 29. 15:45
 2/10 A kérdező kommentje:
Miért mi az az NFT és mi ez így a sakkban?
2022. máj. 29. 23:45
 3/10 anonim ***** válasza:

[link]

Lényegében a legújabb pénzmosás gazdagoknak, mert a valódi "műkincsekkel" (már ha lehet annak nevezni a mai művészetet) ellentétben itt nem kell múzeum és valós fizikai hely, hogy kiállítsd.

2022. máj. 31. 09:06
 4/10 A kérdező kommentje:
És hogy működik ez a chess.com on? Hogy kell el képzelni?
2022. máj. 31. 12:03
 5/10 anonim ***** válasza:

Egy kissé szabadszájú, de teljeskörű írás az NFT-témáról: [link]

Sokan odáig vannak érte, főleg, hogy ugyanaz a blokklánc az alapja, ami az Ethereum nevű "kriptovalutának", de sajnos a sok szép elv, amit felsoroltak az NFT-k mellett, igazából sehol nem teljesül. Eleve ha kereskedni akarsz velük, azt csak bizonyos "belépési díj" ellenében tudod megtenni (több tízezer forint), azt nem tudom, hogy ez a chess.com NFT-ivel is így van-e, de gyanítom, igen. Hiszen az egyes "piactereknek" kell fizetned. És amit ténylegesen komolyabban használnak is, azok keményen fizetősek. De ez az én magánvéleményem. Szép elveket zengnek róla, emlegetik az ifú művésztehetségek felkarolását, stb, stb, de igazából az egész NFT-szféra 99,9%-ban újgazdag sznobok játszótere, akik ocsmány kis rajzocskákért képesek vagyonokat kiadni, csak azért, mert ez most trendi, és hogy fel tudjanak vágni vele.

De túlságosan elkanyarodtam. :-)

A treasure.chess.com oldalon, a chess.com azonosítóddal belépve lehetőséged van a játszmáidat ilyen... "NFT"-vé alakítani. Ez egy kis animált gif, amit persze bárki lemásolhatna bármilyen ellenőrzés nélkül, de az egésznek a lényege, hogy egy úgynevezett blokklácban lesz egy bejegyzés, hogy azt a kis animgifet XY birtokolja. Egyfajta tulajdon-igazoló rendszer, ha úgy tetszik. Ettől még bárki képes róla másolatot készíteni (jobb klikk, mentés másként...), de hiába teszi meg, az ő neve mellett nem lesz a blokkláncban bejegyzés, hogy ő is birtokolja. Csak annál, aki ténylegesen a birtokosa. (Viszont tovább lehet adni, már ha van rá vevő...)

Az ötlet az, hogy a játszmáidat NFT-vé alakítva azokat, mint szellemi termékeket te a blokkláncban is igazolt módon birtokolhatod, és akár kereskedhetsz is velük. Ez elsőre talán nagyon idétlennek hangzik, és nem hinném, hogy egy átlagos 1500 alatti Élő-pontszámú sakkozó NFT-i olyan kelendőek lennének, de például ha valaki legyőzne egy nagymestert, és azt a meccset NFT-vé alakítaná, az már érhetne valamit. Persze, ez kicsit visszás dolog, hogy akkor tulajdonképpen mit is adsz tovább? Más fogja onnantól birtokolni a mérkőzésben a te gondolataidat, lépéseidet, amivel legyőzted az ellenfeledet? Ez már inkább filozófia, mint valós birtokviszony. :-)

De térjünk vissza a dolgok technikai részére!

Először is: ez nem ingyenes. Egy NFT "kibányászása" (bocsánat... az oldal szóhasználatával érve "kiverése"... és nem, nem tévesztettem kategóriát...) 5 dollárba kerül. (Már ha sikerült pénzt feltöltened, mert amúgy egy bughalmaz az a rendszer. Amennyire stabil, és penge a chess.com, ez a kincssakk annyira bugos.) A regisztrációkor kapsz némi kezdőtőkét, ez 15 dollár, tehát 3 NTF-t tudsz "kiverni". Ennek a módja elég egyszerű: kiválasztod a meccsedet, adsz neki valamilyen megnevezést, és rányomsz a "Mint" gombra, majd elméletileg pár percen belül kész is az NFT-d. Aztán van, hogy ez a pár igazából perc több nap. Mint említettem, a rendszer még hemzseg a hibáktól. Az "Add funds" gombra kattintva pedig elméletileg fel tudod tölteni az egyenlegedet, már ha működik rendesen. A Wyre nevű rendszert használja az egyenleged feltöltésére, akik szintén lecsippentenek egy kis részt a befizetett pénzből, mert kriptós szférában ez így megy. (2,9% + 30 cent.)

2022. jún. 4. 03:28
 6/10 A kérdező kommentje:
Hát kösz hogy ezt el magyaráztad! Na és egy 1800-1900 esetleg 2000 es játékos kb 2-3ezer mecséből statisztikailag kb mit lehetne össze válogatni? Nem keresi esetleg ki a rendszer hogy abba mi az ami érték?
2022. jún. 6. 22:00
 7/10 anonim ***** válasza:

A rendszer olyan szempontból keresi ki, hogy arra a kis animgifre kiírja, hogy hány brilliáns, legjobb, és kitűnő lépésed volt, és ezt feltünteti rajta. Meg még pár statisztikai adat.

Mondjuk egy 2000-es játékos az már a mesterjelölti szint, ott azért már előfordulhatnak értékes és látványos meccsek.

2022. jún. 6. 22:19
 8/10 A kérdező kommentje:
vagyis 5000 mert két profil van na és ezt nekünk kell ki keresgélni? Am teljesen ezt nem értem amit írsz úgy hangzik mintha a pénzünket a sakkjátszmákba kéne fektetni de akkor mi rajta a nyereség? Önálóan nem érhetnek semmit? Vagy ez olyan mintha mondjuk ha sakk mesterek volnánk akkor a pénzünket esetleg azt hihetnénk biztonságosabb a partikban tárolni mint kész pénzben és egy hamis biztonságérzetet adna eme bizonytalan világba?
2022. jún. 6. 22:24
 9/10 A kérdező kommentje:
Hogy tudnám mondjuk a profilom összes partiját felbecsülni lehetőleg bogarászás nélkül?
2022. jún. 6. 22:25
 10/10 anonim ***** válasza:

Igen, Neked kell kikeresgetni.

A lényege pedig az, hogy a játszmád "tulajdonjogát" váltod ilyen... NFT-vé. Önmagában tényleg nem érnek semmit. De ha pl. elérsz valami komolyabb eredményt, akkor akár komolyabb pénzért is el tudod egy-egy játszmád "tulajdonjogát" adni. Mondjuk ha Hikaru Nakamura NFT-t csinálna egy-két izgalmasabb játszmájából, egész biztos, hogy lennének, akik nagyobbacska összeget is adnának értük. Ha én csinálnék NTF-t az 500 Élős játszmámból, az nem hinném, hogy túl sok embernek kéne. :D Esetleg ha valami csoda folytán egyszer valami nagy eredményt elérek, akkor lesz majd értéke pl. életem első chess.com-os játszmájának.

Pénzt meg ezzel úgy lehet keresni, hogy eladod őket. Ha valaki megveszi, azon kereshetsz pénzt. Vagy ha te veszed meg valakiét, és drágábban továbbadod.

2022. jún. 6. 22:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!