Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Ha nyerek a lottón, kell...

Ha nyerek a lottón, kell valakinek adnom a nyereményből?

Figyelt kérdés

Hallottam, hogy az lottónyertes házastársaknál többször előfordult, hogy az egyik fél eltitkolta a nyereményt és válás után csak magának akarta megtartani…

Külföldön volt olyan eset, ahol ezt csinálta a férj és a bíróság emiatt az egész nyereményt a feleségnek ítélte… Igazából én nem tudom miért. De állítólag a fele Őt illette volna.

Ha esetleg nyerek a lottón, akkor eltitkolhatom azok elől akikkel egy háztartásban élek? (Szülők, + testvér)

Nem vizsgálják meg pl. hogy volt e egyáltalán jövedelmem és én vettek e a lottót?

Jelenleg amúgy 26 éven aluliaknak igényelhető, nagyon kedveződíjú bankszámlám van, és egyetemen tanulok.

Idén sem ösztöndíjat nem kapok, sem pedig diákmelót nem végzek, mivel most kicsit nehezen megy a szak… És nyilván ez az első.

Jelenleg csak egy havi 20-ast kapok össz. a számlámra, apámtól zsebpénz gyanánt.

Ebből akarok venni heti 1 alkalommal egy ötös lottót (havi 1200 forint).

Jó, elég valószínűtlen hogy nagyobb összeget nyerjek rajta, vagy a főnyereményt… Csak kiváncsi vagyok, hogy ilyen helyzetben, ha a saját számlámmal fizetem ki a lottót, nem saját jövedelemből, jogom van e eltitkolni a szüleim elől a nyereményt, úgy hogy közben náluk lakom?

Lehet, hogy buta kérdés, de nem jogot tanulok…

Egyébként nyílván ha nyernék, sokmindent vennék a szüleimnek is, ami miatt nem szeretném hogyha tudnának erről, az az hogy képesek lennének elverni bármekkora összeget… De tényleg.

Illetve mindenkinek elújságolnák a nyereményt, annak ellenére hogy ez nagy nagy felelőtlenség.

Mégegyszer mondom, hogy tisztában vagyok vele, hogy nem fogok főnyereményt nyerni, de azért megfogalmazódott bennem ez a kérdés, “mi lenne ha” alapon és akkor már úgy döntöttem, hogy kiírom…

A válaszokat előre is köszi!

2022. márc. 10. 12:23
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Jogász vagyok.

1) A szülők a szülői felügyeleti jogukat, aminek a tartalma a kiskorú vagyonának a kezelése, csak kiskorú gyermek esetében gyakorolhatják => ez a Ptk 4:190.§ (1) bekezdés alapján megszűnik a gyermek nagykorúvá válásával ami a 18. életév betöltését jelenti.

2) Gondolom nem állsz ilyen tárgykörben korlátozó gondnokság alatt (arról tudnál mert nem te kezelnéd a pénzedet)

3) Házasság esetén hogy bele esik-e a közös tulajdon fogalmába, hát elméletileg igen. De a gyakorlat más is lehet, lásd (a mindenkinek ERŐSEN ajánlott) házassági vagyonjogi szerződések körét.

4) Öröklési jog esetében lenne kérdéses még, de reméljük ennek vizsgálata szükségtelen

Azt nem fogja senki sem vizsgálni, miből volt pénzed a lottó megvételére. Ha más pénzén vetted volna, kifejezetten az ő részére a lottót egy meghatalmazás útján, akkor lenne ennek következménye, akkor lenne az övé, és akkor is csak akkor ha felmutatja a 2 tanú aláírásával megírt teljes bizonyítóerejű magánokiratot. A bíróság előtti igényérvényesítésnél erősen gyenge lábakon állna ugyanis az állításom akár nekem veled szemben hogy "háde én azér attam neki hogyhá nekem vegye meg a lottószelvéényt" mert egyrészről ezt bárki állíthatja, másrészről a bíró éppen ezért visszakézből kérné az ezt igazoló iratokat, bizonyítékokat.

2022. márc. 10. 13:12
 2/4 anonim ***** válasza:
90%
Add nekem,és hallgatni fogok.
2022. márc. 10. 17:50
 3/4 anonim ***** válasza:
33%
Huh... Egy olyan dologról ennyit irni, amire kevesebb esélyed van, mint hogy belédcsap random egy villám... Hát jó :D
2022. márc. 10. 23:39
 4/4 anonim ***** válasza:
#3 ez a fő díjra valóban igaz de lehet nyerni "nagyobb" összeget, nekem is sikerült
2022. márc. 12. 00:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!