Mi a különbség a magyar kártya és a német kártya
között? Nekem ugyanolyannak tünnek.
Figyelt kérdés
Üdv rákerestem a magyar kártya cikkre a wikipédián, találtam is leirást, de ha rámegyek az angol verzióra, ott már németnek irja a kártya eredetét, vagy ilyesmi, nem jó az angolom. Képeken is ugyanolyan a német kártya mint a magyar. Most akkor hogy van ez? .
[link] ha itt rámentek az angol verzióra , látható, hogy német eredetünek irja...
Elmagyarázná valaki,hogyan van ez? köszönöm szépen.
2022. márc. 6. 18:19
1/7 anonim válasza:
A linkelt magyar cikkben ott az egyszerű magyarázat:
"a svájci szabadságharc szereplőit is ábrázoló, 32 vagy 36 lapos kártyacsomagot a magyarság körében magyar kártyának nevezik. Másik elnevezése a Tell-kártya [...] A német kártyák színeinek száma néhány régi játékban 5, sőt 12, végül idővel a 4 színű kártya alakult ki, s ez a típus honosodott meg Magyarországon is."
Azaz német típusú kártyáról van szó, amit magyarnak neveznek.
2022. márc. 6. 18:56
2/7 anonim válasza:
#1: Igen, még nagyanyámnak is volt olyan régi kártyapaklija, amiben kard és kehely szimbólumok is voltak a tök-makk-piros-zöld mellett.
2022. márc. 6. 20:39
3/7 A kérdező kommentje:
Köszi, de akkor miért magyar kártyának hivják?
2022. márc. 7. 09:37
4/7 anonim válasza:
Meghonosodott, ennyi. Elterjedt, széleskörűen, és elkezdtek rá így hivatkozni. Nem kell túlgondolni a dolgot. Az arab számok sem arab eredetűek, hiába így hívjuk.
2022. márc. 7. 17:38
5/7 A kérdező kommentje:
köszi
2022. márc. 8. 12:12
6/7 anonim válasza:
A magyar kártya a német kártyán alapul. A német színeket használja (tök, makk, piros, zöld), de a német kártyával ellentétben tükörtechnikár használ, azaz a kártyalapot középen egy vonal osztja ketté, mindkét felén ugyanazzal az ábrával. Ez azért hasznos, mert, ha az ember játszik, nem probléma, ha véletlen fordítva vette kezébe a lapokat. A magyar kártyán továbbá a Schiller Habsburgokkal hadakozó című drámájának szereplői láthatók. A számozott lapokon is a dráma egy-egy jelenete látható. A király lapok ezzel szemben kivételek, azokon névtelenek a figurák. A magyar kártya egyik jellegzetessége, hogy az ász lapokon évszak allegóriák láthatók.
2023. júl. 2. 20:27
7/7 A kérdező kommentje:
köszi, ezt a kérdésemet el is felejtettem már, jó újra felidézni, köszi
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!