Mikor egy online vagy offline játèkben pènzèrt vásárol valaki bónuszokat az nem olyan mint ha csalna?
Ez kissé filozófikus kérdés. ;)
Ha mondjuk egy rendezvényen lehet tombolát venni, ott ha valaki kettőt vesz, akkor nem duplázza meg az esélyeit? Ez nem csalás?
Ha valaki két szelvény lottót ad fel, az nem olyan, mint ha csalna? Hiszen dupla esélyekkel indul.
Persze, van különbség a kettő között. Nagy különbség: az, hogy míg egy tombolában vagy a lottón nem számít a tehetség, addig egy játéknál nagyrészt igen, és ilyen formán vannak, akik pénzzel kompenzálják a tehetségüket.
De csalásnak lehet ezt nevezni, ha ez eleve a játék része?
Én úgy gondolom, mindegy, minek nevezzük, nekem ez a módszer nem szimpatikus.
Nem csalás, ez egy gyakori üzleti modell. Csalásról inkább akkor beszélünk, ha az a játék szabályait és alapvető működését megkerüli. A fizetés a játék része, egy lehetőség amivel élni lehet, de nem kötelező. Ha fizetsz, a pénzedért cserébe kapsz előnyt, amiből a fejlesztő/kiadó profitál. Valamivel muszáj bevételt csinálniuk, mivel a játék alapvetően ingyenes (free-to-play, ftp), és a játék azért készült hogy pénzt csináljon.
Ez olyan játékoknál kellemetlen játékos szempontból, ami más játékosok ellen játszható, és pénzért előnyt vehetsz magadnak a hetekig tartó farmolás helyett. Ez is egy gyakori üzleti modell (pay-to-win, P2W), de kevésbé népszerű a játékosok között, mivel kényszerítve érzik magukat, hogy pénzért nem kell gürcölniük, vagy egy pontot elérve fizetés nélkül képtelenek észszerű módon vagy időn belül haladni a játékban.
Egyetlen olyan "nyugati" (értsd: nem ázsiai) játékot sem ismerek, ahol tényleges előnyt lehetne venni pénzért. Állítólag a World of Tanks-ban egy időben az arany lőszer sokkal erősebb volt, de én sosem vettem észre, hogy azért győztek le, mert arany lőszert használt valaki.
A kínai, dél-koreai multiplayer játékoknál teljesen megszokott, hogy a legerősebb fegyverek, páncélok csak valódi pénzért szerezhetőek meg, de az ottani játékosok mentalitása annyira más, hogy nem is zavarja őket.
Egyes idióták szerint már az is "pay to win", ha egy skint csak pénzért lehet megvenni. Miért is? Többet sebzek a Fortnite-ban, ha banánnak vagy lámának vagyok öltözve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!