Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Mi történik a videojáték-iparral?

Truz kérdése:

Mi történik a videojáték-iparral?

Figyelt kérdés

Hali!

Egy fórum szerű vitára, beszélgetésre, vélemény kifejtésre, tapasztalatok megosztására lennék nagyon kíváncsi a kérdésem alatt. Esetleg játék ajánlóra :D

Lassan 20 éve, hogy videojátékozom.

Zseniális, hogy 2005 környékén, ha akart volna az ember beszélni erről a hobbijáról, se tudott volna szeléskörben. Pedig akkoriban is nagyon sokan játszottak már, mindenkinek volt valamilyen konzolja otthon, vagy számítógép, meg már az internet is bőven elterjedtebb volt. Sőt én pont ezt az időszakot tartom vízválasztónak csak igazán. Olyan címek kezdtek el megjelenni amik még a teljesen laikusokat és leültették maguk elé egy kis gyors FUN-ra. A multiplayer elkezdett olyanokat bevonzani, akik addig egyáltalán nem találkoztak az online több játékos fogalmával.

Egyszerűbb, tartósabb, kikapcsolóbb élmény volt leülni és játszani, mint az előtt. És hihetetlenül nagy tartalommal, információ áradattal került szembe az ember még a kisebb címeknél is.

És aztán bum :D PS3, XBOX360. Tartalom, grafika töménytelen mennyiségében, de elkezdett a játékmenet primitívebb lenni. Bár ez még nálam személy szerint nem billent át a ló túloldalára, inkább egyenesen élveztem amit látok, ami történik a TV-n, monitoron. Ez körülbelül 2012-ig tartott. Ez volt az a pont, ahol engem a single player teljesen elvesztett, nem is feltétlen a saját hibájából, de ráéreztem a nagy közösségben való játszásra(GTA:SA, Minecraft), és megimádtam a kompetitív multit is(CS:GO). Persze a kötelező GTA 5 megvolt :) , és azt élveztem is, de ennyi. Akármi másra rászántam magam(single player) ebben az időszakban(ez már inkább 2014), az egy csalódással, unalommal teli tortúra volt. Elkönyveltem magamnak, hogy lehet kinőttem az egy magamba játszogatást, vagy túl húztam a gyönyör inger küszöbömet, a multival.

2017-ben aztán szembe jött velem a Witcher, és az akkorát durrant nálam, hogy visszamenőleg elkezdtem kipróbálni néhány extra hypeot kapott játékot, de bár ne tettem volna. :"D

Már a 2014-18 közötti videojáték felhozatal megérdemelne egy külön misét. Nem tudom mi történt, és nem is értem, hogy ezek a játékok, hogyan adatták el magukat. Az elmúlt két év felhozataláról.. Inkább hagyjuk.

Az elmúlt 10 évben tudok mondani három olyan játékot amit imádtam, és lekötött. Meg, ha megerőltetem magam felsorolok még ötöt, ami tök jó, hogy ezt a silány felhozatalt kicsit feldobja. (Ezek single játékok, a multi a közösség miatt köt le kivétel nélkül, nem a játékmenet miatt.)

Úgy érzem annyira felhígították a játékipart, hogy primitívek, egyszerűek, parasztvakítóak lettek csak azért, hogy a nagy közösséget betudják szippantani. És ez szemmel láthatóan sikerült is :) Kortól, nemtől független játszanak már elképesztően sokan(másnem telefonon..)

Ami jó, csak az ár volt drága.

Ja, és a látvány világ... Tök jó, hogy olyan nagy részletességűek a textúrák amilyenek. Meg tükröződik az is aminek nem kellene, meg fénylik minden mint a Salamon töke. De komolyan nem veszik észre a fejlesztők, hogy ez teljesítménybeli akadályokat okoz, hogy abban a k***a fotorealisztikus városban 20 méterről dobja az ember pofájába a különböző objektumokat, modelleket. Nem veszik észre, hogy nyolcszoros élsimításon a távolban lévő dolgok össze vissza folynak, vibrálnak, tiszta kockásak az FPS meg 40..(saját tapasztalat, rtx 2080), ha kell a 60 akkor meg vedd vissza négyszerese, aztán max kifolyik a szemed.. :D Hihetetlen, eléggé csalódott vagyok.

Na, de, hogy már erről nem ciki beszélni, és sokan játszunk..

Ti? Hogy látjátok? Hogy érzitek videojáték-ipar alakulását?

Ubisoft, EA kattintásonként történő pénz kéregetése minden sz*rért? :D

Csak kíváncsiságból.. Egy kort örülnék, ha dobnátok a válaszotok mellé, meg, hogy mennyire vagytok veteránok, vagy új játékosok.

2020. nov. 16. 20:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%

Én ezért nem játszom már, kb a GTA V volt, ami hozta a minőséget.

Régen egy év alatt jöttek olyan minőségi játékok, amik...

NFS Underground, Medal of Honor, Far Cry, Gran Turismo stb

Most meg sehol semmi.

Jön az új AC új skinekkel, aztán helló.

32/f

2020. nov. 16. 20:16
 2/12 anonim ***** válasza:
84%

Ezért van inkább az, hogy sokkal inkább kis költségvetésű/indie játékokra figyelek oda, nem pedig a nagy projektekre. Ott a kreativitás és az ambíció, ott akarnak jó játékot csinálni eladható helyett. Gyakorlatilag az utóbbi 4-5 évben a játékok döntő többsége, amit vettem, indie címek voltak és ahogy elnézem a kívánságlistámat, ez mostanában nem fog megváltozni.

Ami a multit illeti, Quake 3 Arena, Unreal Tournament 2004 és hasonlók sokkal inkább meg tudtak tartani, mint a mépszerű Fortnite-BUBG foskupac.

2020. nov. 16. 22:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindenre jellemző, hogy van pár jó év, meg pár rossz. A játékoknál is ez van.

Ami miatt talán kevesebb a jó, hogy több pénz és nagyobb munka egy jó cuccot összerakni. Ahogy olvasgatom, sokszor a cégek a hátáridőkkel is szívatják a programozókat. Azért az elmúlt évekből volt Red Dead Redemption 2, Cyberpunk, Spider-Man.

A multik meg nagyot mennek, a telefonok elterjedése miatt.

2020. nov. 16. 22:48
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ami miatt talán kevesebb a jó, hogy több pénz és nagyobb munka egy jó cuccot összerakni."

Ez nem feltétlenül igaz. Például az InXile, Piranha Bytes és Larian olyan RPG-ket rakott össze töredék költségvetésből, hogy felmossa a padlót, a Bethesda-Zenimax és EA-BioWare ökörködéseivel az elmúlt 10 évből.

2020. nov. 16. 23:14
 5/12 anonim ***** válasza:
16%
Aki olyanokat mond, hogy "nem jelenik meg semmi jó játék", vagy hogy "butulnak a játékok, nincs bennük semmi kihívás", vagy pláne hogy a "The Witcher 3 a legjobb RPG", az csak azt bizonyítja, hogy mennyire kevés játékot ismer, és hogy mennyire buborékban él.
2020. nov. 17. 07:29
 6/12 anonim ***** válasza:
0%

Idovel minden átalakul, igy a jatekok is.

Szinten 20 eve játszóm, de utobbi 10 kb csak multi.

A nagyon ritka az a single ami lekot.

Meg a "kötelező" Gta5 sem, pedig megvan eredetiben is.

Ha annyira jo, megnezem a storyt a yutubon, es ennyi.

Multiban sem ugralok korbe minden divatjatekot. Vagyis igazabol egyet se a mostaniakbol.

Olyan jatekot jatszom amincsak bizonyos réteget céloz meg.

War thunder.

Path of Exile

Csütörtökön kap egy lehetoseget az Elite Dangerous.

2020. nov. 17. 10:02
 7/12 anonim ***** válasza:
47%
Kiegészítés, ez a remastered divat kb kritikan aluli. Ok szebb lett. Es? Ugy kell reklámozni mint egy uj jatekot? Ez nalam kivagta a biztositekot.
2020. nov. 17. 10:07
 8/12 A kérdező kommentje:

5. Válasz: Nekem valóban a Witcher 3 a kedvenc RPG játékom. Ennek az az oka, hogy nem szeretem őket. A Witcher volt az első a kategóriájában amit elejétől a végéig élveztem, a legutolsó mellék küldetéstől a legstandardabb fő küldetésen át a sztori végéig élveztem az egészet, nem volt üres járata. Sodródtam vele, és tetszett :) A Witcheren kívül, ami RPG, és játszottam vele picit többet az a Fallout 3, New Vegas, 4. És az Oblivion meg a Skyrim. A New Vegast kifejezetten élveztem. A 3. és 4. résznek a technikai oldala nem volt párhuzamban a tartalom mennyiségével, és a tartalom is inkább csak 60-70%ban kötött le, egy idő után kidobtak magukból. Az Oblivion X360-on nagyon tetszett, de bele untam pont abba, ami miatt a Skyrimben 10 óránál egyszer se ment le több, akárhányszor belekezdtem, mert mindig azt éreztem, hogy nem becsüli a játék a casual RPG játékosok idejét. Egyszerűen 3 óra játék után élmények nélkül csuktam le :( A Technikai oldalt meg hagyjuk is a Skyrimben.

Lehet buborékban élek, de szívesen kipukkasztanám, és szívesen játszanék olyan RPG-vel, amit csak fele annyira élveznék, mint a Witchert :D Ezért várom az ötleteid. Az olyan RPG elemekkel szórakozó játékokat, amik 10 ilyen, 10 olyan ellenség megölésére alapozó feladatokat adnak, meg vegyek ilyen vértet, aztán beszéljek azzal az idő járásról, hát azt csak úgy mint a Skyrim technikai oldalált.. hagyjuk.. x) Arra sajnos nincs időm.

7. Válasz: Én azért pl hálás vagyok a Resident Evil 2 remake-ért, nagyon tetszett :)

2020. nov. 17. 17:00
 9/12 anonim ***** válasza:
24%
A Witchert főleg azért szereti mindenki mert lehet benne dugni.
2020. nov. 17. 19:25
 10/12 A kérdező kommentje:
Ezt milyen forrásra alapozva írtad meg? X"D
2020. nov. 17. 19:56
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!