A biliárdban kétfajta játékmód van?
Én úgy ismertem, hogy első lökéskor lyukba került golyó határozza meg hogy onnantól melyik golyók az enyémek, és ezeket tetszőleges sorrendben belőhetem, a feketét pedig az utolsó golyó pozíciójával átellenes pozícióba kell lőni.
Tévében viszont számított a golyók sorrendje. Ott nem is volt felosztva a golyó csoportokra, hanem a sorrend számított. Kezdőlökés után a maradék golyót a rajta lévő szám alapján lőtték be növekvő sorrendben. Ez melyik fajta biliárd?
Azok csak kocsmaszabályok, meg van még egy csomó hülyeség hozzá. Ezek a hivatalos szabályok:
"Kezdőlökés után a maradék golyót a rajta lévő szám alapján lőtték be növekvő sorrendben.
A TV snookert közvetít, ám ott két számozott golyó közt egy pirosat is be kell lőni.
A "karambol" is biliárd, ott számozott golyó sincs, csak össz. három, de lyukak sincsenek, ahova be lehetne lökni azokat:
#3: De, néha van 9-es pool is amiről a kérdés szól, bár nem magyar adókon. Látom nem nagyon ismered, itt van pár meccs:
A tízgolyós is számsorrendben megy.
"hogy első lökéskor lyukba került golyó határozza meg hogy onnantól melyik golyók az enyémek"
Kocsmainál már a háromszög-bontásnál esetleg beeső meghatározza, de a 8-ball esetén az nem számít, az első bemondott, választott elrakott golyó határozza meg a színt.
Elég sok verzió van pool asztalon. Tévében nem nagyon látsz mást, csak a 8 és 9 golyóst, ezek a legpopulárisabbak.
De versenyeket rendeznek sok fajtában.
8, 9, 10 golyós, 14+1.
Meg persze "háztáji" versenyek mennek kocsmaiban is, házanként változó szabályokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!