Mi a különbség a sima és a mágneses Rubik kocka között?
A mágnesesben van pár tucat mágnes, ami a fordításoknál segít a pontos fordításban. Preferencia kérdése, általában jobbam szeretik manapság a mágneses kockát, de vannak csomóan, akik megmaradtak a hagyományosnál. A legtöbbször a mágneses drágább lesz, mint a sima.
Szerintem kezdőként felesleges mágnesest venni, érdemes normális kockán megtanulni a pontos fordítást és csak utána valtani egy mágnesesre. Ez persze szubjektív véleményem.
Köszönöm a válaszokat!
Én egyébként ki tudom tenni a 3x3-mas Rubik kockám, de szerintem az nem mágneses.
Szóval a mágneses segít a pontos fordításban? Van, hogy nem sikerül rendesen megfordítanom egy oldalt, vagy picivel túl, vagy picivel kevesebbet fordítok rajta, és így már nem tudok fordítani a másik irányba az az oldal miatt. Szóval akkor a mágneses az így magától "bekattan" a helyére? Mert ha igen, akkor szerintem nekem azon jobban menne.
Ez a videó alapján tanultam meg kirakni: [link]
Ilyen (vagy ilyesféle) kockám van: [link]
Nem csak az ujjaimmal rakom ki a kockát, hanem megfogom, és csuklóból forgatom őket az egész kezemmel. Szóval mondhatni kezdő vagyok, pedig már lassan 2 éve ki tudom rakni.
Az a célom, hogy gyorsabban ki tudjam rakni, a jelenlegi rekordom 1:29, de általában 1:40-45 idő alatt sikerül kiraknom.
Ezek alapján te milyen kockát ajánlanál nekem?
Jajne. Borzalmas az a tutorial. Csodálom, hogy sikerült megtanulnod belőle kirakni. A kocka hasonlóan gagyi. A rubik studiós kocka messzeföldön hírhedt arról, milyen borzalmas. Azt valóban nehéz ujjal forgatni. Elsőkörben vegyél valami jó budget cube-ot. Legtöbb ember szerint manapság a yuxin little magic a legjobb 5 dollár alatt. Nézz néhány videót, hogy hogyan kell ujjal forgatni (rubik's cube fingertricks).
Végül Török Ágoston által menedzselt facebook oldal gyakori kérdései. Itt biztos találsz pár választ néhány kérdésedre. Amúgy facebookon Rubik kocka segítségnyújtás a csoport neve.
"Gyakran ismételt kérdések – Kérlek olvasd el mielőtt kérdezel!
1. Melyik a legjobb versenykocka?
Ebben a kérdésben nincsen teljes megegyezés, leginkább a forgatási stílus dönti el, hogy kinek melyik kocka áll kézre. Jelenleg a többség ezeket használja, ha ezek közül veszed meg valamelyiket, nagyot nem hibázhatsz:
www.youtube.com/watch?v=KHpsDKODPZg
2x2x2: Moyu Weipo, Dayan Zhanchi, GuoGuan XingHen
3x3x3: Drága: Mofangge Valk3 Power M, Valk3, GAN 356 Air SM, Moyu Weilong GTS v2, Guoguan Yuexiao PRO; Olcsó, de jó kocka: Yuxin Little Magic
4x4x4: Qiyi WuQue
5x5x5: Olcsó de nagyon jó: Yuxin Clud Kylin; Moyu Aochuang / Huachuang / Bochuang / Weichuang, Mofangge
6x6x6: Moyu Weishi
7x7x7: Yuxin Huanglong, Mofangge
Megaminx: Qiyi Galaxy
Pyraminx: Mágneseses Moyu, mágneses Mofangge
Skewb: Mofangge, Moyu
Square-1: Mofangge vagy YJ Guanlong
2. Honnan rendeljek kockát?
Rengeteg helyről lehet versenykockát rendelni, ezek közül néhány:
speedcubeshop.com (kuponkódként "agoston"-t beírva 5% kedvezmény)
lightake.com
magiccubemall.com
cubezz.com
zcube.hk
thecubicle.us
icubemart.com
Egy összefoglaló a lehetőségekről: [link]
A Rubik kocka adok-veszek csoportban is érdemes lehet érdeklődni:
Ezen oldalak többségéről Paypal segítségével lehet rendelni kockát. Ehhez először a Paypal oldalán regisztrálni kell (egy bankkártyát)! Ezután már biztonságosan lehet online átutalni a kockák árát.
3. Milyen szilikont vegyek?
A szilikonok többsége megfelel a kockák forgásának javítására. Előny, ha nincs benne túl sok adalékanyag. Az egyik legjobb erre a célra az ún. AM szilikonspray. Szilikont autósboltokban és benzinkutakban lehet vásárolni. Emellett kapni speciálisan kockákra tervezett "lube"okat, a fent felsorolt oldalak többségén.
4. Honnan tanulhatom meg kirakni a Rubik kockát?
LBL (kezdő) metódus (1. rész):
5. Honnan tanulhatom meg a Fridrich metódust?
F2L: http://www.youtube.com/watch?v=gvpQ1vKdyWI
Félprofi OLL-PLL: http://www.youtube.com/watch?v=b-be7LtSqbE
Profi OLL:
https://www.youtube.com/watch?v=3rbbXvXivdY
Profi PLL:
https://www.youtube.com/watch?v=XnuOTctHOQo
6. Mit jelentenek a különböző jelek az algoritmusokban (R, U, F, stb...)?
www.youtube.com/watch?v=DpODd6VwA9U
7. Mikor lesz legközelebb verseny Magyarországon?
Ebben a pillanatban nincsen meghirdetve verseny, de előreláthatólag nyáron.
8. Hol tudok versenyezni a barátaimmal interneten?
Van egy oldal, ahol azonos keverésre versenyezhettek egymással (és bárkivel aki online van): www.twisttheweb.com
A regisztrációnál az ékezetes karaktereket kerüljétek!
9. Hol tudom mérni az időimet?
Egy nagyon jó kockás online mérő oldal: www.cstimer.net
PC-re letölthető: Prisma Timer
Mobilra: Twisty Timer
10. Mit jelentenek a rövidítések amiket a csoportban látok?
Ao5 vagy Avg5 =Average of 5, azaz 5 kirakás átlaga
Sub="alatt", tehát pl. sub 20 = 20 másodperces idő alatti eredmény
NR=Nemzeti rekord
WR=Világ rekord
PB=Personal best, azaz az ember saját egyéni legjobb ideje
pop=a kocka szétesése
Egyéb hasznos oldalak:
Nem hivatalos (otthonról beküldött időkkel) heti verseny:
A hivatalos világ/magyar ranglisták ezen az oldalon megtalálhatóak:
A hivatalos versenyszabályzat fordítása:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!