Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Spoiler lehet egyeseknek A...

Spoiler lehet egyeseknek A Chernobyl című hbo-s sorozat első részében az egyik tűzoltó fogdosott egy grafitdarabot a magból, ami látszólag nem volt forró, de később komoly égési sérülései lettek. Milyen folyamat játszódott le?

Figyelt kérdés
Hogyan éget a sugárzás? Miért nem azonnal érezte? Miért égett meg kesztyűben?

2019. máj. 11. 00:07
1 2
 1/11 bamboochatheone ***** válasza:
100%
A sugárzás égési sérüléseket okoz mivel bontja a DNS láncot így képtelen lesz a sejt reprodukálni saját magát. Emiatt maradunk ugye életben hogy a sejtek folyamatosan reprodukálják magukat,viszont ha a sugárzás szétszakítja a DNS-t(a tervrajzot) akkor képtelen lesz erre és az a rész elkezd elhalni és erre a szervezet égési sérülésként reagál.
2019. máj. 11. 08:28
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Az első jól írta.

Én csak annyival egészíteném ki, hogy amikor a grafitot megfogta a tűzoltó gyakrolatilag közvetlenül érintkezett a sugárzó anyaggal igen, kesztyűn keresztül is. Ezért volt "látványosabb" a sérülése. (Plusz ugyebár filmbéli hatásvadászat is közre játszik)

De nem ő volt az egyetlen akinél jelentkeztek ilyen tünetek. Több szereplőnél is felhívták egymás figyelmét az arc színének elváltozására (kipirosodott) akik közelebb merészkedtek a "maghoz".

2019. máj. 11. 13:09
 3/11 anonim válasza:
98%

Igen, így van. A sugárfertőzés tünete.

Én is tegnap néztem meg és ez nagyon durva, hogy tényleg így volt, még belegondolni is rossz.... :(

2019. máj. 11. 21:30
 4/11 anonim ***** válasza:
97%

A legdurvább az egészben a kamu hírek terjesztése. Hogy mennyire próbálták eltusolni az egészet és vakon tartani a népet. Az összes akkor még kommunista országban (nálunk is többek közt).

Van egy olyan érzésem, hogy nem kicsit fogom még felhúzni magam a sorozaton, tekintve hogy már az első részben is olykor felpofoztam volna néhány szereplőt Gyatlov elvtárssal az élen.

(Utána számoltam egy kicsit és kb a katasztrófa bekövetkezte környékén fogantam. :D )

2019. máj. 12. 12:24
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
az valós info lehetett hogy mikor elmentek megnézni helikopterrel akkor mondta a tudós fickó hogy nehogy átrepüljenek a mag felett mert egy héten belül meghalnak? akkor akik ott járkáltak körülötte a környékén gyalog, mindenkivel végezhetett?
2019. máj. 18. 12:59
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó válaszolónak:

Pontos számok nem ismertek, de az biztos, hogy jó páran meghaltak azért, mert közvetlen sugárzásnak voltak kitéve, vagyis a maghoz a legközelebb kerültek (oltás során a tűzoltók, az erőmű dolgozói, de még azok közül is akik később a helyre állításban részt vettek, amikor a betonszarkofág készült, ami a mai napig áll és ennek ellenére is erős arra a sugárzás).

Nem feltétlenül egy-két hét alatt, de egy hónapon belül.

Azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy ez nem dokumentarista alkotás. Vagyis azért fel lelhetőek benne filmes túlzások. De bocsánatos bűnnek tartom ezt, mert ezektől függetlenül is hiteles alkotás. (Legalábbis az első két rész alapján annak tűnik)

Mondhatni az első igazán hiteles film erről a témáról. Nem véletlen, hogy az HBO GO alkalmazás imdb-s listájában már átvette a vezetést.

2019. máj. 18. 15:39
 7/11 bamboochatheone ***** válasza:
69%
Én csak a tudósnőt nem értem miért kellett erőltetni hiszen a valóságban amit állított azt mind Legasov találta ki. Korának legnagyobb elméje volt, kb annyira volt ott fejben mint Stephen Hawking.
2019. máj. 19. 00:22
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó! Így az utolsó rész megnézése után csak azért, mert egyszerűbb, mint előhívni Legasov belső gyötrődését, gondolkodását, lelkiismeretét
2019. jún. 4. 22:47
 9/11 A kérdező kommentje:
Valamint a karakterével emléket állítanak a kommunista rendszer által el nem ismert nő nemű tudósoknak, akik szintén kivették részüket a helyzet megoldásából.
2019. jún. 5. 00:37
 10/11 bamboochatheone ***** válasza:
54%
Továbbra is azt tartom valószínűbbnek hogy a most zajló píszi mozgalmak miatt kellett egy nő is bele, pedig mennyivel szebb lett volna ha megtartják a Legaszovot segítő "névtelen" tudósokat. Na mindegy, imádtam így is mert ez az egyik kedvenc témám a történelemből.
2019. jún. 5. 05:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!