Spoiler lehet egyeseknek A Chernobyl című hbo-s sorozat első részében az egyik tűzoltó fogdosott egy grafitdarabot a magból, ami látszólag nem volt forró, de később komoly égési sérülései lettek. Milyen folyamat játszódott le?
Az első jól írta.
Én csak annyival egészíteném ki, hogy amikor a grafitot megfogta a tűzoltó gyakrolatilag közvetlenül érintkezett a sugárzó anyaggal igen, kesztyűn keresztül is. Ezért volt "látványosabb" a sérülése. (Plusz ugyebár filmbéli hatásvadászat is közre játszik)
De nem ő volt az egyetlen akinél jelentkeztek ilyen tünetek. Több szereplőnél is felhívták egymás figyelmét az arc színének elváltozására (kipirosodott) akik közelebb merészkedtek a "maghoz".
Igen, így van. A sugárfertőzés tünete.
Én is tegnap néztem meg és ez nagyon durva, hogy tényleg így volt, még belegondolni is rossz.... :(
A legdurvább az egészben a kamu hírek terjesztése. Hogy mennyire próbálták eltusolni az egészet és vakon tartani a népet. Az összes akkor még kommunista országban (nálunk is többek közt).
Van egy olyan érzésem, hogy nem kicsit fogom még felhúzni magam a sorozaton, tekintve hogy már az első részben is olykor felpofoztam volna néhány szereplőt Gyatlov elvtárssal az élen.
(Utána számoltam egy kicsit és kb a katasztrófa bekövetkezte környékén fogantam. :D )
Az utolsó válaszolónak:
Pontos számok nem ismertek, de az biztos, hogy jó páran meghaltak azért, mert közvetlen sugárzásnak voltak kitéve, vagyis a maghoz a legközelebb kerültek (oltás során a tűzoltók, az erőmű dolgozói, de még azok közül is akik később a helyre állításban részt vettek, amikor a betonszarkofág készült, ami a mai napig áll és ennek ellenére is erős arra a sugárzás).
Nem feltétlenül egy-két hét alatt, de egy hónapon belül.
Azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy ez nem dokumentarista alkotás. Vagyis azért fel lelhetőek benne filmes túlzások. De bocsánatos bűnnek tartom ezt, mert ezektől függetlenül is hiteles alkotás. (Legalábbis az első két rész alapján annak tűnik)
Mondhatni az első igazán hiteles film erről a témáról. Nem véletlen, hogy az HBO GO alkalmazás imdb-s listájában már átvette a vezetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!