Hogy tudta megölni Éowyn az Amgmari boszorkány urat?

Ez a rész a könyvekben elég zavaros, legalábbis magyar fordításban, az eredetit nem olvastam. Én pont ezért gyerekkoromban végig azt hittem, hogy Trufa ölte meg őt, csak a film megnézése után jöttem rá, hogy mégsem. A történetben a Boszorkányúr azt mondja, hogy őt eleven emberfia vissza nem tartja, erre válaszolja Éowyn, hogy ő lány, és így úgy tűnik, hogy ezért tudja megölni.
Viszont a függelékben pedig már úgy szerepel a történet, hogy Glorfindel egykor azt jósolta, hogy a Boszorkányúr nem emberi kéztől fog elesni, és azért sikerült megölni, mert Éowynt Trufa segítette, aki nem ember.
Ezek alapján gyakorlatilag bármelyik magyarázat lehet. Nem tudom, talán csak a fordítások rosszak, és eredeti nyelven egyértelműbb.

Nem csak a függelékben szerepel a jóslat, hanem a könyvben is. Azt hiszem Gandalf beszél róla. A lidércek királya ezért megy gondolom félelem nélkül a csatába, mert nem gondol arra, hogy egy nő is lesz a csatatéren.
A jóslat szól úgy, hogy ember fia nem fogja őt megölni, ez nem valami halhatatlansági biztosíték, csak egy jóslat.

"A könyvből nekem úgy jött le hogy Trufa öli meg."
A könyv eredeti fordításában volt itt egy súlyos hiba: Trufa és Éowyn cselekvése között (Trufa Éowyn nevét kiáltotta, Éowyn pedig megölte a Boszorkányurat) az angolban volt egy "she", de ez a magyarban nem jelent meg, így olyan lett a mondat, mint ha mindent Trufa csinálna. A korrigált fordításban bekerült a mondatba, hogy "a lány", így már teljesen egyértelmű a magyar változatból is, hogy Éowyn ölte meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!