Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Star trek TOS Csillagflotta...

Perla22 kérdése:

Star trek TOS Csillagflotta tiszti pozíciók?

Figyelt kérdés

Kedves Fórumozók!

A Star trek Csillagflotta wiki-s oldalán néztem a tiszti rangokat felsoroló részt.

Tisztek

Kapitány

Parancsnok

Parancsnokhelyettes

Hadnagy

Alhadnagy

Zászlós

Tizedes

Közlegény

Az érdekelne, meg tudja-e mondani valaki, hogy egy segédtisztnek milyen rangja van, és a titkárnői szerepkörön kívül milyen feladatokat lát el? Az Enterprise-on az akadémia elvégzésével a legtöbben onnan indulnak, ez a "kezdő szint" úgymond?

Köszönöm előre is!

2018. nov. 18. 08:53
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Bár lehet, hogy tévedek, mivel az én a ST-VOY-ben járatosabb vagyok, de nem hallottam tizedesi posztról. Igaz, te a TOS-ról kérdeztél, szóval esetleg lehetséges.

A segédtiszt (mint pl. Yeoman Jenice Rand) munkaköre amolyan titkárnőihez hasonló. Aláíratja/jóvá hagyatja a kapitánnyal a beosztást, a különböző ellátmányok listáit ilyesmi. Tudtommal mást nem csinál.

Az akadémia elvégzése után - amit minden csillagflotta tiszt elvégez - az alapszint a legénységi tag / közlegény, és innen vezethet a rangsor felfelé. Nyilván a flottán belül is lehet szakosodni, mivel a műszaki tisztek, vagy az orvosok még egyéb képzésekre is járnak.

Olyan is akad, aki elvégezve az akadémiát már eleve úgy kezd, hogy valami alap rangja van, és nem sima közlegény tudomásom szerint. A főtisztek, akik pl. a hídon szolgálnak, mindig magasabb rangúak, mint azok, akik a hajó működésében vesznek részt. Persze főtisztek nemcsak a hídon, de a gépházban, a gyengélkedőn, is előfordulnak.

Magáról a segédtiszti munkakörről nem tudni sokat, mivel a TOS-ban sem sokszor mutatják. Hamarabb áttértek azoknak a pozícióknak a bemutatására, amik fontosabbak lettek egy-egy történet szempontjából.

2018. nov. 18. 18:06
 2/6 anonim ***** válasza:

segédtiszt az őrvezető,tizedes,szakaszvezető.

egy alakulat irányítója általában egy hadnagy és a segédtisztek az ő parancsait hajtatják végre az alakulattal.

de a légierőnél ott egész más,mert ott egy őrnagy is repked a vadászgéppel,nem pedig hadtesteket irányít.

2018. nov. 18. 18:11
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként a Csillagflotta haditengerészeti rangokat használ. Valószínűleg ez a TOS-ban még nem teljesen alakult ki. Ezért nincsenek őrnagy, őrvezető, szakaszvezető, tizedes... mivel azok szárazföldi erők rangjai. Én így tudom, de utána is nézhetsz.
2018. nov. 20. 11:10
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Ezek szerint gondolom pl. hadnagyi rangba néhány éves tapasztalattal rendelkező tisztek is kerülhetnek. A sorozat folyamán feltűnt, hogy pl. volt egy tanuló segédtiszt, aki 17 éves volt, tehát az akadémiát még valószínűleg nem végezte el. És volt egy kezdő tiszt (Scotty szerelme), aki rögtön hadnagyként került a hajóra. Gondolom, már korábbi tapasztalatokkal, mivel ő biztosan nem tinédzser volt.

2018. dec. 1. 11:07
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy valaki csak 17, még elvégezhette az Akadémiát, hiszen vannak amolyan zseni gyerekek, akik egyszerre több évet is le tudnak rakni, és ezáltal előbb végeznek, mint a többiek. Viszont, ha nincs túlzott gyakorlata, akkor segéd tiszti rangot kap. Ez inkább az emberekre vonatkozik. Az idegen fajoknál, illetve azoknál az embereknél, akik keveredtek valamelyik idegen fajjal, nyilván a szellemi érettség is másképp alakul. Lásd pl. Spock, aki fél ember, fél vulkáni, ha jól tudom, már akadémia elvégzése után is volt valami magasabb rangja.
2018. dec. 1. 14:37
 6/6 anonim ***** válasza:

a Csillagflotta jellemzően haditengerészeti rendfokozatokat használ, nem szárazföldieket.

a tengerészetnél nincs tizedes és közlegény. viszont a rendfokozatokat a magyar fordítók előszeretettel össze-vissza fordítják.

bár a tévések maguk is hajlamosak elkövetni hibákat és következetlenségeket akár rendfokozatokban is. például vannak olyan rendfokozatok, amik csak egyetlen egy embernél fordulnak elő az egész sorozatban, se előtte, se utána soha senki másnál.

a beosztás pedig teljesen más, mint a rendfokozat. attól, hogy valaki irányít (kapitánya) egy hajót vagy űrállomást, pl. lehet csak parancsnoki rangban, mint pl. Benjamin Sisko a DS9 első évadaiban.

nem érdemes erre mérget venni. meg túl komolyan venni sem.

2020. jan. 26. 00:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!