A filmekben / sorozatokban miért van az, hogy a fekete nők erősebbek, mint a fehérek? Ez a valóságban is így van?
Előre leszögezném; egyáltalán nem rasszista célzatú a kérdés, és az ilyen válaszoktól is kérem, kíméljetek meg.
Nemrég vettem észre, hogy szinte az összes általam látott sorozatban a fekete nők sokkal szívósabbak, keményebbek, temperamentumosabbak, imponálóbb személyiségűek, mint a fehér női karakterek, akik a fekete női karakterekhez képest folyton csak hisztiznek és várják a csodát a problémák megoldása helyett.
Ott van példának Annalise Keating a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?-ból, Indra a The 100-ból, Beverly Hope, Lee, Ramona Royale, Desiree és Marie Laveau az American Horror Story-ból, Maeve a Westworldből... vagy Bonnie a Vámpírnaplókból.
Az érdekelne, hogy ez mi miatt alakult ki? Mi hozzájuk képest tényleg ennyire szánalmasan gyenge nyavalygó-gépek vagyunk ? :D
Vajon miért csak a fehér nőkkel kapcsolatban alakult ki ez az "életképtelen" karakterábrázolás a kezdetektől fogva, mikor nem csak a fehér nők és a fehér férfiak között nem volt sokáig egyenjogúság?
Nem kicsit furcsa az, hogy az "erősnek beállított" fehér lányok a friss filmekben is általában túlérzékenyek, ontják a nevetséges érzelemkitöréseket és a logikátlan lépéseket még akkor is, ha a műfaj ennél több "tökösséget" követelne meg, míg a legtöbb fekete lányt szinte magától értetődően talpraesett, belevaló, határozott jellemként ábrázolják, olyan nőkként, akikre akaratlanul is felnéz a néző. Általában sokkal hamarabb is kedvelek meg ezek miatt egy fekete női karaktert, mint egy fehéret.
Eddig igazából fel se tűnt ez a minta, el se gondolkoztam rajta, valahogy természetesnek vettem, hogy jobban kedvelem a fekete hősnők tulajdonságait. De most már birizgálja a fantáziámat, hogy mi az oka annak, hogy ők ennyivel erősebbek és... dinamikusabbak :D A leírásban emlegetett Annalise Keating is... egyszerűen lenyűgöz.
Az egész mögött ott a rasszizmus. Nem lehet elválasztani. Van egy népmesei és pszichológiai motívum, akit elnyomtak, megkeményedett, megerősödött és magától lépett ki az elnyomásból. Mint a legkisebb testvér motívuma.
A valóságban is van ilyen. Akinek semmi motivációja, az nem erősödik.
A feketéket egységesen nyomták el nagyon sokáig mig a fehér férfiak a nőket.
És a többi meg ebből jött valahogy... ☺
Egyébként a négerek általában erősebbek. Jobb fizikummal rendelkeznek.
Akár a testépítőket vagy a sportolókat (ahol számít a fizikum) megnézed, nagyon sok a néger élsportoló. Boxolóknál is legtöbbször ők a legjobbak.
Köszönöm a válaszokat!
Én az erőt egyébként nem fizikálisan értettem, hanem lelki erőbe. A fekete női karakterek például előbb küldik el melegebb éghajlatra a nem megfelelő hozzáállást tanúsító férfit, míg a fehér női karakter inkább nyel, meghunyászkodik ezerszer, automatice magában keresi a hibát, hajlamosabb mindent megbocsájtani csak, hogy ne legyen egyedül. Míg a fekete női karakterek nem csinálnak belőle akkora ügyet, ha nincs pasijuk, jobban megállnak a saját lábukon.
Ami meg a Wonder Womant illeti... lehet, hogy szuperképességei vannak, de jellemként nekem nem elég erős, túlságosan szeszélyesen érzelemközpontú, legalábbis a legújabb filmet alapul véve. Egy idealista kis álomvilágban él, amikor meg kipukkad az, akkor elkezd picsogni, jön elő a nagy világfájdalom, hogy az emberi világ mégse csupa szivárvány... Annalise Keating hozzá képest egy igazi alfa jellem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!