Van egy filmlista, honnan kezdjem, a legrégebbitől, vagy a legújabbtól?
Wiki-n megtaláltam. Nem láttam mindet, de akkor ajánlok néhányat a régiek közül, amit tényleg érdemes megnézni:
Nanuk, az eszkimó - zseniális és mai napig élvezhető film
Utazás a Holdba - ez inkább filmtörténeti klasszikus
A nagy vonatrablás - rövid film, szintén klasszikus
Buster Keaton - mint mondtam, nyugodtan a teljes munkásságát nézd végig, számomra alapmű. Mai napig használják a filmes megoldásait.
Szergej Eisenstein - Patyomkin páncélos: nem egy könnyű film, és jó, ha egy orosz szakossal utána beszélsz róla, ha valamit nem értesz (pl a "minden napi kenyerünket ad meg nekünk ma" feliratú tányér). Emellett egy klasszikus propaganda film.
Chaplin - Aranyláz - alapmű
A Generális - legnagyobb Keaton-Bruckman kooprodukció, kár, hogy a wiki itt sem pontos.
Tod Browning - Az ismeretlen: néma film. Előbb nézd meg a Keatonokat, majd ha tetszik a stílus, ez is jöhet.
Luis Buñuel - Andalúziai kutya: ez egy mainstream művész film. Klasszikus jelenetek vannak benne, ami híressé tette Bunuel-t. Mondhatni alapmű. Az aranykor szintén egész jó.
Alfred Hitchcock - Minden filmje zseniális egytől-egyig, nyugodtan.
Lewis Milestone - Nyugaton a helyzet változatlan. A könyv is jó, a film is jó és a 70es években készült film Delbert Mann-től is jó.
Victor Fleming - Elfújta a szél: alapmű
Kertész Mihály - Casablanca: alamű
Vittorio De Sica - Biciklitolvajok: nagy kedvencem, tényleg ajánlani tudom csak.
John Huston - A Sierra Madre kincse: legnagyobb kalandfilm, amit valaha láttam. Fantasztikus!
Fred Zinnemann - Délidő: szintén alap western
Kurosawa - szintén a listán van, szintén sok jó filmje van. Káosz, Álmok, Derszu Uzala, Dodesukaden, Tsubaki Sanjuro, Yujimbo, 7 szamuráj, nem is sorolom. A filmjei bizony benne vannak a látni kell kategóriában.
A félelem bére - Alap
Samuel Fuller - Pickup on South Street
Ingmar Bergman - szintén jöhet bármi
Dumbó és Walt Disney filmek elég jók. Tényleg érdemes ismerni ezeket.
Majdnem bejött:
Rupert Julian - Az operaház fantomja: nekem a modernebb változat jobban átadta a hangulatot.
Metropolis - A történet jó, a forgató könyv érdekes, de a megvalósítás nekem nem jött be.
Nekem nem jött be:
Nosaferatu
Fritz Lang - M - Egy város keresi a gyilkost. (Német film, mit mondjak... olyan németes)
Orson Welles - Aranypolgár, na akkor inkább már a 9es terv 2x egymás után! De komolyan. Nagyon dícsérik, de ennél sokkal jobb filmek vannak a listán! Nyugodtan hagyd a végére.
Kíváncsivá tett:
Howard Hawks - A sebhelyes arcú ('32). A 83-asat láttam, az klasszik, jó lenne összevetni a kettőt majd egyszer.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!