Marvel-filmeket milyen sorrendben érdemes nézni?
Röviden: sosem voltam nagy marveles, de pár önálló story-filmet szerettem.
Pl. a thor filmeket imádom, vasembert szintén. A hagyományos pókembereket láttam szintén. Most, hogy megnéztem a Deadpool 2-t gondolkoztam el azon, hogy be kéne pótolni őket. Bosszúállokból 1-et láttam, sajnos annyira nem jött be mint az önálló filmek.
Hogy ajánlanátok megnézni? Illetve az X-men filmek egy más univerzumban játszódnak Deadpoolal, szimplán csak az is marvel? Külön kéne választani őket? Mert átnézve van kb 10 X-men film, illetve csak Hugh Jackman karaktere kapott 3-4-et.
Emellett nem láttam az Amerika Kapitányokat se, "modern" pókembereket és a többi fennmaradót se.
Valami Marvel-fanatikus nem tudná leírni, hogy lenne érdemes nézni, illetve, hogy az X-ment félre kéne-e venni?:D
Itt megtalálod sorban a Bosszúállók-filmeket és társait, ha minden igaz, ez a helyes sorrend: [link]
Az X-ment ne keverd, más univerzumban játszódik, de az is Marvel, bár ehhez nem annyira értek, én csak Avengers-fan vagyok.
Van a Marvel Cinematic Universe = MCU, ezek az összekapcsolt filmek, amikből a Bosszúállók vannak. Amerika kapitány, Thor, Vasember, Hulk, Hangya, Dr. Strange, stb.
Ezeket is szokták "Marvel-filmnek" mondani, mivel ezek azok, amiket a Marvel Studios készít. A Disney a tulajdonosuk. Ez az összezavaró dolog, hogy a stúdió neve is Marvel meg a képregény kiadó neve is, de a kettő nem fed át teljesen.
Az X-men filmek a Logan és a Deadpool egy univerzum. Ezek is Marvel képregények alapján készülnek, de nem a Marvel Studios gyártja őket. Szóval van Marvel logó az elején:
de nincsen Marvel Studios logó az elején:
Ezeknek a 20th Century Fox a birtokosuk. Egyelőre, mivel a Disney meg akarja őket venni, és elvileg jó úton haladnak ebbe az irányba. Majd meglátjuk akkor mi lesz.
A Fox tulajdona még a Marvel képregények közül a Fantastic Four, amiből készült 2 film korábban meg egy nem rég. Egyiket sem ajánlom amúgy.
És végül a Sony tulajdona a Pókember. Ebből 3 filmet készített Sam Raimi, a főszerepben Tobey Maguire. Ezek jók, főleg az első kettő. A harmadikat sokan utálják, én speciel azt is szeretem. Simán Spider-Man 1-2-3 a címük. Majd rebootolták, és Andrew Garfield főszereplésével jött 2 Pókember film, amiknek Amazing Spider-Man volt a nevük. Ezek nem olyan jók. De ezek nem voltak sikeresek, úgyhogy végül a Sony megállapodást kötött a Marvel Studios-sal, és most a Sony jóváhagyásával ők használják a pókember karaktert. Tom Holland játssza, és eddig a Homecoming volt tőle egyedüli film, viszont feltűnt több crossoverben is. Ez a re-rebootolt pókember elég szorosan kapcsolódik a MCU-hoz, szóval ha csak egyedüli filmeket akarsz, akkor nem annyira ajánlom.
És akkor még van a Hulk (2003, Ang Lee). Nyugodtan skip. Nem összekeverendő a 2008-as The Incredible Hulk filmmel, ami az MCU része. Van a Daredevil, Elektra, Punisher, Ghost Rider, ezek mind skip. És van még a Blade trilógia, amire azt mondják nem rossz, de én nem láttam. Annyit tudok nyilatkozni, hogy nem kapcsolódik semmihez.
A végére írok egy ajánlást is:
Szerintem mindenképpen érdemes megnézni a Sam Raimi féle Pókember 1-2-3-t. Az Andrew Garfield féle rebootot hanyagolhatod. De meg is nézheted. Nem lenyűgöző de nem is borzalmas.
Az X-men filmeket az X-men 1-2-3-mal kezdd. A First Class előzmény az X-1-2-3-hoz, és nagyon jó, aztán a Days of Future Past a First Class után van, de időutazással átfed az X-1-2-3-mal is. Ennek további folytatása az X-men Apokalipszis, ami szintén nem olyan jó, de azért nézhető. A Logan az X-men 3 után játszódik a távoli jövőben, és elég jó. Megnézheted rögtön az X-men 1-2-3 vagy az előzmény filmek után is, ahogy kedved van. A Deadpool hivatalosan egy univerzum, de semmi átfedés nincsen. Van még az "X-Men Origins: Wolverine" és a "The Wolverine", de egyik rosszabb, mint a másik. Azokat kihagyhatod. Én azt ajánlom, hogy a Deadpoolt minden után nézd meg, mert mindenre utalgatnak benne.
Még annyit az X-menhez, hogy elvileg ez ugye egy univerzum, de elég nagy szabadságot biztosítanak a rendezőknek. Úgyhogy egyáltalán nem konzisztens. Vagyis ne nagyon várd el, hogy a filmsorozat egy nagy egészet fog alkotni, mert nem.
És akkor az MCU. Azt kiadási sorrendben érdemes végignézni. Fentebb az MCU linkben megtalálod a sorrendet. Érdemes mindet megnézni. Talán az Inredible Hulk kihagyható, de azon túl minden egy egészet alkot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!