Csalnak a kiadók a képaránnyal? Bebizonyítom! Példa lent!
Van úgy, hogy egy szélesvásznú 16:9-es filmet, egy 4:3-as képarányból csinálnak meg DVD-re hivatalosan! Sokszor a 16:9 nem mutat többet, hanem a 4:3-ast letakarják alul és felül! Két képkocka ugyanabból a filmből! Pont ugyan az a képkocka/ráment egy csomó időm! Figyeld meg rendesen! Az egyik a 4:3 TV VHS változat! A másik a 16:9 mozi DVD változat! NEM ÉN VÁGTAM MEG!
----------------------------------------------------------
KÉPEK!
-----------------------------------------------
Heló!
Nem értem, hogy mi is áll a kérdés mögött... Régebbi filmeknél ez teljes mértékben megszokott, mert a 4:3 volt az általános képarány a háztartásokban. Nem meglepő, hogy ezzel variáltak.
Nincs ebben semmi meglepő.
Én csak azon csodálkozom, hogy a stúdióknak nincs meg igazi széles vászonban, tudtommal az lenne az eredeti!
Ezzel a módszerrel ugyan 16:9 lesz a kép de viszont veszteséges is! Ami viszont fontos szerintem mivel nem lesz többé 4:3-as digitális kiadás! Imádom a széles vászont mert akár, hogy is nézzük a kép szebb illetve nagyobb!
De kiadhatták volna 4:3 a 16:9-ben változatban!
Te ahhoz kötöd az egészet hogy minden filmet széles vászonra rögzítenek, pedig nem. Az sokkal jellemzőbb hogy a szélesvásznú képet vágják 4:3-ra a régi tévék miatt. Viszont még a 35 mm-es filmből sem egyféle kivágási szabvány létezik:
Mivel a képarányok eltérőek így egyik szabványból sem tudsz úgy áttérni a másikra hogy ne veszítenél a tartalomból.
A terminátoros példád bővebben, itt még érdekesebb a kivágás:
A Terminátor 3-nál iszonyú veszteséges a kép!
Alig hiszem el, hogy így adták ki hivatalosan!
Ezt max sima 16:9-re kellett volna vágni akkor kevésbé lett volna veszteséges a kép! Én úgy tudtam, hogy ha mozira szánják a filmet azt alapból széles vászonban veszik fel!
Nem igaz, hogy nincs egy 2.35:1 szűrő a kamerákba!
És szerinted honnan szerezzem be a nyers képarányt? :D
Vagy a Widescreen-t konvertáljam át? Hmm az igen akkor már aztán oldalt sem marad semmi a képből! Gyönyörű lenne!
Általában 16:9-nek ekvivalens képarányban vesznek fel a digitális kamerák és az operatőrnek vannak segédvonalai a kamera keresőjében, amiből látja, hogy hol lesz levágva a kép teteje, alja. Ez azért van, mert a sorozatokat pl. 16:9-re készítik szabvány szerint és ne kelljen már a sok milliós kamerából többet vennie a stúdiónak csak mert másak a képarányok.
Egyébként nem tudom miből gondolod, hogy a képkivágás veszteségmentes... Konkréten semmilyen veszteség nem lesz a képen attól, hogy levágod a tetejét és az alját, mert azok csak extra pixelek, nem arról van szó, hogy tömöríteni kellene a képet miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!