A port.hu-n miért kapnak egészen szar filmek is olykor kiemelkedően jó értékelést?
Konkrétan ez a film, illetve az értékelése hozott ki a sodromból:
8.8-on áll jelenleg, ugyanúgy mint például a Sötét Lovag:
Ez számomra teljesen érthetetlen. Ez a két film valahol a skála 2 végén helyezkedik el. Nem értem, hogy lehet egyenlőségjelet tenni közéjük akármiben is. Én tudom, hogy az emberek sokfélék de hát erre nem tudok mit mondani.
A két filmet önmagában kell vizsgálni. Vannak elemzési szempontok, amik szerint ki lehet értékelni. És még akkor nem is beszélve arról, hogy nem kell hozzáértés ahhoz, hogy egy internetes oldalon véleményt alkoss.
Valakinek az a fontos, hogy minél több robbanás és látvány elem legyen a filmben, másnak a színészi teljesítmény, a hosszú snittek, a mondanivaló, a kép beállítások jelentenek többet.
Aztán ott van a hype. Valaki csak azért pontozza fel a filmet, hogy jobb legyen, mint a többi film. Több accounttal is regisztrál és még megtekintés előtt ad le szavazatot, hogy minél többen megnézzék. Aztán arra a pszichológia játékra hívja meg az embereket, hogy ha tetszik felpontozzák a jelenlegi pontokat, ha csak kicsit nem tetszik lepontozzák, de csak kicsit és nem abszolút értékeket adnak, hanem relatív értékeket. Így lesz valami, listavezető a premier körül, pl az Eredet. Majd hullik vissza a még mindig nem valósan megítélt helyére.
A következő faktor, amit sokszor figyelmen kívül hagynak, hogy milyen technológiával és mikor készült a film. És nem a korához illően, hanem a modern korhoz képest ítélik meg a filmeket. Az Összeesküvés elmélet film végig izgalmas, könnyen azonosulni több szereplővel is, ami nagy élmény, apró részletekkel dolgozik... nem mondanám a lista másik végének.
Innentől kezdve nem csak írni, de érteni is kell, hogy nem vagyunk egyformák. És el kell fogadni, hogy más vélemény is létezik, mint a saját vélemény.
Ellenben az, hogy szar valami az alpári minősítés, egy szegénységi bizonyítvány, de nem vélemény.
Kihagytam, hogy a port.hu nem egy széles körben ismert pontozó oldal. Kicsi a mintavétel. Így szélsőséges pontokat könnyű látni. Ellenben vannak szöveges értékelések, amik alapján könnyebb megtudni, milyen is a film.
Imdb nagyobb tömeggel dolgozik, de sokszor hypeolt. Főleg új filmek esetén.
RottenTomatoes oldal is elég sok embert megmozgat, pedig az oldal kicsit sem felhasználó barát és nehezen használható. Valamint szintén egy szűk hollywoodi körnek az érdekeit képviseli.
Sem imdb sem RottenTomatoes nem nagyon hiteles magyar nyelvű filmek esetén.
Ott van még a film katalógus oldal, aminek jók a leírásai. Tényleg jók!
A port.hu oldallal ebből a négyből már több információt lehet gyűjteni, ami segíti a film nagyjábóli besorolását.
De! Még mindig lesznek olyan filmek, amik egy egyénnek jobban fognak tetszeni, mint a egy csoportnak és vica versa.
Nézd meg a két említett filmet a többi oldalon is. :)
Port.hu pontozásból és kritikából szűk réteget képvisel, az pontoz ott, akinek tetszik a film és nem az, aki látta. 296 szavazat - ez filmnél nem releváns. Egy nap alatt több jegyet adnak el egy moziban, mint amennyien itt szavaztak. :)
Ahol már van 1500 szavazó ritka egy port.hu-s cikknél. 5000 alatt még magyarországi viszonylatban sem reális a pontozás.
Szerencsére a port.hu-n van link az IMDb-re.
IMDb-n megközelítőleg valós pontokat mutat a film megjelenése után 6-8 hónappal. 7.0-tól már jó filmek vannak ott.
The Fugitive IMDb: 7.8, Rotten: 89%
Conspiarcy theory IMDb: 6.7, Rotten: 64%
És nem egy hitközség szavazott 300 emberrel, hanem sokan! Ami azt jelenti, hogy az is szavazott, akinek tetszett és az is, akinek nem. Sőt! IMDb-n még a pontozási eloszlás is látszik, akár korosztályokra bontva is.
Ajánlom, hogy térj át az IMDb használatára. Még le is lehet menteni a szavazataidat és saját listákat tudsz csinálni. Review-kat is írhatsz, igaz, csak angolul. Ha magyar review-kat akarsz írni, arra jó a port.hu. Azt magyarok olvassák.
Szökevényt még nem láttam, de majd hétvégén megnézem. Köszi az ajánlást!
Van amit meg túl alul értékelnek, a mafab is ilyen, ez egyéni, amiket írtál azok pontozása reális szerintem, nekem is van amit többre vagy kevesebbre tartok, mint a legtöbbség.
A port nem tehet erről max arról hogy a regisztrációt megnehezítik ki tudja miért, a mafab ilyen szempontból jobb. Van még az idbm na ott világszinten megy az értékelés, ott nézd inkább és talán jobb statisztika lesz, mert a port eleve kinlódás tehát pl. az újak nem is tudnak értékelni, a rwgiaztrációs nehézségek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!