Ismerte filozófálgatós animékat? Olyanokra gondolok, mint a Kino no Tabi vagy valami hasonló?
Kifejezetten nem, mivel nem sok animesorit láttam még.
Viszont írok párat, amely -többek között- elgondolkodtató.
kokoro connect:
16 éves kortól ajánlom nézni (17-18 évesekről szól egyébként), mert lélektani dráma, és felnőtté válásról, jellemfejlődésről szól, mégpedig erőteljesen szembesítő jelleggel, testcserék, gondolatolvasás, érzelmi telepátia stb útján.
Slice of life, ha nem számítjuk a nem szokványos érzékeléseket.
Bár ez inkább pszichologizáló, de az is gondolkodásra serkent.
Death Note:
közismert krimi, elég csavaros,
de nem a logika, ráció miatt említem a kérdésedhez,
hanem mert erkölcsi alapon filozófiai kérdéseket is felvet.
death parade:
talán erről is elmondható, hogy filózó. Halottak szembesítése elmúlt életük bűneivel. ez is tehát "morálfilozófia".
Planetarian - Chiisana Hoshi no Yume
...valamint:
Eve no Jikan
E két nagyon rövid animesori alapvető kérdése, mint a Ghost in the Shell-nek:
van-e lelke az androidoknak...?
Esetleg még, nem túl erős sorik, de ha nem találsz jobban, akkor:
Fractale:
eszméletlen különleges cgi tájhátterekkel, kb "Matrix" szerű kérdéseket feszeget, de kicsit ligt-osabban. Amúgy szinte ugyanaz az alapvetés, csak itt direktebben nevezik meg a környezet: mátrix helyett a tényleges valójában, tehát fraktálszerkezetben élünk.
De a Fractale anime inkább könnyed szórakozás, scifi-fantasy mese, némi elgondolkodtatással.
Kami-sama no inai nichiyoubi:
Ez kissé absztrakt, elvont fantasy anime, nehezen értelmezhető, bár nem mondanám kifejezetten filozofikusnak.
Annyi benne a konkrétum, hogy a sírásó lány ráébred fokozatosan, hogy akiket élőknek hitt, mind halott emberek, kvázi zombik, akik élőnek látszottak mindig is, beleértve a családtagjait is.
Amolyan szimbolikus lételmélet, de kissé zavarosnak hat, és inkább szórakoztató, mint elgondolkodtató, nyomasztó légkörrel. Kicsit hajlik a dark-fantasy felé.
(Popotan:
KÖNNYŰ műfaj, ráadásul ecchi is.
Ezt már nem mondanám filozofikusnak, de megemlítem mellékesen, mert legalábbis felszínesen, és szűk körűen, de elgondolkodtatja az embert a barátságokról, és szorosan evvel összefüggésben az élet értelméről, a folytonos változásról - amolyan taoizmus, alap fokon, bár inkább mégis könnyed szórakozást kínál.
Szóval ezt az animesorit csak zárójelesen.)
Köszi.
Engem nem annyira az elvontak érdekelnek (mert egy részüket már túl nehéz követni), hanem az átláthatóbbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!