Mit gondoltok Havas Jon menekültpolitikájáról?
Oke, elsőre furcsán hangzik, de gondolkodjunk el kicsit rajta!
Aki nem tudná, Havas Jon a Trónok Harca c. sorozat ötödik évadjában a királyság határvédőinek parancsnokaként átengedett egy halom barbárt a határon
Aki válaszol, kérem jelezze mennyit látott/olvasott a sorozatból!
Bazeg, most komolyan átrakták a kérdst a szórakozás kategóriába?
Két hete még a Jogtudományi Karon volt előadás a témában, egy hétten a Gyűrűk Ura politikai helyzetéről szóló előadás előtt.... Politika kategóriában már csak orbánozni meg gyurcsányozni lehet?
Politikát kérdeztem, nem Kit Harrington bajszát.. pff GYIK..
Abból a szempontból okos döntés, hogy ha hagyná meghalni őket, akkor belőlük is élőholt válna a mások seregében. Tehát csak növelnék az ellenség erejét.
Egyébként a sorozatban szerintem sokkal "barbárabbak". A könyvekben a thennek pl. egyáltalán nem kannibálók, sőt a kultúrájuk nagyon hasonló a hét királyságéhoz. A thenn parancsnok össze is házasodik Lady Karstarkkal ott.
Na mindegy.
Szóval az egyetlen logikus döntés az volt, hogy átengedi őket.
Könyveket olvastam, sorozatot láttam.
Eléggé kérdéses ez a dolog.
Egyik oldal szemszögéből:
Jonnak bizalmat szavatak és megválasztották Lord Commandernek, bár eredetileg a könyvben nagyon benne volt Sam keze, hogy Jon lett a parancsnok.
Jon, mint a többiek mind, felesküdött rá, hogy megvédi a királyságot az ellenségtől. És mivel ő a parancsnok, ezért neki kellene példát mutatnia mindenben a többieknek.
Ezzel szemben mit tett mielőtt és miután parancsnok lett?
Megölte egy társukat, aki a vadak kb. rémálma volt, majd összeállt a vadakkal, szerelmes lett az egyikbe, többször lefeküdt vele, és átkelt velük a Falon. Igaz, utána ellenük harcolt és győztek, de mégis megtörtént az, ami.
Majd parancsnokként átengedte az ellenséget a Falon. Letelepítette őket. Etette őket, itatta őket, menedéket adott nekik. Annak ellenére, hogy a birodalom dolgaitól az Őrségnek távol kell maradnia, Jon hozzásegítette az egyik vadat, hogy feleségül vegye Alys Karstarkot és így ő, mármint a vad, legyen Karhold ura. És elmondta Stannisnek, hogy menjen a hegyekbe, mert a hegyi klánok mellé fognak állni a Boltonok elleni harcokban. Mikor megtudta, hogy Melisandrének hála nem Mance Raydert ölték meg, akkor belement, hogy Mance távozzon 6 vad nővel és próbálják meg megszöktetni az Ayrának hitt Jeyne Poolet.
Majd kapott egy levelet állítólag Ramsaytől, amiben Ramsay fenyegetőzött és mocskolódott, ami azt váltotta ki Jonból, hogy összeakarta gyűjteni az Őrséget és Winterfell ellen vonulni.
Ekkor szurkálták meg a többiek.
Az ő szemszögükből teljesen jogos volt.
A másik nézőpont: Jon megakarta menteni őket, mert ők is ugyanolyan emberek, mint a Fal déli részén élők, csak más a kultúrájuk, azonban ez a többi népnél is így van.
Tudta, hogy ők a körülmények áldozatai és csak megakarta őket menteni.
Illetve azért sem akarta, hogy meghaljanak, mert akkor csak még több ellensége lett volna az Őrségnek és egész Westerosnak, mivel a holtak valszeg életre keltek volna wight-ként.
Így átengedte őket és igyekezett megnyerni őket, hogy együtt harcoljanak majd és így több esélyük legyen a holtak serege ellen.
És persze ez a másik nézőpont is teljesen jogos.
Ezért jó ez a történet. Több szempontból láthatjuk a dolgokat és nincs olyan, hogy valaki vagy kimondottan jó, vagy kimondottan rossz. Persze mindig van 1-2 kivétel, mint Ramsay, Gregor, Vargo Hoat és stb.
"Aki válaszol, kérem jelezze mennyit látott/olvasott a sorozatból!"
Az egész sorozatot láttam, főleg az északon történtek érdekeltek engem is.
Tudom mivel próbálod Jon döntését párhuzamba állítani de van ezzel egy kis hiba: az átengedett vadak közé nem keveredhettek élőhalottak, a westerosiak ellen meg nem fognak fordulni mert mindkét csoportnak van egy közös ellensége ami mindenkit pusztulással (nem "csak" pár száz halálos áldozatot követelő merényletekkel) fenyeget. Ilyen körülmények között én is úgy döntöttem volna mint Jon.
Az egász sorozatot láttam. Gondolom most a valósággal való párhuzamba állításról van szó, szóval én is az alapján fogok beszélni.
A wildlingokat azért kellett átengedni, mert aki a Falon túl marad közülük, az meghal, aztán zombi lesz belőle, ami a white walkerek seregét támogatja majd.
Ráadásul Mance Rayder eredeti serege (és az egész free folk népesség) kb 100 000 emberből állt. Ahhoz képest kb 5000 jött át csak a falon. Gondolom belőlük is 1-2 ezer meghalt a Fattyak csatájában aztán. Azt a maradék néhány ezret, meg már nem lesz nehéz letelepíteni a The Gift-ben (ahol Mole's Town is volt) vagy esetleg az Umberek földjein.
Ser Alliser Thorne jól mondta, hogy EGYÉBKÉNT hiba lenne beengedni őket a Falon, mert teljesen más a kultúrájuk, ami rabláson, anarchián, erőszakon, gyilkoláson alapszik. Hasonlóak kicsit a Dothrakikhoz, azzal a különbséggel, hogy a vadaknak nincsenek olyan hatalmas csoportosulásaik, mint a dothrakiaknak a khalasar-jaik.
Jon kizárólag a nagyobb jó érdekében engedte be őket Északra (hogy ne váljanak zombivá és segítsenek küzdeni a White walkerek ellen).
Én ezt kb azzal állítanám a valósággal párhuzamba, hogy amíg a Közel-Keletről jövő bevándorlókból nem lennének zombik ha ott maradnának, akik aztán felénk jönnek, addig ne is jöjjenek ide.
Kb ha UFO-k (=white walkerek, egy másik faj) támadnák meg a Földet, akkor lenne értelme beengedni ide a menekülteket, mert akkor csak az számítana, hogy ők is emberek, mint mi. Viszont amúgy nem csak ez számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!