Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Filmek képfelbontásáról lenne...

Filmek képfelbontásáról lenne 2 kérdésem?

Figyelt kérdés

1.

Olvastam, hogy a dvd-filmek felbontása 720 x 576, vagy maximum 768 x 576 lehet, amik meg is felelnek a 4:3 képaránynak. De ezek mellett nekem itthon 16:9 képarányúak is vannak, azok mekkora felbontásúak?

2.

Láttam, hogy újonann 70 ezer Ft környékén már vannak szinte tökéletes képminőséggel rendelkező Full HD videókamerák, amik egész olcsónak mondhatóak, a hollywoodi filmstúdiók pedig nyilván ennél komolyabb, 4K-s kamerákkal dolgoznak. Akkor miért csak blue ray-filmek vannak Full HD-felbontásban, a dvd-k miért kisebbek? (Nyilván dvd-formátumra is tudnának csinálni 50 gigás lemezeket, ha akarnának, tehát ez nem lehet kizáró ok)

A válaszokat előre is köszönöm!

2016. aug. 17. 20:05
 1/1 anonim ***** válasza:

1: 720x480px a 16:9-es DVD-felbontás

2: A filmstúdiók nem digitálisan rögzítenek hanem még mindig mágnesszalagra. Ugyanis az analóg kép szabadon nagyítható minőségromlás nélkül, pont ezért lehet ugyanazt a filmet minden új szabvány megjelenésével kiadni, mert újradigitalizálják nagyítva. 30-40 vagy még több éve sehol nem volt a HD-felbontás, mégis kiadják a régi filmeket így, mert analógról digitálisra alakítják.

A fájlméret kódolásfüggő, hogy milyen nyers vagy veszteségesen tömörített formátumba alakítják át a digitális anyagot. Minél kevésbé tömörített (vagy egyáltalán nem), minél nagyobb a felbontás annál nagyobb lesz a fájlméret is. És fordítva, minél nagyobb a tömörítés és kisebb a felbontás úgy csökken a fájlméret.

2016. aug. 17. 20:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!