Trónok harca - Tudtátok, hogy ez sose volt George RR Martin művének a 100%-os adaptációja és mégis ugyan az lesz a vége?
Csak néhány példa az 5. évados nagy elszakadás előttről:
-Jaime nem harcol Ned-del. Ned máshogy sérül le
-Ros, a ribi nincs jelen a könyvben
-Talisa van Jeyne Westerling helyett
-Daenerys látomása totál más
-Arya nem Tywin pohárnoka lesz, hanem Roose-é
-Melisandre nem talizik a Testvériséggel és nem Gendry-t cibálja el magával
-Vargo Hoat(sorozatban Locke) története egész más irányba megy el
-Brienne nem küzd meg a Vérebbel
A legfontosabb karakterek végkifejlete eddig mégis ugyan oda lyukadt ki. A legfontosabb karakterek száma azonban egyre jobban szűkült, ahogy elhagytuk a 3. kötetet, mert az író bazisok újat hozott utána. Ő is csak két külön könyvbe tudta megírni a folytatást.
Igen, szerintem vagyunk egy páran még akik olvasták a könyvet, de azok közt is van jó pár aki nem olvasta de ezt mégis tudja (nem feltétlenül a konkrétumokat, hanem az alap állítást a kérdésben). Amúgy nem is értem, szerinted te vagy az egyetlen aki erről tudomást szerzett, vagy mi?:D Nem bántásból mondom, de ha meg más volt a célja a kérdésnek akkor miért nem azt írtad.
Amúgy 100%os adaptáció nincs és nem is lehet, de ez nem is baj alapjáraton. Mondjuk attól még én mondhatom azt hogy szerintem a sorozat néhol lehetne hűbb a sorozathoz szellemiségében (a könyv az teljesen antiklisé, de sorozatban azlét van egy pár pl). Azzal nincs bajom hogy nem ugyanaz történik ha van értelme és beleillik a képbe, de előfordult hogy nekem nem illett bele. Persze ettől még szeretem a sorozatot is és mindig ugrottam amikor megjelent az új rész és az évadzáró fenomenális lett.
"A legfontosabb karakterek végkifejlete eddig mégis ugyan oda lyukadt ki."
Nem igazán.
Az 5. könyv úgy ért véget, hogy Jont megkéselték. A sorozatban ezen már túlmentek, így nem tudhatjuk, hogy ugyanaz lett/lesz-e.
Sansa a könyvben King's Landing után mindvégig a Völgyben van, ahol megpróbálja elcsábítani Harryt és Kisujj játékát Játszani. A sorozatban ehelyett ő kapta meg Jeyne szerepét és így Északon van.
Arya a könyvben még Izembarónál van és tudjuk, hogy a következő könyvben fogja megölni Raffot. A sorozatban a másik lány (waif, nem tudom mi lett magyarban) teljesen ellene van, míg a könyvben segíti őt, így a sorozatban Arya megöli őt és Westerosra ment.
Danyt az 5.könyv végén körbeveszi a khalasar és megérkezik Drogon. A sorozatban elhurcolták őt, Drogonnak se híre se hamva ekkor még, így Dany Jorah és Daario közbenjárásával szabadul meg, így ez is túlment a könyvön és nem tudjuk abban hogyan lesz (szerintem Drogon egyből felfog perzselni mindent, beteljesítve így a jóslat egy következő pontját).
Brienne a könyvben Cathez csalogatta Jaimet, miután Biter lerágta az arcát és felakarták őt akasztani. A sorozatban Sansának segítkezik.
Jaime a könyvben a Folyóvidéken volt és épp belesétálni készül a törvényenkívüliek csapdájába. A sorozatban először Dorneba ment, utána a Folyóvidékre és a Freyeknél hűsöl.
Cersei a tárgyalására vár a könyvben. A sorozat ezen már túlhaladott. Így ezt sem tudjuk, hogy hova fog kilyukadni.
Bran Bloodravennél van, aki okítja őt. A sorozatban az öreg (aki lehet nem is Bloodraven volt benne) már meghalt, Bran a Fal felé tart és a Mások tudják őt követni amerre megy. Plusz a sorozatban az egyik Mást kinevezték "Night King"-nek, aki a többi Mással és wighttal együtt egyértelműen a gonosz oldalt képviselik.
Davos a könyvben Skagosra ment megkeresni Rickont. A sorozatban Stannis halála után Jon mellé állt.
Stannis itt él, ott meghalt.
Soroljam még? :D
Én örülök hogy másmilyen kicsit a sorozat, mint a könyvek.
Pl a könyvekben mindenkinek kb 3-4 testvére, 3-4 gyereke van. Greyjoyok, Tyrell-ek, Martellek. Ezeknél mind kb kétszer annyi karakter van a könyvben, mint a sorozatban.
De nagyon helyes hogy nem rakták bele mindet, mert egy 50 perces sorozatban már a mostani számú karaktereket is sokkal nehezebb követni, mint egy többszáz oldalas könyvben.
Martin nagyot alkotott, de a sorozat írói nagyon helyesen tudják azt, hogy a világon szinte sosem működik az, ha szóról szóra próbálnak egy irodalmi művet a képernyőre adaptálni.
Miből gondolod azt, hogy szűk látókörű vagyok?
Mert rávilágítottam, hogy amit mondtál, az egyáltalán nem helyes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!