Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Hogyan írjak filmkritikák?

GgV02 kérdése:

Hogyan írjak filmkritikák?

Figyelt kérdés
Milyen szempontok alapján? Olyanokra gondolok minthogy a fogalmazásba kell bevezetés tárgyalás befejezés... Mi kell egy kritikához?

2016. júl. 6. 17:27
 1/1 TR75 ***** válasza:

Bevezetésként szinte bármi jó, amiből később a filmre tudsz térni. És a bármi alatt érts bármit, ami akár teljesen más dolog (méhecskék bevezetésben, A szakasz a tárgyalásban; zoknid színe bevezetésben, Star Trek a tárgyalásban). Ha kreatív vagy, tényleg össze tudod kötni a legkülönbözőbb témákat is.

De lehet egyszerűbben is.

Bevezetés: unatkoztál, a neten találtad ezt és ezt a filmet, tetszett a téma, megnézted, de/és ilyennek találtad. Vagy: az adott téma megjelenítése korábban. Vagy: Azt gondoltad, hogy az erőszakot lehetetlen életszerűen ábrázolni, mert még nem láttál olyan filmet, amiben ez sikerült volna. Aztán egyszer csak betévedtél a moziba/megláttad a dvd-t a polcon (mert persze nem letöltötted :-D ), és azt gondoltad, a Hófehérke és a hét törpe talán változtat a véleményeden. Ám/és...

és hasonlók. Sok évvel ezelőtt mi még nagyon fapados bevezetéseket írtunk az iskolai dolgozatokba, mert ilyeneket tanítottak, ma már gyakorlatilag bármivel indítasz, jó a bevezetéshez (na, persze nem az, hogy "A Kilences terv a világűrből miért nem kapott Oscart? Szerintem csodálatos művészeti alkotás." Mert ez... hát ez elég izé.

Tárgyalás: leírod nagy vonalakban a történetet (ha fontos pontokat érintesz, akkor jelzed, hogy aki nem szeretné ismerni a fordulatokat, az ezt a részt ugorja át), mi az, ami tetszett benne, mi az, ami nem.

A történet kapcsán aztán már megemlíthetsz bármit, látvány, operatőri munka, zene, hangok, effektek, színészi játék, milyen a rendezői munka, milyen a vágás, milyenek a kellékek, a kosztümök, bármi. Kritikában jó, ha tárgyszerű maradsz, tehát hiába utálod Brad Pittet, ez nem lehet szempont, ellenben természetesen azt elmondhatod, hogy miért nem játszott jól. Hiába utálod Uwe Bollt, az nem szempont, hogy a Far Cry miatt le tudnád hányni, az adott filmjét külön kell kezelni (de a befejezésben kitérhetsz arra, hogy az épp tárgyalt filmje hasonló a korábbiakhoz).

A befejezésben egy összegzést írhatsz, amiben pár szóval leírod a tárgyalásban írt jellemzők konklúzióját. És adhatsz egy pontszámot, vagy egy jelzőt összességében. (Szerintem a kreatív jelzők amúgy ilyen szempontból jók, mert gondoskodnak róla, hogy az ember fejében megmaradjon a film és az értékelése.)

Tehát kritikánál az lényeges, hogy objektív maradj (nekem személyesen az a véleményem, hogy amúgy ez lehetetlen), ne térj el a tárgytól (mindent a filmben látottak alapján értékelj). Lehetsz humoros, de a konkrét gúnyolódás és hasonlók szerintem ártanak a kritika feladatának: egy (viszonylag) objektív értékelése az adott műnek.

Szerintem.

2016. júl. 6. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!