Trónok harca! Jaqen H'ghar valójában Syrio Forel?
...csak álarcot húzott.
Azért adott több esélyt Aryának. És egy mondat elárulta hogy talán ő Syrio.
Korábban Syrio vívás közben mondta Aryanak: Csak egy isten létezik,és az ő neve halál.
Majd mikor találkozott Jaqennel ő ezt mondta neki: Csak egy isten létezik, egy lány tudja a nevét.
Ráadásul mindkettő Braavos-i.
Vagy ez valami Braavos-i mondás?
Osszátok meg velem a teóriáitokat ezzel kapcsolatban.
És lady stoneheart benne lehet a 6.évadban?
Tegnap pont ezen agyaltam én is (akkor néztem meg az utolsó részt).
Ki az a lady stoneheart?
Pedig majdnemhogy Kőszívet vártam legjobban az évadban. De most milyen menő lett volna már...egy zombi hölgy aki annak ellenére hogy néma(mivel elvágták a torkát), emlékezik. És lekaszabolja azokat akik bántották a családját.
Gyökér rendezők "-.-
Van benne ráció. A könyvben (az elsőben), ha még emlékszel, volt egy rész, amikor Syrio arról beszélt, hogyan lett ő a braavosi tengerúr első kardja. A történet, ha még jól emlékszem, magában foglalta a tengerúr macskáját. A lényeg, hogy a macska valamiféle szemfényvesztés (a glamour-ra nem tudok jobb magyar fordítást) miatt volt macska, és Syrio átlátott ezen. Az arctalanok hasonló módon álcázzák magukat, de ez nem valódi varázslat (azon is vitatkozhatnánk, van-e valódi varázslat benne, vagy hogy mi varázslat és mi csak szemfényvesztés).
Az arctalanok valószínűleg keményen belefolynak a braavosi politikába, így nagyon is lehet, hogy Syrio az ügynökük. Arya a telepátiája miatt kell nekik, ebben szinte bizonyos vagyok. Ugyanis, amíg az ő arcváltoztatásuk inkább csak szemfényvesztés, Aryáé valós, tehát ő úgy láttathatja magát másokkal, ahogy akarja. Megjegyzés: minden Stark-gyerek telepata, Bran - valószínűleg a kómája miatt - lett a legerősebb, de mindegyik az lenne. Sansa korán elvesztette Ladyt, így az övé nem fejlődött ki, de Jonnak és Aryának is voltak/vannak farkasálmaik a könyvekben. Ez telepátia, ami már a varázslat kategóriába tartozna, de én inkább sci-fi képességnek mondanám (mert ugye GRRM sci-fi szerzó eredetileg). És azt is észre lehet venni az egészben, hogy Aryának nem megy a kiképzés, folyamatosan elbukik, mégis egyre magasabb szintre kerül, tehát kell nekik.
Na, most, Jaqen nincs Braavosban. Ha emlékszel a negyedik könyvre, ő az, aki megöli Pate-et, a disznópásztort, vagyis Óvárosban tevékenykedik, Marvin mellett, akinek sikerült működésre bírnia az ónixgyertyákat. Braavosban vele a kedves férfi van, aki nem Jaqen. Így viszont már nem olyan biztos, hogy Syrio életben van, vagy hogy egyenlő-e Jaqennel. Összefoglalva: lehet, hogy ez csak braavosi mondás, lehet, hogy pragmatizmus részükről, mivel harcosok. Plusz "Braavos első kardja nem fut el". Én azt mondanám, hogy Trant megölte.
Lady Stoneheartot nem fogják beletenni a sorozatba. Ha igen, az tuti a következő egy-két részben lesz. Ha nem, akkor soha.
Én is hiányolom Kőszívet, főleg azért, mert ez szerintem Jaime és Brienne kapcsolatának egyik nagy állomása lesz. Azt hiszem, hogy Brienne meg fogja szegni az esküjét ("oathbreakerré" válik) Catelynnek és inkább Jaime életét menti meg. (Pont ahogyan Jaime adta fel az esküjét, amikor megölte Aeryst, azért, hogy az ne égesse le a várost/ne ölje meg Tywint.)
Legalábbis én nem tudom elképzelni, hogy Brienne bántaná Jaimet.
(Mások is szeretik itt PJ-t? Nekem ő a kedvenc asoif youtube-osom. :D)
Jaqen H'ghar már meghalt a történetben amire találkoztunk vele, mivel egy Arcnélküli Ember viseli a halott Jaqen arcát. És Jaqen nem braavosi volt, hanem lorathi. És a lorathiak beszélnek úgy, ahogy a Jaqen H'gharként bemutatkozott Arcnélküli szokott, de ez érthető, mivel lorathi személyazonosságot vett fel. Az a jellemző a lorathiak beszédére, hogy nem nevezik magukat/egymást a nevükön, hanem "a férfi", "a lány" stb. használják a léynegében személyes névmások helyett. (Ez vallási eredetű szokás náluk)
Syrio ezzel szemben más. Ő máshogy beszél. Többször a nevén nevezi magán, és pl. ezt is mondja:
"My words lied. My eyes and my arm shouted out the truth, but you were not seeing." Ha úgy beszélne, mint a lorathiak, akkor pl. a "my" helyett azt mondaná,hogy "a man's".
Az, hogy egy isten van, aki a halál, az egyértelműen a Many-Faced God/Sokarcú Istenre utal. Ennek az istennek a szolgálói a Faceless Men/Arcnélküli Emberek, akiknek egyike Jaqen H'ghar arcát és személyazonosságát viseli. De ez nem jelenti azt, hogy más nem követheti ezt az istent. Főleg braavosiak vannak még a követői között. Pl. az említett Syrio Forel is braavosi, és egy bravo volt. A bravo lényegében egy kardforgató, aki olyan stílusban harcol, mint Syrionál is látható volt, és ha egy bravo halálos sérülést szenved el egy másiktól, akkor sokszor elmegy Fekete és Fehér Házába, hogy ott haljon meg. Tehát lényegében arról szól a bravók élete, hogy folyamatosan minden ok nélkül harcolnak egymás ellen, majd meghalnak. Így nem meglepő, ha a Sokarcú Istent követik.
De igen, van pl. olyan teória, hogy valaki felbérelt egy Arcnélkülit, hogy az ölje meg Ned Starkot. Így az Arcnélküli felvette a már halott Syrio Forel arcát és Ned "szolgálatába állt", hogy a közelében legyen és végezhessen vele. Azonban Nedet bebörtönözték, a gyilkos felvette Jaqen H'ghar arcát és rabként utána ment a börtönbe is, de Joff megelőzte őt Ned megölésével.
Itt pedig eltér a könyv és a sorozat. A sorozatban ugyebár "Jaqen" arcot cserélt (mikor fekete göndör hajú, kampós orrú lett), eltűnt egy időre, majd most Aryával van. Balon Greyjoyt pedig Euron Greyjoy ölte meg 2-3 résszel ezelőtt.
A könyvben viszont "Jaqen" az arccsere után eltűnt, majd egy látomás alapján egy Arcnélküli megölte Balon Greyjoyt. Később "Jaqen" az említett új arcával megjelent Oldtownban/Óvárosban, ahol megölt egy maester tanoncot egy kulcsért, majd felvette a kölyök arcát, és találkozott Sammel.
Ezalatt pedig Arya egy teljesen más emberrel van Braavosban.
Tehát az említett teória arra terjed ki, hogy egy Arcnélküli Syrio Forel arcával Nedet akarta megölni, nem jött össze. Arcot váltott és Jaqen H'ghar lett, börtönbe ment Ned után,de elbukott. Elment megölni Balon Greyjoyt. Óvárosba ment, felvette Pate arcát, megszerzett és kulcsot és akar valamit.
Most az utóbbi hozzászólás miatt még eszembe jutott egy teória, azzal kapcsolatban, hogy Syrio=Jaqen=egy arcnélküli.
Mi van ha Robert Baratheon meggyilkolására bérelte fel Illyrio Mopatis és Varys?
Az arcnélkülieknél Blackfyre arany van, ami Pate és Arya kezét is megjárja. Blackfyre arannyal pedig a legvalószínűbb, hogy Varysék fizettek.
Habár Jaqen a Falra utazó társaságnál bukkan fel, szóval Ned sem húzható ki a célpontok közül (mert őt akarták a Falra küldeni). Vagy Varys egy arcnélkülivel akarta megszervezni a szökését.
A tegnapi 21:24-es vagyok.
Ebbe a teóriába, amit a 18:01-es leírt nem ástam bele annyira magam, de úgy látszik kéne.
Ami viszont nem tiszta, hogy ki és miért bérelt volna fel egy Arcnélkülit arra, hogy megölje Eddardot. Csak néhány hónapig volt Segítő, tehát ha az Arcnélküli nem Westeroson tartózkodott, úgy elég nehéz ezt összehozni, bár nem lehetetlen. Akkor már inkább Robertet.
Ha a már említett Arcnélkülit Euron bérelte fel, hogy megölje Balont, akkor vele Westeroson kellett találkoznia, mikor ő Valyriában volt. Az biztos, hogy ő bérelt fel valakit, a hatodik könyvből közzétett Aeron mintafejezetben ezt be is ismeri Aeronnak.
Az Arctalan szerintem Marwynhoz készül, aki mellett Alleras (vagyis Homoki Sarella, Oberyn fattyú leánya) tevékenykedik, és akinek sikerült meggyújtania egy obszidián gyertyát, amivel beléphet mások elméjébe. A lényeg, hogy kémkednek emberek után, ahogyan a Háromszemű holló/Vérholló nagyúr/Brynden Rivers is tette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!