Miért van ennyi gusztustalan "poén" a Family Guyban?
Mert ilyen gyermeteg, legalja humoron és "durva", sokkolónak szánt jeleneteken kívül nem telik másra az írók kreativitásából. Nemcsak hányásra kell gondolni, hanem az erőszakra, vérontásra, meg egyéb felforgató gegekre, plusz arra, hogy az összes karakterből utálatos segget csináltak.
A sorozat humora teljesen megváltozott a korai évadokhoz képest. Eredetileg sem volt valami kifinomult, de voltak ötletes, jópofa poénjai. Ma már tényleg csak abból tudja eltartani magát a sorozat, hogy megpróbálja megdöbbenteni a nézőket minél undorítóbb, elnyújtottabb, irritálóbb történetekkel és poénokkal. Gyermeteg, trehány és annyira kiszámítható, unalmas, és a társadalomkritika is sekélyes és erőltetett. Seth MacFarlane is már régóta tojik a sorozatra, azon kívül, hogy ő szinkronizál néhány főszereplőt, alig veszi ki a részét a készítésből.
Igazából eddig ahány amerikai weboldalt néztem, mindenütt gyűlölték a sorozatot, kb. a felnőtteket célzó rajzfilmkészítés és az animációs sitcom-ok legaljának tartják, amit maximum éretlen tinik meg debil, füvezős huszonévesek néznek. De Európában az emberek már sokkal inkább vevők az efféle random, értelmetlen humorra, ezért itt több kedvelője van.
A humorérzék hiánya nem egyenlő a sorozat minőségéjével. A humornak és humorérzéknek is vannak típusai. A Family Guy sokat igényel, a "rosszabb" fajtából. Aki ezt nem tartja viccesnek, az tegye meg, hogy nem a sorozatot szidja, hanem az érdeklődési körének megfelelő szórakoztatást keres.
Az meg, hogy a gyomrod nem bírja a 2D-s, animált hányás látványát, végképp nem a sorozat hibája.
Ez az én véleményem. Azért írtam le, mert láttam, hogy előttem többen is hasonlóképp cselekedtek. De én válaszolok a kérdésre:
Azért, mert a célközönség ezt viccesnek találja.
A Family Guy szórakoztatóipari médiatermék, nem lehet mentes a kritika alól, és senki nem mondhatja meg a másiknak, hogy "benne van a hiba", ha nem tetszik neki. Ennyi erővel a másik fél meg mondhatná, hogy "akinek nem tetszenek az ellenvetések, az ne lépjen kapcsolatba más emberekkel és ne járjon a netre". Ez alapján a logika alapján a legrosszabb szemét műsorokat is védeni lehetne.
És ez itt is igaz: aki kedveli, kedvelje, de ne próbálja korlátozni mások véleménykinyilvánítását. Ez egy nyilvános weboldal, aminek épp az lenne az egyik lényege, hogy az emberek ütköztetik a nézőpontjaikat. Nem mondhatjuk a másiknak, hogy ne foglalkozzon azzal és ne fejezzen ki álláspontot arról, ami érdekli.
Márpedig a szóban forgó sorozat igen nagy jelentőségű, rendre kap médiafigyelmet, a világ egyik legismertebb animációs sitcom-ja, és a műfaj meghatározó darabja. Ez nem egy hugbox, egy speciális klub, amiben csak a kedvelőinek lehet hangjuk. Valamint a sorozatot övező utálat és az őt szüntelenül érő kritika ( [link] széles körben ismert és gyakran visszatérő téma, ezért nem lehet annyival letudni a dolgot, hogy "foglalkozz mással". Ez nem érv, ez csak a diskurzus lecsitítása. A humor és szórakoztatás lehet szubjektív, de attól még lehet róluk beszélni, főleg ha az írók rengeteget keresnek, közben pedig időnként ők maguk is belátják és bevallják, hogy trehány munkát végeztek (lásd: a Conway Twitty gegek esete vagy Brian szerzői szócsővé tétele).
A sorozat korai évadjait szerettem, sokat nevettem rajtuk, de vitathatatlan, hogy azóta teljesen megváltozott. Ez maga után vonja azt, hogy szélsőséges reakciókat fog kiváltani az emberekből, ideértve azokat, akik eleve elvetemülten utálták/rajongtak érte, és akik csalódottak abban, hogy mivé lett az egykor kedvelt sorozatuk. A kérdező jogos észrevételt tett, számos egyéb nézőtárs meglátását hangoztatja, és erről tett fel kérdést.
Én válaszoltam saját nézőpontomból. Kifejtettem véleményem, tényszerű alátámasztást és más viták olvasása során szerzett megfigyelést mellékeltem hozzá. Így próbáltam megválaszolni a kérdést, és egy olyan álláspontot firtatni, ami ellenpólusa lehet a sorozat mostani rajongói által kifejtetteknek. Na, akit ez zavar, az tényleg nem a sorozat hibája, de nem is az enyém.
#8-as érdekes, hogy amikor téged ér támadás akkor rögtön kikéred magadnak a kulturált vita nevében, de amikor te nyilvánítasz véleményt akkor ezt teljesen figyelmen kívül hagyod, sértegetve a készítőket és a rajongókat is egyaránt.
"Mert ilyen gyermeteg, legalja humoron és "durva", sokkolónak szánt jeleneteken kívül nem telik másra az írók kreativitásából."
"Igazából eddig ahány amerikai weboldalt néztem, mindenütt gyűlölték a sorozatot, kb. a felnőtteket célzó rajzfilmkészítés és az animációs sitcom-ok legaljának tartják, amit maximum éretlen tinik meg debil, füvezős huszonévesek néznek."
Fától az erdőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!