Ruth Chandler miért gyűlölte annyira Meg Loughlin-t Jack Ketchum: A szomszéd lány c. könyvben és filmben?
Aki olvasta a könyvet vagy látta a filmet (vagy mindkettő), azoktól kérdezem.
Nagyjából sejtem az okokat, de kíváncsi vagyok más véleményére hogy látja.
Szóval miért gyűlölte annyira Ruth Meget? Miért ezen a szerencsétlen, ártatlan lányon vezette le élete keserűségeit? Miért nem a férfiakat gyűlölte érte, akik közül az egyik elhagyta őt?
Tette ezeket úgy, hogy ő sem (vagyis inkább kevésbé) volt szent életű. :-/
És a gyerekek? Hogy tudtak részt venni ebben az egészben? Miért csak David volt az egyetlen, akiben felmerült, hogy amit tesznek nem helyes?
Habár volt olyan rész a könyvben, amiben maga is helyeselte és elismerte, hogy benne is kialakult megvetés Meg iránt (mikor Meg be akarta avatni ebbe a rendőrséget).
Engem eléggé megrázott a könyv és a film is. Főleg hogy van valóságalapja....(Nem minden történt meg a valóságban mint ami a könyvben/filmben szerepel).
Nem tudom felfogni, hogy történhet ilyen kegyetlenség, és mások csakúgy végig tudják nézni...És a szomszéd gyerekek se szólnak rögtön a szüleiknek hogy azok szóljanak a rendőrségnek.
És ez nem is ma történt hanem a 60-as években játszódik.
Egy mentálisan sérült ember tetteire nem tudsz - nem lehet - racionális magyarázatot adni, őt a benne lévő rögeszme irányítja, ami által úgy gondolja, hogy amit tesz, az a helyes, még ha társadalmilag elítélt dolog is az a cselekedet...
(Jó, asszem le kéne állnom a Sherlockkal :D )
A gyerekek pedig: ki nem szeret olyasmit tenni, ami szabályokba ütközik? Mindenki feszegeti a határait, ők is, csak épp ők engedélyt kaptak Ruthtól.
Meg kiszolgáltatottsága hatalmat jelentett számukra, a tény pedig, hogy bármit megtehetnek vele, még inkább megbolondította őket. Hisz valakikké váltak...
Na, ha megjöttem, folytatom :D
Hisz "Valakikké" váltak azáltal, amit Meggel művelnek. Plusz a többieket eléggé erőszakos jellemnek ábrázolja az író (kiváltképp Eddie?-t), ráadásul az anyjuk amolyan szentnen tűnik, akinek a döntését - elvégre Ő döntött úgy, hogy kiszolgáltatja nekik a lányt - nem kérdőjelezik meg.
Emellett bennük is felmerülhettek hasonló kétségek, mint Davidben, csak épp az ő érzéseikről, természetükről szinte semmit nem tudunk.
Odáig értem a fiúkat, hatalmat kaptak azáltal hogy bántalmazhatták különféle módokon Meget, viszont hogy érezheti valakinek magát olyan, aki egy kiszolgáltatott, nálánál gyengébbet bánt? (Könnyű volt így keménynek lenni...Egy velük egy súlycsoportban lévővel nem biztos ilyen bátrak lettek volna).
Persze úgy volt gyengébb, hogy pincébe volt zárva, meg volt kötözve szerencsétlen. :( (Normál körülmények között nem tudták volna megtenni vele, meg tudta volna védeni magát némelyik fiúval szemben. Hisz a könyv úgy írja le, hogy erős és egészséges lány). Ettől nem valakik lesznek szerintem, hanem pont hogy ők maguk lesznek gyengék és gyávák, akik náluknál gyengébbet bántanak hogy valakiknek érezzek magukat. Aki ilyet tesz annak magával van baja. Egészséges lelkületű ember nem megalázza a másikat aki ki van szolgáltatva hanem segít neki.
Én Ruth-ot értem a legkevésbé, hogy már kezdettől fogva gyűlölte mindkét lányt (Meget és a húgát), rajtuk vezette le hogy elégedetlen az életével. Hisz volt ott két másik szomszéd lány, akik azt nézték végig (részt is vettek benne) ahogy Meg mellkasába égetnek betűket. :( Azokat miért nem gyűlölte? Miért nem bántotta, ha Megben annyira zavarta hogy fiatal és előtte az élet?
Az ok az ember szereti feszegetni a határait (szabályokba ütközni), mit tehet meg és mit nem, de ez már erősen túlzás, ez nem olyan dolog hogy nem megyek iskolába, vagy nem tartom be a közlekedési szabályokat....Egy ember testi és lelki épségéről van szó, akinek vannak érzései, és akinek ezek a dolgok fájnak fizikailag is de kiváltképp lelkileg. :( Ha velük csinálnák ugyanezeket nem lennének ilyen nagy legények, szerintem a felét se bírták volna ki amit Meg kiállt a húgáért is (ne őt bántsák helyette).
Ezt kellene hívják empátiának, amikor beleélem magam a másik helyzetébe, hogy mennyire szenvedhet, és ezért nem csinálom vele ezeket mert el tudom képzelni, milyen rossz lehet, főleg ha látom is rajta.
Ez amit tettek kegyetlenség, szadizmus, perverzió. Bűn és törvénybe ütköző, ezért is vannak a törvények, hogy ilyet következmények nélkül ne lehessen megcsinálni.
Más az hogy az anyuka eleve hulladékokat nevelt a gyerekeiből (kiváltképp Woofer vagy Ralphie).
Ha Meg túl is élte volna a végén és nem hal meg, egy egész élet kevés lett volna ahhoz hogy ezeket a traumatikus élményeket feldolgozza lelkileg. Valószínű szanatóriumban töltötte volna az egész életét, ezek a mocskok pedig megússzák enyhe büntetéssel. Velük is főleg Ruth-al ugyanezt kellene tenni.
Talán Meg jobban járt volna, ha időben megszökik a húgával együtt és állami gondozásba helyezik őket, még az is jobb lett volna mint ennek a hisztérika klimaxos idegbeteg nő kénye kedve szerint élni....
ruth tetteit tényleg nem lehet megmagyarázni, szimplán beteg volt.
a gyerekek viszont
köztük is volt pár beteg, ráadásul ők voltak az alfahímek a bandában, mindenki ment utánuk, +egy felnőtt is jóváhagyta ezeket a szörnyűségeket.
de láttunk már ilyet nagyban is, pl a nácik esetében.
emberek 10milliói ujjongtak a zsidók, cigányok, stb lemészárlása miatt, sőt, sokan mai napig visszasírják ezeket az időket.
legtöbben szerencsére mélyen elnyomjuk, de minden emberben ott a kegyetlen gyilkos.
Gertrude (Ruth valódi neve) neurotikus volt, végignézte az apja haláltusáját, és asszem több, mint három kapcsolatában volt bántalmazva, tehát mikor Sylvia (Meg valódi neve) odakerült hozzá, már az elméje brutálisan meg volt bomolva.
A könyves (és filmes) Ruth természetesen nem egyenlő a valóságban megjelenő személlyel, de a neurotikus zavart borzasztó hitelesen ábrázolták. És Ruth nem csak a két lányt gyűlölte, rengeteg félmondata van a könyvben, amikből sok kimaradt a filmből, amik alapján szerintem az összes gyerekét gyűlölte. Csak Meg és Susan új volt, nem teljes rokon, ráadásul lányok, minden zavarát, dühét, gyűlöletét rájuk tudta uszítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!