Mit gondoltok a Hullám c. filmről? Nincs egy kicsit túlhypeolva?
Szerintem is túlértékelt, nagyjából hasonló okok miatt, mint amit leírtál. Egyszerűen ez nem ilyen, nem így néz ki, egy mai fiatal kilép az iskolából és el is felejt mindent.
Én azt látom, hogy a Kísérlet nagy sikere után, egy hasonló tematikájú filmet csináltak, ami nem is lett rossz, de közel se hozta azt a szintet.
Kedves Utolsó!
Nem kötekedni szeretnék, de miért írod oda, hogy ez a Te véleményed? Kié lenne? Most írtad le, nem?
Válaszodat előre is köszönöm!
"A kedvenc filmem, pont azért mert bemutatja, hogy milyen gyorsan, könnyen lehet manipulálni az embereket. "
Pont arról van szó, hogy ez nincs így. A valóságban ez nem így megy, ennyire azért nem birkák a fiatalok.
A valóságban valóban nem így működik, de amiatt, hogy a kísérletben legitimizálva van a megkülönböztetés, ezért ez mintegy katalizátorként működik. A való világban nagyon sok időnek kell eltelnie, mire elfogadhatóvá válik a megkülönböztetés, itt azonban a gyerekek a folyamat közepébe csöppennek, így sokkal rövidebb időnek kell eltelnie, mire szélsőségessé válnak a reakciók.
Nekem a célkitűzés sem hiányzik belőle, hiszen itt, ebben a kísérletben éppen azon van a hangsúly, hogy nincs szükség valódi okra ahhoz, hogy emberek bizonyos csoportja kirekesztő, a másik kirekesztett legyen. Ez messze nem az ideológiáról szól, hanem a falkaszellemről és a tömegpszichózisról.
Például Hitler is hosszú-hosszú évekig hirdette a zsidóellenességet, ami eleinte süket fülekre talált, aztán nagyon lassan, gazdasági és politikai okok miatt kinőtte magát és végül, maga a tényleges megsemmisítés 1-2 év alatt megvalósult. A filmben a gyerekek már ebben a végső fázisban kapcsolódtak be a kísérletbe.
Ráadásul az egyszerű németek nagy többségének semmi baja nem volt a zsidókkal, évekig éltek velük szomszédságban, tőlük vásároltak, ők tanították a gyerekeiket és ők gyógyították a családjukat, aztán, amikor elszabadult a pokol ezek, az egyébként jóravaló emberek is csak sodródtak az árral, ki félelemből, ki a tömegek nyomására. Nagyon sok esetben ennek sem volt köze semmilyen ideológiai meggyőződéshez, csupán a közhangulat eredménye volt az, hogy beálltak ők is a sorba. Ezek borzasztóan összetett dolgok és aki esetleg többet akar erről tudni olvasson utána történelmi elemzéseknek. Azért nem érzed realisztikusnak, mert még nagyon kevés ismeretanyaggal rendelkezel a történelemről, emberek viselkedéséről, pszichológiáról. Nem bántásból mondom ezt, talán a te korosztályodtól nem is várható el, hogy mélységében megértse még ezeket a dolgokat. Ahhoz, hogy ezt a filmet és még számos más dolgot valójában átláss nagyon sokat kell tapasztalni, tanulni és megismerni, de úgy gondolom, hogy az már egy nagyon jó előjel, hogy egyáltalán elgondolkodtál a filmen és elemzed magadban a látottakat.
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikerült a válasz.
"Például Hitler is hosszú-hosszú évekig hirdette a zsidóellenességet, ami eleinte süket fülekre talált, aztán nagyon lassan, gazdasági és politikai okok miatt kinőtte magát és végül, maga a tényleges megsemmisítés 1-2 év alatt megvalósult. A filmben a gyerekek már ebben a végső fázisban kapcsolódtak be a kísérletbe."
Ez nagy butaság, Hitler korában már régen nagyon erős volt a zsidóellenesség. Tudtommal pl. Bécsben nagyon erős volt.
"Ráadásul az egyszerű németek nagy többségének semmi baja nem volt a zsidókkal, évekig éltek velük szomszédságban, tőlük vásároltak, ők tanították a gyerekeiket és ők gyógyították a családjukat, aztán, amikor elszabadult a pokol ezek, az egyébként jóravaló emberek is csak sodródtak az árral, ki félelemből, ki a tömegek nyomására."
Ja, hát hogyne. Tulajdonképpen mindenről csak Hitler tehet, a népe csak áldozat, ugye?
"Azért nem érzed realisztikusnak, mert még nagyon kevés ismeretanyaggal rendelkezel a történelemről, emberek viselkedéséről, pszichológiáról."
Mert még olyan kicsi vagyok. Épp, hogy megtanultam írni számítógépen.
"Nem bántásból mondom ezt, talán a te korosztályodtól"
Milyen "én korosztályomtól"? Miért, hány éves vagyok én? Hol volt szó az életkoromról? Meséld már el, mert most már baromira érdekel, hogy pontosan melyik az én korosztályom és honnan vannak a látnoki képességeid, amikkel megállapítod, hogy én kis zöldfülűként szólok bele olyan dolgokba, amikről szerinted fogalmam sincs!
"Ahhoz, hogy ezt a filmet és még számos más dolgot valójában átláss nagyon sokat kell tapasztalni, tanulni és megismerni, de úgy gondolom, hogy az már egy nagyon jó előjel, hogy egyáltalán elgondolkodtál a filmen és elemzed magadban a látottakat."
Kösz, tanítóbácsi, nagyon örülök, hogy megdicsérsz és hogy szerinted ügyes fiú vagyok! Úgy gondolom, hogy van elég tapasztalatom ahhoz, hogy értsek egy ilyen filmet, és eldöntsem, hogy realisztikus-e. Szerintem a Hullám kicsit demagógra sikeredett. A Das Experiment állítólag sokkal hitelesebben mutatja be ugyanezt (azért írom, hogy állítólag, mert még nem láttam, de rajta van a listámon). Amikor először láttam ezt a filmet, tátva maradt a szám, azóta viszont egyre kevésbé van rám hatással, valahányszor látom. Én pl. a mai kamaszokban nem látom azt a hajlandóságot, ami szükséges lenne, hogy egy ilyen mozgalom beinduljon. A legtöbben valószínűleg egyszerűen nem hinnének benne, lustaságból letojnák az egészet.
Én normális hangnemben válaszoltam a kérdésedre, sajnálom, hogy ennek ellenére te nem tudsz a válaszomra normális hangnemben válaszolni.
Ha nem tudod elfogadni mások eltérő véleményét és nem tudod higgadtan megvitatni, akkor az életkorodtól függetlenül valóban csak egy hisztis kisgyerek vagy, semmi több.
"Én normális hangnemben válaszoltam a kérdésedre, sajnálom, hogy ennek ellenére te nem tudsz a válaszomra normális hangnemben válaszolni.
Ha nem tudod elfogadni mások eltérő véleményét és nem tudod higgadtan megvitatni, akkor az életkorodtól függetlenül valóban csak egy hisztis kisgyerek vagy, semmi több."
Nagyon megható, de még mindig nem tisztáztuk, mi alapján hozod fel az életkoromat. Most, hogy jogosan felháborodtunk (amivel remekül lehet terelni), talán válaszolnál erre. A válasz az, hogy fogalmad sincs, csak nem akarod bevallani, ezért inkább te helyezkedsz sértett pozícióba, holott nekem erre több okom lenne, hisz te kapásból éretlennek, tapasztalatlannak néztél, csak azért, mert más a véleményem a filmről, mint neked. Vagy nem ez az oka? Akkor érvelj! Az egyetlen konkrétum, ami eddig leírásra került, az az, hogy Hitler előtt nem volt antiszemitizmus, amivel vitába is szálltam, mert tudható, hogy volt. Sőt, állítólag ez az úriember már jóval Hitler előtt elég kurtán bánt el a zsidókkal:
... és már Hitler előtt alkalmazta a szvasztikát. Hitler mindent lopott. Az Arbeit macht frei eredetileg "Stadtluft mach frei" volt, az übermenschet Nietzsche találta ki, és nem azt jelentette, amit Hitlernél. A szociáldarwinizmust, az árja felsőbbrendűséget sem ő találta ki.
(De ezekről nekem nyilván nem kéne tudnom, hiszen én műveletlen gyerek vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!