Ki rendelte el Jaime Lannister kezének a levágását?
Én arra gondotam, hogy a pasi, aki megcsonkította, megbízásra tette. És szerintem Tywin Lannister bízta meg, ugyanis Jaime a királyi testőrség tagjaként nem jogosult Kaszter-hegy örökletére. Ha viszont nincs keze, talán megengedik, hogy kilépjen. Úgy rémlik, Tywin biztatta is erre. Vagy már nem tom. De az biztos, hogy sosem akarta, hogy Tyrion örökölje Kaszter-hegyet, Cersei ugyebár csak egy nő, Lancel minden földi javáról lemondott, más örökös meg nagyon nincs.
Igaz, hogy Tywin meghalt, de már annyi minden derült ki meglepetésszerűen, hogy szerintem benne van a pakliban. Mit gondoltok erről?
Ez Vargo Hoat saját ötlete volt. Mikor Jame megszökött a Starkok és Lannisterek is keresni kezdték. De közben Rickard Karstark vérdíjat tűzött ki Jame fejére, a lánya kezét ígérte annak, aki megöli Jamet. Vargo Hoat Karstarknak akarta átadni Jamet. De mivel Rose Bolton embere volt, tudta hogy ő Jamet vagy visszaadja Robb Starknak vagy Tywin Lannisternek. Ezért vágta le a kezét, mert így, ha kiderül, hogy Jame kezét levágták, Tywin Rose Bolton művének fogja tartani. Szóval Hoat arra számított, ha levágja Jame kezét Bolton inkább megöli Jamet és úgy tesz mintha sose találkoztak volna, minthogy ráterelődjön a gyanú, hogy az ő parancsára csonkították meg. Persze ez nem jött be, Bolton végül mégis elküldte Tywinhoz. Nem tudom mennyire volt érthető, itt az idézet a könyvből, ha érdekel:
"Roose Bolton módszeres lassúsággal vágta fel a húst, a vér a tányérjába folyt.
- Lady Brienne, leülsz, ha azt mondom, szeretném továbbengedni Ser Jaime-et, ahogy te és Lady Stark kívánjátok?
- Te... továbbengednél bennünket? - A némber hangja gyanakvó volt, de azért visszaült. -Ez jó hír, uram.
- Az. Ugyanakkor Lord Vargo okozott nekem egy kis... nehézséget. - Jaime-re szegezte halovány szemeit. - Tudod, miért vágta le Hoat a kezedet?
- Élvezi a kezek levágását. - A Jaime kézcsonkját fedő vásznat bor- és vérfoltok borították. - Lábakat is szeret levagdosni. Úgy látom, nincs szüksége okra.
- Mindezek ellenére volt neki. Ravaszabb, mint amilyennek látszik. Senki sem parancsol sokáig egy olyan társaságnak, mint a Bátor Bajtársak, ha nincs meg a magához való esze. -Bolton a tőrére tűzött egy szelet húst, a szájába helyezte, alaposan megrágta, majd lenyelte. -Lord Vargo azért hagyta el a Lannister-házat, mert felajánlottam neki Harrenhalt, amely ezerszer nagyobb jutalom, mint bármi, amire Lord Tywintól számíthatott volna. Mivel idegen Westeroson, nem tudta, hogy az ajándék mérgezett.
- Fekete Harren átka? - gúnyolódott Jaime.
- Tywin Lannister átka. - Bolton felemelte a serlegét, Elmar pedig némán újratöltötte. -A kecskénk tanácskozhatott volna erről a Tarbeckekkel vagy a Reyne-ekkel. Ők talán figyelmeztették volna, hogyan bánik apád az árulókkal.
- Nincsenek Tarbeckek és Reyne-ek - mondta Jaime.
- Épp ez az. Lord Vargo minden bizonnyal abban reménykedett, hogy Lord Stannis győzelmet arat Királyvárnál, majd pedig hálából megerősíti őt tulajdonosi jogaiban, cserébe csekély hozzájárulásáért a Lannister-ház bukásában. - Szárazon kuncogott. - Attól félek azonban, Stannis Baratheonról is elég keveset tud. Lehet, hogy odaadta volna neki Harrenhalt a szolgálataiért, de egy hurkot is kapott volna a bűneiért.
- A hurok szelídebb annál, amit az apámtól kap majd. - Mostanra ő maga is erre a következtetésre jutott. Most, hogy Stannis megtört, Renly pedig halott, már csak a Starkok győzelme mentheti meg Lord Tywin bosszújától, ennek esélye azonban egyre ijesztőbb mértékben csökken.
- Robb király minden csatát megnyert - jelentette ki Brienne határozottan. Beszédében éppen olyan makacsul hűséges volt, mint tetteiben.
- Megnyert minden csatát, ám közben elveszítette a Freyeket, a Karstarkokat, Derest és Északot. Kár, hogy a farkas ily fiatal. A tizenhat éves fiúk mindig azt hiszik magukról, hogy halhatatlanok és legyőzhetetlenek. Azt hiszem, egy idősebb férfi térdet hajtana. A háborút mindig béke követi, békében pedig esetleg bocsánat is jár... a Robb Stark-féléknek, legalábbis. Vargo Hoat fajtájának semmiképp. - Bolton halványan elmosolyodott. - Mindkét oldal felhasználta őt, de egyik sem fog könnyeket ejteni érte. A Bátor Bajtársak nem vettek részt a Feketevízi csatában, mégis ugyanúgy ott vesztek.
- Megbocsátasz nekem, ha nem gyászolom meg őket?
- Nem érzel sajnálatot a mi nyomorult, halálra ítélt kecskénk miatt? Áh, de az istenek... különben miért vezéreltek volna éppen az ő kezébe? - Bolton megrágott egy újabb húsdarabot. - Karhold kisebb és jelentéktelenebb Harrenhalnal, ám az oroszlán karmai nem érhetik el. Ha feleségül veszi Alys Karstarkot, Hoat valóban úr lehet. Ha be tud gyűjteni némi aranyat az apádtól is, annál jobb, de ő mindenképpen Lord Rickardnak adott volna át, bármennyit is fizessen Lord Tywin. Az ő ára a leány és békés menedék. - Ahhoz azonban, hogy el tudjon adni, meg kell tartania, a Folyóvidék pedig tele van olyanokkal, akik boldogan ellopnának tőle. Glovert és Tallhartot megtörték Alkonyvölgynél, seregük maradéka azonban még a vidéken kóborol. Őket a Hegy gyilkolja. Zúgótól délre és keletre ezernyi Karstark járja a vidéket, rád vadásznak. Másutt a Darryk uratlanul és törvénytelenül maradt emberei, négylábú farkasok falkái és a Villámúr törvényen kívüli csapatai. Dondarrion örömmel akasztana fel téged és a Kecskét együtt, ugyanarra a fára. - A Rémvölgy ura kimártogatott egy kis vért egy darab kenyérrel - Harrenhal az egyetlen hely, ahol Lord Vargo biztonságban őrizhet téged, itt azonban Bátor Bajtársai jóval kevesebben vannak, mint az én embereim és Ser Aenys Frey csatlósai. Nyilván tartott tőle, hogy visszaküldelek Ser Edmure-hoz Zúgóba... vagy ami még rosszabb, hazaküldelek az apádhoz. - Azzal, hogy megcsonkított téged, megszabadult a kardod fenyegetésétől, bizarr bizonyítékra tett szert, amit elküldhet az apádnak, és csökkentette az értékedet a számomra. Mert ő az én emberem, ahogy én Robb királyé vagyok. Ezért a bűne az enyém, legalábbis az apád szemében így tűnhet fel. És ebben rejlik az én... apró nehézségem. - Várakozón Jaime-re szegezte halovány, rezzenéstelen, fagyos tekintetét.
Értem.
- Azt akarod, hogy mentselek fel a vád alól. Hogy mondjam meg az apámnak, ez a csonk itt nem a te műved - nevetett Jaime. - Uram, küldj haza Cerseihez, és olyan édes dalt dalolok, amilyet csak akarsz, arról, milyen jóindulatúan bántál velem! - Jól tudta, ha bármi mást válaszol, Bolton visszaadja a Kecskének. - Ha volna kezem, megírnám, hogyan csonkított meg a zsoldos, akit az apám hozott Westerosba, és hogyan mentett meg a nemes Bolton nagyúr!
- Megbízom a szavadban, ser.
No, ezt sem hallom túl gyakran.
- Mikor kapunk engedélyt az indulásra? És hogyan szándékozol átjuttatni engem a sok farkason, útonállón és Karstarkon?
- Akkor mész el, amikor Qyburn azt mondja, elég erős vagy. Erős kíséretet kapsz válogatott embereimből a kapitányom, Walton parancsnoksága alatt. Acéllábúnak is nevezik. A hűsége vasból van. Walton épen és egészben juttat el Királyvárba."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!