Szerintetek mi akadálya egy ilyen MAGYAR film elkészítésének?
Kijött egy újabb magyar film (Coming Out) és elgondolkoztam a következőkön:
Komolyan ez a mai magyar filmgyártás?
Lehet választani a Koltai Robi klón rendezők filmjei között (ezek az idióta-romantikus vígjátékok, amikből évente 2-3 készül), meg a belterjes belvárosi rendezők deviáns művészfilmjei között.
Nem tudom, hogy csak nálam ilyen egyszerű a képlet, de józan paraszti ésszel végig gondolva, a következőkre jutottam. (Szerintetek mi akadálya lehet ennek? )
Szóval nagy vonalakban:
Mi a cél? : 100%-osan magyar, színvonalas közönségfilm, amire sokan vesznek jegyet.
Mi kell a filmhez? : producer, rendező, színészek, forgatókönyv, színészek.
producer: Andy Vajna filmes kormánybiztos, az állami támogatások megszerzése/átcsoportosítása (!) mellett, ex-produceri ismeretsége révén biztos tud még támogatást szerezni a filmhez.
stúdió: az etyeki filmstúdió világszínvonalú. Ha az amcsiknak jó, remélem nekünk is...
rendező: Antal Nimród egy olyan tehetséges magyar filmrendező, aki tudja hogy kell (jó értelembe) hollywood-i színvonalú filmet készíteni, amivel egyébként végre megint kiléphetnénk a nemzetközi porondra is. Vajna/állami felkérésre biztos, hogy hazajönne LA-ből egy film erejéig.
Színészek: én elzavarnám a jelenlegi mainstream színészeket (Csányi meg hasonlók), viszont lehet, hogy egy jó rendező sokkal többet ki tudna hozni belőlük. Ami biztos, hogy a casting folyamatot sokkal komolyabban kellene venni. Egyébként a vidéki színházak tele vannak tehetséges színészekkel.
forgatóköny/story: Teljesen egyértelmű, hogy hollywood-ban ha biztosra akarnak menni, akkor az adott év bestseller könyvét (vagy egy sikeres író vmelyik könyvét) filmesítik meg, hiszen kvázi adott a forgatókönyv (vagy csak az alapötlet) és persze a rajongótábor.
(Most komolyan, isteni kinyilatkoztatásra várnak, hogy nálunk is kipróbálják ezt a "módszert"?)
Tehát, akkor pillantsunk a magyar könyveladási statisztikákra vagy guglizzuk ki, ki a legsikeresebb magyar író. Ő Lőrincz L. László. Az ő történeteiből lehetne krimit, misztikus thrillert, scifit vagy valamilyen kaland filmet készíteni. Biztos vagyok benne, hogy ha felkérnék,szívesen segítene az át/megírásban is.
----------------------
És ennyi. Nem hiszem, hogy ez egy egetrengető/világmegváltó ötlet lenne.
Egyébként egy interjúban olvastam, hogy LLL csak akkor adná el a megfilmesítési jogokat, ha nagy költségvetésű filmet készítenének, mert nem szeretné a saját történetét egy ZS kategóriás filmben viszontlátni. (Teljesen meg is értem)
Nyilván egy ilyen filmhez az összes állami támogatást el kell venni a jövőbeni Coming Out, Megdönteni HT-t, Álom.net és hasonló szintű filmektől. Nem tudom kinek hiányoznának egyébként ezek az alkotások.
------------------------------------------
Az "Isteni műszak"-ot még nem láttam, de elég sokat kellett várni a "Kontroll" után, hogy végre valami eredetibb témájú magyar film is készüljön
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!