Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Csak szerintem hibás a megfoga...

Csak szerintem hibás a megfogalmazás a Memento című filmben?

Figyelt kérdés
Ugyebár a lényeg, hogy a főhős csak az elmúlt kábé 15-20 percre (vagy lehet sokat mondok) tud visszaemlékezni, a régebbi események semmilyen formában nem képesek megmaradni, kivéve azokat, amik a balesete előtt történtek. Na most, a filmben ezt többször is úgy fogalmazzák meg, hogy "Nincs rövidtávú memóriája." Holott szerintem pont hogy az van neki, és hosszútávú nincs. A rövidtávú memória felel a közvetlen történt események elraktározásáért, a hosszútávú pedig azért, hogy ezek később is megmaradjanak, és vissza tudj rájuk gondolni. Hősünknek pedig az utóbbi hiányzik. Tehát akkor rövidtávú memóriája van neki, hosszútávú nincs. Vagy tévedek?

2013. szept. 17. 07:53
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Huh, hát ez egy nagyon összetett dolog, nehéz pár mondatban érthetően leírni egy neurológiai folyamatot.

A rövidtávú és hosszútávú memória neve nem feltétlen az időre vonatkozik. Tehát nem ilyen egyszerű, hogy ami tegnap történt az a rövidtávúban van, ami két éve, az meg a hosszútávúban.

A rövidtávú memóriát nevezik elsődleges memóriának, és aktív memóriának is. A rövidtávú memória a pszichológiai jelennek, a hosszútávú a pszichológiai múltnak felel meg, mert olyan dolgokat tartalmaz, amik már elhagyták a tudatot. Mondhatjuk, a hosszútávúban a már megszilárdult dolgok vannak, a rövidtávúban a még képlékenyek, tehát még aktívak. Tehát a balesete előtti, megszilárdult emlékei megvannak, a balesete utániak viszont kimennek a fejéből, mivel anterográd amnéziája van. Ez egy olyan állapot, mikor az információk nem tudnak továbbjutni a hosszútávú memóriába. Pedig a hosszútávúnak semmi baja, viszont a rövidtávú sérülése miatt nem jut el oda.

Egyébként számtalan neurológus lenyilatkozta, hogy ez a film a legrealisztikusabb, legpontosabb ábrázolása ennek az állapotnak.

2013. szept. 17. 22:10
 2/2 A kérdező kommentje:
Hmm. De szerintem az akkor sem helyes megfogalmazás, hogy "Nincs rövidtávú memóriája." Hanem inkább úgy kellene mondani, hogy a rövidtávú memóriája sérült, csak az ideiglenes kb. 20 perces tárolásra képes, de arra már nem, hogy ezeket a dolgokat továbbítsa is a hosszútávú memóriának.
2013. szept. 19. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!